Kada igramo kao tim, nikom nije lako s nama

Nemanja Grbović zadovoljan zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, ali i poručuje: „Uzalud će nam biti što smo se plasirali ako ne napravimo korak više”
2553 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje rukometaša Crne Gore i stručnog štaba nakon pobjede nad Ukrajinom, Foto: Zoran Đurić
Slavlje rukometaša Crne Gore i stručnog štaba nakon pobjede nad Ukrajinom, Foto: Zoran Đurić

Prije šest godina, pobjeda nad velikom Njemačkom (27:25) u paklu „Morače” u pretposljednjem kolu donijela je rukometašima Crne Gore plasman na Evropsko prvenstvo. „Lavovi” su stigli i do naredna dva šampionata Starog kontinenta kroz drame u posljednjim mečevima, a i četvrti vezani nastup na EHF Euru je obezbijeđen u završnom meču.

Ovog puta, međutim, nije bilo nikakvih uzbuđenja. Tim Zorana Roganovića je od starta dominirao protiv Ukrajine i na kraju slavio 27:21. I izgledao je toliko nadmoćno, da je djelovalo da može da pobijedi i dvocifrenom razlikom, samo da mu je to bilo potrebno...

- Iskreno, očekivao sam da završimo kvalifikacije pobjedama protiv Farskih Ostrva i Ukrajine. Obje selekcije su nezgodne, ali kada igramo timski, niko ne može lako da nas dobije. Niko nije uzimao loptu i nerezonski šutirao, zato smo i relativno lako dobili Ukrajince - ističe Nemanja Grbović.

Pljevljak koji je sa 29 godina jedan od najstarijih igrača nacionalnog tima je prve dvije utakmice kvalifikacija propustio zbog povrede, a dvomeč sa Danskom zbog privatnih problema.

- Poslije prva dva meča su svi govorili da nemamo šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, ali je došla ta nevjerovatna pobjeda protiv Danske. Tada su se sve kockice poklopile, postali smo pravi. Žao mi je što nisam bio uz momke, bilo mi je veoma teško. Uvijek sam bio uz reprezentaciju, za ovih 10 godina se nisam odazivao samo kad spriječi teža povreda, kada su bile lakše uvijek sam dolazio. U aprilu je bila takva situacija da stvarno nisam mogao, selektor mi je izašao u susret, a ja sam mu obećao da ću doći na ljeto da zajedno probamo da se plasiramo na EP - ističe prvi pivot Crne Gore.

Grbović je odavno reprezentativac, dugo je igrao i sa sadašnjim selektorom Zoranom Roganovićem, direktorom reprezentacije Draškom Mrvaljevićem i predsjednikom RSCG Petrom Kapisodom, i ističe da atmosfera nikada nije bila bolja.

- Od stare garde tu smo samo Vasko Ševaljević, Marko Lasica, Mile Mijušković, Stevan Vujović i ja, ali su se svi mlađi odlično uklopili. Atmosfera je vrhunska, stalno smo zajedno, lijepo se družimo i ne sjećam se da je bilo tako ikada u reprezentaciji. Imamo dobar odnos i sa Zoranom i Draškom, oni nas odlično razumiju, jer su donedavno bili igrači. Uvijek su tu za svaki dogovor i znaju šta nam godi, a šta ne. Bitna je i Petrova uloga, stalno je uz nas, tako da vlada familijarna atmosfera.

Crna Gora je na četiri šampoinata Evrope odigrala 15 utakmica i osvojila samo bod. Na prvom prvenstvu sa 24 selekcije konačno mora da pobijedi.

- Uvijek smo pričali da idemo na pobjedu, ali nikako da se to uradi. Bili smo blizu prošle godine protiv Makedonaca, a imam osjećaj da je stvarno vrijeme za to i da možemo da ostvarimo nešto više. Uzalud će nam biti što smo se plasirali ako ne napravimo korak više. Naravno, dosta toga zavisi i kakva će nam biti grupa, ali mislim da možemo do druge faze - zaključio je Grbović.

Ne odustaju od Vujovića

Seniorska reprezentacija je trenutno u fokusu, ali se posebna pažnja poklanja mlađim selekcijama. Kadetska reprezentacija je već pokazala kvalitet, a talenata ima i u pionirskoj. Obje će ovih dana trenirati na Cetinju, gdje im je Prijestonica obezbijedila sve uslove, a kadeti, koje vodi Brano Božović, od 30. juna do 7. jula će učestvovati na Otvorenom prvenstvu Evrope u Geteborgu.

- Selektiramo, pratimo i radimo jako puno da bismo dobili nekoliko igrača iz mlađih kategorija. U kadetskoj generaciji, tj. 2002. godištu, ima nekoliko veoma zanimljivih momaka iz Pljevalja, Bara i sa Cetinje, a i među pionirima je pet-šest veoma talentovanih dječaka - ističe Draško Mrvaljević.

Možda i najveći talenat crnogorskog rukometa je 18-godišnji golman Miljan Vujović. On je prije nekoliko sedmica napustio Gorenje i prešao u Celje, ali je problem što ima slovenački pasoš i obećao je da će igrati za „zmajčeke”, ali još nije debitovao.

- Opet ćemo razgovarati sa Miljanom Vujovićem, a ko izrazi želju i voljan je da igra za svoju državu, uvijek je dobrodošao. Imao je i Branko Vujović izlet te vrste sa Poljskom, ali se vratio i sada je dio tima. Sve funkcioniše odlično, i njemu je drago što je dio države kojoj pripada. Cilj nam je da podržimo momke i stvaramo kult reprezentacije - naglasio je direktor „lavova”.

„Lavovi” u 3. šeširu

Pobjedom nad Ukrajinom, rukometaši Crne Gore su izborili treći šešir pred žrijeb koji je zakazan za 28. jun u Beču.

Reprezentacije će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri učesnika, a igraće se u Beču, Gracu (Austrija), Trondhajmu (Norveška) i Malmeu i Geteborgu (Švedska). Po dvije najbolje selekcije iz svih grupa će nastupiti u glavnoj fazi u Beču i Malmeu, a završnica se igra u Stokholmu. „Lavovi” u prvoj fazi ne mogu samo da igraju u grupi B u Beču, jer će u njoj nastupiti Austrija, koja je takođe u 3. šeširu.

Prvi šešir: Španija, Švedska, Francuska, Danska, Hrvatska, Češka.

Drugi šešir: Norveška, Slovenija, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Bjelorusija.

Treći šešir: Austrija, Island, Crna Gora, Portugal, Švajcarska, Letonija.

Četvrti šešir: Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, BiH, Holandija.

Bonus video: