Jovanović: Čehinje ne smijemo da potcijenimo

"Mi jesmo favoriti na papiru, ali svakako da to treba pokazati i na terenu", kaže trener reprezentacije Vlatko Đonović.
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 22:18h

Dvomeč sa Češkom je treći baraž koji igra ženska rukometna reprezentacija Crne Gore u kvalifikacijama za neko veliko takmičenje. U prethodna dva slučaja, “crvene” su bile neuspješne – Hrvatska je 2008. godine bila bolja u baražu za Evropsko prvenstvo u Makedoniji, dok se dvije godine kasnije Švedska ispriječila na putu za Svjetsko prvenstvo u Kini.

Treća sreća, dakle, za izabranice Dragana Adžića, koje u dvomeč sa Čehinjama, u okviru baraža za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ipak, ulaze kao favorit. Jer, sastav koji će nastupiti 3. juna u Olomucu i 10. juna u Pljevljima biti najjači u istoriji crnogorskog ženskog reprezentativnog rukometa, s obzirom da su Katarina Bulatović i Ana Đokić stekle pravo igranja za našu reprezentaciju.

"Od prije nekoliko dana smo kompletne, pa privodimo kraju pripreme kako bismo na najbolji mogući način dočekale baraž. Čehinje nijesu nimalo naivna reprezentacija. Itekako posjeduju kvalitet, u tom smo se mogle uvjeriti gledajući snimke njihovih posljednjih utakmica protiv Mađarske, Španije. Jednostavno, nijesu reprezentacija za bilo kakvo potcjenjivanje, naprotiv. Jer, ako se opustimo, možemo imati problema", upozorava Marija Jovanović.

Reprezentacija je proteklih nedjelju dana trenirala u Podgorici, a već danas će na put za Češku.

"Reprezentacija će prvi put nastupiti kompletna, mislim da nema razloga da sve na kraju ne bude kako treba. Mislim da smo sada već iskusna reprezentacija, iza nas je i jedno Evropsko prvenstvo, i dosta kvalitetnih utakmica. Zato je jedino bitno da ne bude opuštanja. Idemo na pobjedu u Češkoj, igraćemo kao da nema revanš. Vjerujemo u povoljan rezultat", dodala je Marija Jovanović.

Selektor Adžić je odredio 16 putnica za Češku. To su golmani Sonja Barjaktarović, Marina Vukčević, bekovi Bojana Popović, Marija Jovanović, Gabrijela Kindl, Sandra Nikčević, Ana Radović, Milena Knežević, Anđela Bulatović, Katarina Bulatović, Jovana Jovović, krila Maja Savić, Majda Mehmedović, Jovanka Radičević, Radmila Miljanić, te pivot Ana Đokić.

Mirjana Milenković, Jasna Tošković, Ivana Božović, Boljana Pavićević i Sara Vukčević ostaju u Podgorici, gdje će se priključiti ekipi po povratku iz Češke.

Osim selektora Adžića i prvog trenera Vlatka Đonovića, u stručnom štabu su još pomoćni trener Milanka Šćepanović, te fizioterapeuti Alen Pepić i Srđan Kojić.

Đonović: Desna strana im je najopasnija

Naše reprezentativke gledale su tri snimka utakmica Češke, na kojima su mogle da se uvjere u vrline i mane rivala u baražu za SP.

"Najveći problem nam je predstavljao što je na te tri utakmice prodefilovalo čak 27 igračica, na svakom meču je počinjala maltene drugačija postava. Sada su spisak skratili na 17 igračica, i na osnovu toga što smo vidjeli, mogu da kažem da igraju prilično dobro u odbrani i da neće biti nimalo lako u napadu riješiti njihovu zonu. Imaju visoku postavu u odbrani, ali i neku drugu obrambenu formaciju, malo nižu, mnogo bržu i agresivniju", kaže Đonović.

Trener koji je posebno zadužen za rad sa golmanima ističe da je desna strana napada Češke najjača.

"Najopasnije je desno krilo, a imaju čak tri desna beka-šutera, što je velika prednost u odnosu na sve ostale reprezentacije. Danas je svako zadovoljan ako ima i jednog desnog beka, a kamoli tri dobra šutera-ljevaka na toj poziciji. Imaju prilično brza krila, ali računam da će igračice Budućnosti, koje čine gro reprezentacije, faza vraćanja iz zone napada u zonu odbrane odraditi adekvatno i da ćemo njihove kontre i polukontre braniti kako treba. To je nešto što je kod nas uhodano, što smo najviše tražili od igračica u protekloj Ligi šampiona. Mi jesmo favoriti na papiru, ali svakako da to treba pokazati i na terenu", dodaje Đonović.

Bonus video: