Kastratović: Mi smo autsajderi

"Nama je mjesto na SP, to smo zaslužili baraž mečevima sa Švedskom i svaka pobjeda u Španiji će biti od izuzetnog značaja za naš tim", kaže crnogorski selektor
75 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Kastratović i izabranici, Foto: Zoran Đurić
Zoran Kastratović i izabranici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.07.2012. 12:47h

Debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji najbolji crnogorski rukometaši počeće u grupi A sa aktuelnim svjetskim i olimpijskim šampionom Francuskom, rukometnom velesilom Njemačkom, iako trenutno ne na nekadašnjem nivou, sa kontinentalnim šampionima Afrike i Južne Amerike, Tunisom i Argentinom, te Brazilom, vicešampionom Južne Amerike.

Izabranici Zorana Kastratovića su žrijebani iz petog od šest šešira, a mečeve prve faze će igrati u Granoljersu.

"Sve te reprezentacije su znatno iskusnije od nas kada su ovakva takmičenja u pitanju. Mi smo debitanti, pa neka nam pripadne uloga autsajdera, a mi ćemo se potruditi da damo maksimalan doprinos da naše igre budu kvalitetne. Nadam se da i u rezultatskom smislu nećemo biti nezapaženi", kaže za „Vijesti“ selektor Crne Gore Zoran Kastratović, koji je nedavno boravio na trenerskom seminaru u Austriji.

Crna Gora do sada nije imala nijedan zvaničan meč sa pomenutim selekcijama. “Crveni” su, međutim, odigrali dva kontrolna meča uoči premijernog nastupa na velikom takmičenju, Evropskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine.

Tadašnja ekipa selektora Ranka Popovića je početkom januara te 2008. u Roštoku poražena 33:26, dok je dan kasnije doživjela pravi debakl u Šverinu sa 47:27.

Njemačka će, međutim, biti rival Crne Gore prije SP u Španiji, i to krajem oktobra, na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj 2014.

"Snagu Njemačke ćemo imati priliku da upoznamo na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u oktobru, i na kraju krajeva da se odmjerimo sa njima", dodaje Kastratović.

Francuska je u januaru na Evropskom prvenstvu u Srbiji prekinula sjajan niz uspjeha, koji je počeo od Olimpijskih igara u Pekingu, od kada su “trikolori” do šampionata u Srbiji (11. mjesto) nanizali dva svjetska zlata, te po jedno olimpijsko i evropsko. Karabatić i drugovi će prvo u Londonu, a onda i u Španiji htjeti da pokažu da nije došao kraj njihove dominacije.

"Francuzi su apsolutni favoriti, po mom mišljenju, jer su svjetski i olimpijski šampioni. Rezultatski kiks imali su na posljednjem EP, ali to smatram samo njihovom trenutnom slabošću i očekujem da njihov kvalitet dođe do izražaja na Olimpijskim igrama u Londonu".

Kastratović se nadao lakšem protivniku iz posljednjeg šešira.

"Brazil je najjači rival iz šestog šešira. Gledao sam Brazil u pripremi mečeva za baraž, njihov duel sa Šveđanima u Geteborgu, sa kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Londonu. Što se ostalih rivala tiče, Tunis sam gledao na nedavnoj prijateljskoj utakmici sa Srbijom, pokazali su zavidan kvalitet, mada taj meč i nije mjerodavan, a vidjećemo kako će igrati u Londonu. Mala nepoznanica je Argentina, koju nijesam imao prilike da gledam. Podatke o njima skupićemo u narednom periodu".

Reprezentacije su podijeljene u četiri grupe po šest timova, a po četiri najbolje će se plasirati u osminu finala. Ako zauzme jedno od prva četiri mjesta u grupi, Crna Gora će u osmini finala igrati sa jednom od ekipa iz grupe B, u kojoj su Danska, Makedonija, Island, Katar, Rusija i Čile (prvi iz grupe A sa četvrtim iz grupe B, drugi iz grupe A sa trećim iz grupe B...).

"Nama je mjesto na SP, to smo zaslužili baraž mečevima sa Švedskom i svaka pobjeda u Španiji će biti od izuzetnog značaja za naš tim. Nadam se da uz angažman svih igrača i nas u stručnom štabu, potpomognuti na pravi način od strane Rukometnog saveza, možemo da uradimo sve da naša ekspedicija igra zapaženo i kvalitetno, a o rezultatima ćemo nakon prve faze".

Kastratović je dodao da je „i te kako bitno da Crna Gora u Španiji nastupi u najjačem mogućem sastavu“.

"I sa nekim igračima koji nijesu bili dio baraža, a stavili bi se u funkciju nacionalnog tima. Normalno, bitno je i da sve momke koji će nastupati u inostranim klubovima i domaćem prvenstvu posluži dobro zdravlje, i da spremni i puni elana počnemo pripreme krajem decembra. Prije toga nas očekuju dvije utakmice kvalifikacija za EP, koji će nam osim takmičarskog dijela poslužiti i kao uigravanje, pošto nemamo prostora za naknadna okupljanja", zaključio je crnogorski selektor.

Svjetsko prvenstvo je na programu od 11. do 27. januara iduće godine, a igraće se u Granoljersu, Madridu, Saragosi, Sevilji, Gvadalahari i Barseloni, gdje je završnica.

Francuska sa najviše zlata

Sa četiri titule (1995, 2001, 2009, 2011), Francuska je najtrofejnija selekcija u grupi A kada su u pitanju svjetska prvenstva. Toliko u istoriji imaju još samo Švedska i Rumunija. Imaju i tri bronze (1997, 2003, 2005) i jedno srebro (1993).

Njemačka je tri puta bila šampion svijeta (1938, 1978, 2007), četiri puta vicešampion (1954, 1970, 1974, 2003), dok je treće mjesto osvajala tri puta (1958, 1978, 1986). Prošle godine u Švedskoj je zauzela 11. mjesto, pošto je nakon produžetka savladala Argentinu (40:35).

Od ostalih rivala samo je Tunis (od 1995. godine redovan učesnik SP), bio blizu da osvoji medalju, i to kao domaćin 2005. godine, kada je u polufinalu poražen od Španije 33:30, dok je u meču za bronzu izgubio od Francuske 26:25. Na posljednjem SP je bio tek 20.

Brazil od 1995. na Islandu i Argentina od 1997. godine u Japanu, nijesu preskočili nijedno prvenstvo svijeta. Brazil je najbolje plasiran bio 1999. godine u Egiptu, kada je zauzeo 16. mjesto, nakon što je poražen u osmini finala od Španije (27:17.)

Argentina je najbolji rezultat ostvarila prošle godine u Švedskoj, kada je zauzela 12. mjesto.

Bonus video: