Knežević: Neka se drugi pribojavaju nas

"Pokazale smo da možemo da igramo protiv svakog. Neka se drugi pribojavaju nas, a ne da mi razmišljamo o njima", poručila je Kneževićeva.
0 komentar(a)
Budućnost-Ferencvaroš, Foto: Boris Pejović
Budućnost-Ferencvaroš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2013. 23:20h

Kada su 20. oktobra izgubile od Midtjilanda u Ikastu, rukometašice Budućnosti su se našle pred zidom. Postojao je samo jedan način da ga sruše - da upišu sve tri pobjede. Misija je ispunjena, jer su redom padali Midtiland (22:15), MKS Lublin (30:22) i na kraju Ferencvaroš (29:21).

Posljednja utakmica je bila i najteža, jer su se Mađarice dugo držale u igri, vodile većim dijelom prvog poluvremena, ali su Milena Knežević i drugarice fenomenalnom igrom u finišu stigle do ubjedljive pobjede.

"Nije bilo pritiska, ali smo na početku loše odigrale odbranu, a nismo ni imale golmana kakvog smo htjele i navikle. Mađarice šutiraju sa 10-11 metara i dosta puta su pogodile. Kad je Marta počela da odrađuje svoj posao, odmah smo napravile razliku", kaže Milena Knežević .

Junakinja Evropskog prvenstva u Srbiji posebno apostrofira učinak Marte Žderić.

"Koliko su nam podigle samopouzdanje Martine odbrane najbolje govore brojke, jer smo u prvom poluvremenu primile 14 golova, a u drugom dvostruko manje. Samim tim smo počele da igramo bolje u odbrani, a Mađaricama je samopouzdanje počelo da se smanjuje. To je bila dvostruka dobit".

Kada je to Budućnosti bilo najpotrebnije, Kneževićeva je prestala da samo dijeli lucidne asistencije i sjajnim golovima iz mjesta riješila sve dileme.

"Nije bilo to ništa dogovoreno i organizovano za mene. Stvorile su se situacije koje mogu da riješim, i znala sam da iskoristim šansu. U prvom dijelu meča su šutirale Kamila Dalbi i Kristina Neagu, ja sam ih uglavnom samo razigravala, ali sam u nastavku preuzela odgovornost na sebe".

I pored činjenice da je Budućnost ušla među osam najboljih ekipa Evrope, Milena nije zadovoljan igrom koja je prikazana u grupnoj fazi.

"Jeste da je ovo novi tim, ali moram da priznam da nismo oduševljene igrom, pogotovo u prve tri utakmice. U prvom kolu se to nije vidjelo, jer smo igrale sa Lublinom, ali smo u naredna dva imale problema. Gubile smo mečeve u kojima smo vodile u prvom poluvremenu. U sljedeće tri utakmice smo bile bolje od protivnica u drugom poluvremenu i nadoknadile propušteno u prvom dijelu Lige šampiona. Počele smo da se uigravamo, mislim da ćemo biti još bolje".

Zna se da igra Budućnosti mnogo zavisi od odbrane, a bedemu ispred gola je mnogo nedostajala jedna od najvažnijih karika - Suzana Lazović. Konačno je počela da trenira, protiv Mađarica je bila u sastavu, a u glavnoj fazi će biti na raspolaganju Draganu Adžiću.

"Njeno prisustvo će nam sigurno dosta značiti. Suzana zna sistem, ne mora da se prilagođava i sigurna sam da ćemo igrati sve bolje i bolje. Njen povratak će osloboditi bar jednu rukometašicu, koja je morala mnogo više da igra odbranu nego ranije.

Bečki žrijeb je u glavnoj rundi donio Budućnosti "grupu smrti" sa Đerom, Larvikom i Krimom.

"Nije nam teška grupa, nego najjača", napisala je Milena danas na svom Fejbuk profilu.

"Pokazale smo da možemo da igramo protiv svakog. Neka se drugi pribojavaju nas, a ne da mi razmišljamo o njima", poručila je Kneževićeva.

Da li to znači da Budućnost ima tim za makar polufinale?

"To ćemo tek vidjeti", rekla je Milena.

Uspjeh neće izostati ako ponovimo igre sa EP

Nakon ulaska u glavnu fazu Lige šampiona, osam igračica Budućnosti će se odmarati samo dva dana, jer se sjutra okuplja reprezentacija Crne Gore.

„Crvene” počinju pripreme za Svjetsko prvenstvo i povratak na mjesto uspjeha, u Beograd, gdje su postale šampionke Evrope.

"Želja nam je da ponovimo igre sa Evropskog prvenstva. Ako to bude slučaj, uspjeh neće izostati. Sada nam je teže nego ranije, jer je manje igračica sada u Budućnosti. Mnoge reprezentativke igraju potpuno drugačiju odbranu u svojim klubovima, a nemamo dosta vremena da se uklopimo i sigurno će biti problema", ističe Kneževićeva, uz napomenu da ima dosta favorita za medalju.

"Norveška je uvijek u samom vrhu, Mađarska ima dobru ekipu, a i Francuska će željeti da uradi nešto više. Tu je i Srbija, kao i Brazil, koji je dugo zajedno i može da iznenadi. Dosta je dobrih igračica u mnogim reprezentacijama, a medalje će uzeti one koje se najbolje uklope".

Koljeno me mučilo od početka priprema

Milena Knežević u prve tri utakmice Lige šampiona nije ličila na sebe, a Dragan Adžić je priznao da je pogriješio što je vodio na Mediteranske igre.

To potencira i 23-godišnja Podgoričanka, koja je u posljednja tri meča nosila svoj tim do pobjeda.

"Najveća je greška što sam išla na Mediteranske igre. Bila sam veoma umorna i kad-tad je to moralo da se odrazi. Koljeno me je mučilo od samog početka priprema, nisam mogla normalno da treniram i igram igru koju znam. U prva tri kola sam trenirala samo dan pred utakmicu i igrala", naglašava Kneževićeva.

Žderić: Znala sam da ću sačekati svojih pet minuta

Klara Voltering je u prethodne dvije sezone bila neprikosnovena u Budućnosti i nekli su se začudili kada je u Podgoricu došla jedna od najtalentovanijih golmanki svijeta, Marta Žderić. Visoka Hrvatica je pokazala zbog čega je dovedena - zamijenila je indisponiranu Njemicu pri rezultatu 7:9 i do kraja meča je primila svega 12 golova, a odbranila 16 šuteva.

"Prije ovog meča je Klari dobro išlo. Tako je to kod golmana. Mora da dođe loš dan, ali se odmah vidi, jer nema ko to da pokrije. Radila sam, znala da moram da budem strpljiva i da ću sačekati svojih pet minuta", kaže 23-godišnjakinja iz Ploča.

Žderićeva je znala da Voltering ima prednost, da je tu i Marina Vukčević, ali je odlučila da dođe i bori se za mjesto.

"Klara je zasluženo prvi golman, ali mi je drago da imam konkurenciju u njoj i Marini. Mi smo tim i bitno je da pobjeđujemo, bez obzira na to ko je od nas na golu. U januaru ćemo se opet okupiti, odraditi pripreme i nadam se da ćemo do februara sve posložiti. Možemo još bolje da se uigramo, nismo još pokazale sve što znamo.

Hrvatska reprezentativka smatra da je dolazak u Podgoricu bio pravi potez.

"Iskreno, osjećam se kao kući. Pričala sam sa predsjednikom Hrvatskog rukometnog saveza Sandijem Šolom, koji je došao da vidi kako nam je ovdje

i rekla sam mu da sam presrećna, da su me svi odlično prihvatili. Nadam se da ću ostati dugo, jer mi kuća nije daleko, a jako mi je važno da je porodica blizu mene", naglasila je Žderićeva, koja je ljetos potpisala dvogodišnji ugovor.

Bonus video: