Jovanka Radičević: Mijenjala bih nagradu za neku od medalja

Jovanka Radičević proglašena za najbolje krilo Svjetskog prvenstva, ali priznaje da bi više voljela odličje oko vrata
2820 pregleda 3 komentar(a)
Postigla 58 golova i dijeli 5. mjesto na listi najboljih strijelaca: Jovanka Radičević, Foto: Aniko Kovacs/IHF
Postigla 58 golova i dijeli 5. mjesto na listi najboljih strijelaca: Jovanka Radičević, Foto: Aniko Kovacs/IHF

Drugi put u karijeri, Jovanka Radičević je najbolje desno krilo na planeti - kapitenka reprezentacije Crne Gore izabrana je u idealni tim Svjetskog prvenstva u Japanu, baš kao i četiri godine ranije u Danskoj.

Popularna Joka je igrala sjajno u Kumamotou, vukla je „lavice” na svim mečevima i još jednom dokazala da i krila u rukometu mogu da riješe meč. Doduše, rijetko to ko može kao ona i Majda Mehmedović...

Djevojka koja se nakon osam godina u insotranstvu vratila u Budućnost je šampionat završila sa 58 golova, tj. na diobi 5. mjesta najboljih strijelaca sa MVP šampionata, Holanđankom stavanom Polman. Najviše pogodaka je postigla protiv Kazahstana - devet, po osam puta je bila precizna protiv Mađarske, Japana i Rusije, ali je najbolji meč odigrala protiv Rumunije. Zatresla je mrežu šest puta, ali je riješila utakmicu fenomenalnom odbranom u posljednjih 20 minuta, kada je igrala „flaster” na Kristini Neagu i potpuno je isključila iz igre.

71 odsto šuteva je iskoristila Jovanka Radičević na Svjetskom prvenstvu, tj. 58 od 82. Bolji procenat šuta od nje su imale samo djevojke koje su igrale malo, Dijana Mugoša (80) i Dijana Ujkić (75), te golmanka Marina Rajčić, koja je realizovala jedini šut na prazan gol

- Svako individualno priznanje je dodatni motiv da još bolje treniram i budem bolja igračica. Značajno mi je što sam drugi put najbolje krilo svijeta, ali rado bih ovu nagradu mijenjala za neku od medalja. Zahvalna sam i saigračicama, one su zaslužne za ovo priznanje - naglasila je Radičevićeva.

Crna Gora je ispunila cilj u Japanu osvajanjem 5. mjesta, ali je utisak da je mogla da ode dalje, da osvoji treće odličje u istoriji.

- Najvažnije je da smo ostvarile cilj izborenim kvalifikacijama za Olimpijske igre. Nije mala stvar biti peti na svijetu, ali mogle smo više. Otvarale su nam se redom šanse i još ne mogu da zaboravim onu utakmicu sa Španijom. Ne samo onaj posljednji gol, nego činjenicu da smo imale četiri razlike i veliku šansu da pobijedimo. Tada smo morale da budemo pametnije i strpljivije, ali smo od prevelike želje pravile greške koje nisu smjele da nam se dogode.

„Lavice” će od 20. do 22. marta imati težak zadatak da se domognu Olimpijskih igara u Tokiju, jer će se za jedno od prva dva mjesta na kvalifikacionom turniru boriti sa Norveškom i Rumunijom, kao i autsajderom Sjevernom Korejom.

- Zbog rezultata koji smo ostvarile, načina na koji smo igrale i odnosa koji smo pokazale, mislim da smo napravile pravi korak za ono što nas čeka u martu. Ako budemo igrale kako znamo, odlazak na Olimpijske igre ni u jednom trenutku neće doći u pitanje - zaključila je Radičevićeva, koja je bila i najbolje desno krilo Evropskog prvenstva 2012. i tri puta u idealnoj postavi Lige šampiona.

Osim nje, u idealnoj postavi su Holanđanke Tes Vester (golmanka) i Polman (srednji bek i MVP), Norvežanka Kamila Herem (lijevo krilo), Španjolka Aleksandrina Kabral-Barbosa (lijevi bek), Ruskinja Ana Vjahireva (desni bek) i Šveđanka Lin Blom (Švedska). Prva golgeterka je Holanđanka Lois Abing sa 71 pogotkom.

Bonus video: