Kristijansen: Francuska je favorit, ali imam neki dobar predosjećaj

Francuska i Danska nikada do sada nijesu igrale međusobno u finalu nekog veliko takmičenja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 21:31h

Prije početka šampionata svijeta u Švedskoj postavljalo se samo pitanje da li neka selekcija može detronizovati trenutno vladajući rukometnu silu na planeti – Francusku. Aktuelni evropski, svjetski i olimpijski šampion je u finalu, tamo gdje su ga vidjeli svi iole upućeniji u rukometna zbivanja. Bilo je samo pitanje koga će imati za rivala u posljednjem meču za zlato.

S obzirom da je Danska rival u finalu, a da su Skandinavci do finala jedini nanizali svih devet pobjeda, nedjeljno finale moglo bi biti interesantno i neizvjesno do kraja, iako „trikolori“ imaju prednost na papiru. Istina, Danci će, sigurno, imati veću podršku sa tribina (Francuskoj to nije bio problem prije dvije godine u Zagrebu u finalu sa Hrvatskom), ali bi to trebao, osim kvaliteta, i jedini dodatni adut na strani Skandinavaca. Jer, Svjetsko prvenstvo je u ingerenciji Svjetske rukometne federacije (IHF), čiji je predsjednik Egipćanin Hasan Mustafa, a dva puta je dobio mandat, između ostalog, i uz glas Francuza, zahvaljujući odličnoj saradnji i povezanosti zemalja Mediteranske rukometne konfederacije, čiji su Francuska i Egipat članovi...

Francuska će peti put u svojoj istoriji igrati u finalu Svjetskog prvenstva. Nakon srebra iz 1993. godine (poraz u finalu od Rusije), Francuzi su samo pobjeđivali u finalu (1995, 2001, 2009), pa je sigurno da izabranici Kloda Oneste žele da nastave taj niz. Ako u tome uspiju, “trikolori” će postati prva selekcija nakon Rumunije (1970, 1974) koja je odbranila titulu prvaka svijeta, a, svakako, bi ostali jedina reprezentacija sa sve tri krune.

- Kad se igra Svjetsko prvenstvo, nije potrebna posebna motivacija, naročito ne u finalu. Danska je veoma jaka i mlada reprezentacija, sa novim igračima i sjajnim golmanom Niklasom Landinom. Veoma su opasni. Međutim, mi imamo sjajne i iskusne igrače, a pošto je sjajan osjećaj osvajati znatne medalje, mi želimo da nastavimo da osvajamo trofeje. Apsolutno je užasno završiti Svjetsko prvenstvo na drugom mjestu – ističe najbolji igrač Francuza, nezvanično i svijeta Nikola Karabatić, čija je reprezentacija u Švedskoj ostvarila osam pobjeda i remi sa Španijom.

Interesantno, Francuska i Danska nikada do sada nijesu igrale međusobno u finalu nekog veliko takmičenja. Danska je drugi put u finalu Svjetskog prvenstva, i to nakon pune 44 godine od izgubljenog finala od nekadašnje Čehoslovačke. Igrom slučaja, i tada se Svjetsko prvenstvo igralo u Švedskoj, pa se Danci nadaju da će im susjedi ovoga puta biti srećnije ruke. Sa partijama koje su do sada pružali (pobjede u pobjedama protiv Hrvatske, Srbije, Švedske), Danci imaju razloga da se nadaju najboljem, ali će u finalu morati da pruže još više, jer je Francuska, ipak, ekipa iznad ostalih. Biće to i prilika za revanš za poraz u polufinalu SP u Hrvatskoj, kada su Francuzi slavili 27:22.

- Spremni smo za titulu. Imamo mlad, ali stabilan tim, koji je do sada uspješno igrao u Švedskoj. Francuska je jaka na psihološkom planu, ali mi možemo da se uzdamo u našu brzinu, iako je francuska odbrana briljantna, dok su njihovi igrači u napadu klasa za sebe. Oni su favorite, ali mi igramo sve bolje i bolje, i imam neki dobar predosjećaj za finale – kaže kapiten i legenda danskog tima, Lars Kristijansen.

Osim zlata, u finalu je ulog i olimpijska viza - samo prvo mjesto vodi na Igre u Londonu 2012. godine.

U “malom” finalu, za bronzu se sastaju Švedska i Španija, koja je jedinu medalju, i to zlatnu, na svjetskim prvenstvima osvojila u Tunisu 2005. godine. Post Švađana na SP traje duže – posljednju medalju, srebrnu, osvojili su 2001. godine. Imaju i četiri zlata, te još po tri srebra i bronze…

Finale

Francuska – Danska (17)

Meč za bronzu

Švedska - Španija (14.30)

Galerija

Bonus video: