Kastratović: Da igramo glavom, a ne srcem

"Pobjedom bismo napravili prvi korak, a dva boda bi bila i dodatan stimulans za nastavak", kaže selektor Kastratović za "Vijesti".
0 komentar(a)
Vladimir Osmajić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Osmajić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.01.2012. 09:28h

Sa dvije pobjede protiv Belgije (36:29 u gostima, 32:28 kod kuće), još početkom novembra prošle godine, Letonija je pokazala da će biti glavni konkurent najboljim crnogorskim rukometašima na putu do prve pozicije u grupi 3 kvalifikacija i mjesta u baražu za Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine održava u Španiji. Do konačnog obračuna sa Letoncima, sredinom ovog mjeseca, izabranici Zorana Kastratovića moraju da preskoče Belgijance, da, takođe, upišu dvije pobjede. Prva prilika je večeras na Cetinju (isti rivali igraće na Božić u Turnaiju)...

"Atmosfera je radna, šteta što prije nove godine nijesmo bili kompletni, jer bi sve to bilo malo bolje. Ali, igramo pred domaćom publikom, u gradu gdje je većina reprezentativaca ponikla ili igrala u dresu Lovćena. Očekujem kvalitetnu predstavu, i bio bih, normalno, zadovoljan pobjedom, a ako bi ona bila ubjedljivija, to bi nam puno značilo za atmosferu, za koju smatram da je generator dobrog rada i dobrih rezultata. Utakmica će, po meni, biti teška, jer ne znamo objektivnu snagu naše, ni protivničke ekipe. Pobjedom bismo napravili prvi korak, a dva boda bi bila i dodatan stimulans za nastavak", kaže selektor Kastratović za "Vijesti".

Reprezentacija se 23. decembra okupila na Cetinju, četiri dana kasnije je na Zlatiboru odigrala i izgubila kontrolni meč protiv Makedonije (33:40), učesnika predstojećeg Evropskog prvenstva u Srbiji.

Nakon dva dana odmora, zbog novogodišnjih praznika, "crveni" su od prekjuče trebali da budu kompletni, jači za Draška Mrvaljevića, Zorana Roganovića i Marka Pejovića, koji su prvi dio priprema preskočili zbog obaveza u klubovima.

Međutim, Mrvaljević je stigao sa jakom, virusnom prehladom, zbog čega je otpao za prvi duel, a sinoć je ista sudbina zadesila i desno krilo skopskog Metalurga, Žarka Markovića.

"Hendikep jeste, ali je njihovo zdravlje najbitnije. Ostatak ekipe je u punoj borbenoj gotovosti", kaže Kastratović.

Stručni štab naše reprezentacije je imao priliku da se upozna sa vrlinama i manama Belgije kroz snimke mečeva sa Letonijom.

"Najjače oružje Belgijanaca je kolektivna igra. Nemaju izuzetnih pojedinaca koji bi nam predstavljali problem. Gaje agresivnu igru u odbrani, i timsku igru u napadu. Možda nam odgovara to što u njihovim rješenjima nema nekih izrazito kvalitetnih bekova, igrača iz zadnje linije koji mogu sami da riješe meč, ali timska igra je ono što ih karakteriše. Mi, generalno, imamo igrače sa dosta staža u reprezentaciji, i koji su u protekloj polusezoni bili nosioci u svojim klubovima, tako da se nadam da ćemo maksimalno iskoristiti razliku u međunarodnom iskustvu", ističe selektor.

Meč sa Belgijom predstavlja i povratak na Cetinje, gdje će rukometna reprezentacija odigrati prvi meč od 10. januara 2007. godine i onih istorijskih kvalifikacija koje su odvele Crnu Goru na Evropsko prvenstvo u Norveškoj.

Od tada, prošla su četiri neuspješna ciklusa kvalifikacija (po dva za Evropsko i Svjetsko prvenstvo). Možda Cetinje ponovo bude srećno...

"Igranje kod kuće je najteže i najnezahvalnije iz prostog razloga što postoji rizik da ekipa preambiciozno uđe u meč, da igrači vođeni željom, a ne razumom pokušaju u uvodnom dijelu meča da naprave više nego što su naše trenutne objektivne mogućnosti. Nadam se da nećemo praviti takvu grešku, na tome sam i radio prethodnih dana, igrače ne treba da povuče ambijent domaćeg terena, posebno momke koji su odrasli i igrali u Lovćenu. Treba da igramo glavom, a ne srcem", zaključio je Kastratović.

Osmajić: Ne treba da strijepimo od Belgijanaca

"Igramo kući, pa nema razloga da nešto paničimo zbog toga što nijesmo kompletni. Belgija nije neka vrhunska reprezentacija pa da treba da sprijepimo od njih. Najvažnije je da svi odigramo maksimalno, dobro u odbrani, da se borimo za pobjedu, i vjerujem da neće biti problema. Nadamo se da će dvorana biti puna. Vjerujemo da ćemo uspješno proći Belgijance, a onda se u kompletnom sastavu okrenuti Letoncima - kazao nam je sinoć Vladimir Osmajić, bek slovenačkog Kopra.

Utakmica na Cetinju počinje u 18 časova. Sude Grci Kacikis i Mihailidis.

Bonus video: