Još jedan korak ka finalu: Crna Gora otpisala i Makedoniju

Nakon prvih 30 minuta bilo je 15:15, u drugom dijelu meča sve je bilo u znaku crnogorskog tima, koji će se u polufinalu, ukoliko se ne dogodi iznenađenje sastati sa Slovenijom, u ulozi velikog favorita
1 komentar(a)
rukometašice, Foto: COK
rukometašice, Foto: COK
Ažurirano: 27.06.2018. 14:03h

Crna Gora ide ka mediteranskom finalu sa Španijom.

„Lavice“ su ostvarile i četvrtu pobjedu u grupi, savladale Makedoniju 28:23, a igrom u drugom poluvremenu pokazale defanzivni potencijal i napadačku raznovrsnost.

Nakon prvih 30 minuta bilo je 15:15, u drugom dijelu meča sve je bilo u znaku crnogorskog tima, koji će se u polufinalu, ukoliko se ne dogodi iznenađenje sastati sa Slovenijom, u ulozi velikog favorita.

Posljednji meč u grupi bio je prvi pravi test podmlađenog i kombinovanog sastava, jer su i Makedonke u Taragonu došle po medalju, ali u znatno iskusnijem sastavu.

„Lavice“ su krenule žestoko u oba pravca, čvrsto u odbrani, a rastrčano i raznovrsno u napadu. Ljubica Nenezić je skinula dva zicera, Đina Jauković, Dijana Ujkić i Itana Grbić, uz odlično vođenje igre Jelene Despotović, rešetale mrežu rivalki - 8:3, 9:4, 10:5.

Makedonke su se, ipak, sabrale, a iskoristile su i lakšu povredu Jauković, koja je poremetila crnogorski napad, da stignu zaostatak, ali i da preokrenu na 14:13, minut i 15 do kraja.

„Dobro smo ušle u meč, ali smo imale pad u igri i nismo se snašle na njihov napad i vezu između Đorđijevske i pivota. Kada smo našli rješenje, pokazale smo i karakter i kvalitet. Nije bilo lako, jer su Makedonke bile u najjačem sastavu, a mi sa mladim sastavom. Ovo je veliki uspjeh, sada imamo vremena da se spremimo za polufinale“, kazala je Đina Jauković.

Na odmoru je bilo 15:15 (gol Despotović u posljednjoj sekundi), da bi u prvih pet minuta nastavka, „lavice“ serijom 4:0 ponovo stvorile osjetniju razliku...

„Znale smo da će biti teško sa Makedonkama, ali željele smo pobjedu i prvo mjesto u grupi. Bilo je malo oscilacija, ali kada smo uhvatile ritam nisu mogle da nas prate“, kazala je Itana Grbić.

Ovoga puta za Makedoniju nije bilo povratka, jer je odbrana Johansonovog tima bila na maksimalnom nivou. Svega tri gola primila je Crna Gora do sredine drugog dijela, spriječila saradnju bekova i pivotam a uz takvu defanzivu sve je bilo lakše i opuštenije u napadu.

Uz sitne greške, koje su nastale zbog opravdane želje da se iz polukontri i kontri završe ofanzivne akcije, a zbog kojih selektor nijednog trenutka nije imao zamjerku, „lavice“ su čuvale bezbjednu zalihu i bez stresa i neizvjesnosti privele meč kraju, ostvarivši četvrtu pobjedu u grupi.

„Mlađe igračice imaju veliku želju da uče, da se prilagode sistemu. Sve pohvale za njih, daju izuzetan doprinos u svakom meču. Nisu došle da popune broj, već da učestvuju u pobjedama i to rade“, naglasila je Grbić.

Crna Gora - Makedonija 28:23

Taragona - Dvorana „Vendrel“. Gledalaca: 100. Sudije: Pinto, Santos (Portugal). Sedmerci: Crna Gora 5 (5), Makedonija 4 (4). Isključenja: Crna Gora šest, Makedonija osam minuta.

Crna Gora: Nenezić, Marinović, Bulatović, Konatar, Godeč 1, Jauković 6, Agović, Knežević 2, Vukčević, Ujkić 4, Premović 7, Muratović 1, Pavićević, Despotović 4, Grbić 3.

Makedonija: Taševska, Nolevska, Gakidova 3, D. Đorđijevska 3, Borizovska 1, Petkovska, E. Đorđijevska 5, Serafimova, Marija Nikolić, Keramičjeva, Micevska, Jovanovska, Ristovska 7, Milica Nikolić, Sazdovska 3, Gičevska.

Bonus video: