Lakše do četvrtfinala nego do medalje

Crna Gora će igrati u grupi A sa Rusijom, Hrvatskom, Velikom Britanijom, Brazilom i Angolom, odlučeno je danas žrijebom u Londonu.
7 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Rukometašice Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.05.2012. 17:27h

Koliko je značila pobjeda protiv Francuske, posljednjeg dana kvalifikacionog turnira u Lionu, najbolje je pokazao današnji žrijeb za Olimpijske igre u Londonu – da su bile u četvrtom šeširu, što bi bio slučaj da su izgubile od Francuskinja, izabranice Dragana Adžića bi završile u grupi B, sa brojnim olimpijskim šampionima, te osvajačima brojnih medalja na evropskim i svjetskim šampionima.

Ta sudbina je zadesila Francusku, jer je Velika Britanija, kao domaćin, na kraju žrijeba imala pravo da bira grupu i izabrala je lakšu, grupu A, u kojoj su pored Crne Gore još i Rusija, Hrvatska, Brazil i Angola.

Pored Francuske, u grupi B su Norveška, Španija, Danska, Švedska i Južna Koreja.

U grupi A samo Rusija, kao samostalna država, ima olimpijsku medalju, srebrnu osvojenu prije četiri godine u Pekingu, ako ne računamo dva zlata SSSR-a iz 1976. i 1980. godine, te dvije bronze koju je osvojila Zajednica nezavisnih država 1988. i 1992. godine.

Crna Gora i Hrvatska su debitanti na olimpijskom turniru, zapravo i jedine ženske rukometne selekcije sa prostora bivše države koje su od raspada SFR Jugoslavije izborile olimpijsku vizu. Debitant je, naravno, i velika Britanija.

Prvak Afrike, Angola je od Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine redovan učesnik. U Atlanti je bila sedma (od osam timova), dva puta deveta od 10 ekipa (u Sidneju 2000. i Atlanti 2004), dok je u Pekingu prije četiri godine bila posljednja.

Najzad, Brazil, četvrtfinalista posljednjeg SP, debitovao je na olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine i bio osmi od 10 timova, u Atlanti je bio sedmi, a u Pekingu deveti.

Kakvu je grupu izbjegla Crna Gora govori i podatak da su u grupi B reprezentacije koje su osvojile šest posljednjih olimpijskih zlata - aktuelni prvak Norveška, Danska (1996, 2000, 2004) i Južna Koreja (1998, 2002), koja ima još četiri medalje, tri srebra (1984, 1996, 2004) i bronzu iz Pekinga od prije četiri godine. Norveška ima još dva srebra (1988, 1992) i bronzu iz Sidneja 2000.

Uz to, Francuska je aktuelni vicešampion svijeta, Španija je bronzana sa posljednjeg SP u Brazilu, dok je Švedska vicešampion Starog kontinenta za posljednjeg Evropskog prvenstva u Danskoj i Norveškoj.

Ako se sve to uzme u obzir, onda nije teško zaključiti da će Crnoj Gori biti lakši put do četvrtfinala, nego kasnije do medalje, i može se očekivati da će u četvrtfinalu (u koje idu po četiri prvoplasirane selekcije iz dvije grupe) imati veoma jakog protivnika, bez obzira na plasman u grupi.

Rusija stalna mušterija

Rusija je, inače, nezaobilazni rival Crne Gore i stalna mušterija od 17. oktobra 2009. godine i prvog meča u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj. U tim kvalifikacijama je bilo 28:28 u “Morači”, dok je Crna Gora potom slavila u Čehovu 31:28.

Potom je uslijedio i duel u grupi na EP, koji je Crna Gora, takođe, dobila (24:22).

Ruskinje su bile rival i u tekućim kvalifikacijama za EP u Holandiji. U Podgorici je bilo 23:22 za domaćina. Rusija je prvu pobjedu protiv Crne Gore zabilježila u Rostovu, takođe minimalno 24:23.

Crna Gora sa Hrvatskom ima negativan bilans – Hrvatice su bile bolje u maju 2008. godine, u baražu za EP u Makedoniji, kada su u Kutini (31:23), nadoknadile minus iz “Morače” (35:40).

Hrvatska je bila bolja i u grupi na EP 2010. godine sa 29:28…

Velika Britanija je bila protivnik u posljednjim kvalifikacijama za EP, a naša selekcija je slavila u oba meča – u Igalu je bilo 34:18, a sinoć u Londonu 37:22.

Najzad, Crna Gora je odigrala i jedan meč sa Angolom, 6. decembra prošle godine na SP u Brazilu, kada su “crvene” teškom mukom slavile 28:26.

Grupe

Grupa A

CRNA GORA

Rusija

Hrvatska

Velika Britanija

Brazil

Angola

Grupa B

Norveška

Španija

Danska

Francuska

Švedska

Južna Koreja

Bonus video: