"Lavice" bez komandanta na baltičkom frontu

Izostanak Milene Raičević, ali i Katarine Bulatović i Itane Grbić, ne mijenjaju ambicije - cilj rukometašica Crne Gore u Litvaniji je pobjeda (15 h)
4050 pregleda 1 komentar(a)
Mora da preuzme odgovornost u odsustvu Milene Raičević i  Itane Grbić: Jelena Despotović, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Mora da preuzme odgovornost u odsustvu Milene Raičević i Itane Grbić: Jelena Despotović, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Nema „mozga” ekipe Milene Raičević, njene prve zamjene na poziciji srednjeg beka Itane Grbić, nema Katarine Bulatović, nastup Đurđine Malović zbog povrede usne je pod znakom pitanja, ali to ne mijenja ambicije - rukometašice Crne Gore moraju da poraze Litvaniju u današnjem meču u Klaipedi (15 časova po našem vremenu).

Iako oslabljene, „lavice” su apsolutne favoritkinje protiv selekcije koja je u prethodnih pet kvalifikacionih ciklusa za evropska prvenstva osvojila samo četiri od mogućih 60 bodova, a onda prije četiri dana izgubila od Mađarske u Erdu (33:19). Per Johanson i njegove izabranice su, ipak, oprezni i upozoravaju da je Litvanija do početka 2. poluvremena bila u igri protiv Mađarica.

- Očekujemo tešku utakmicu. Gledali smo Litvaniju protiv Mađarske, koja je imala problema 30-35 minuta. Pokušaćemo da ne potcijenimo rivala - naglasio je Johanson.

Zbog odsustva dva srednja beka, na toj poziciji će igrati Jelena Despotović, a možda će šansu dobiti i Majda Mehmedović.

- Svaki selektor voli da uvijek ima najjači tim na raspolaganju, ali Katarina ne ide jer ima problem sa koljenom, Itana je bolesna i takođe je muči koljeno, a za Milenu smo od početka znali da neće putovati zbog oporavka. Ostale moraju da preuzmu odgovornost, na primjer Jelena Despotović, koja je i ranije bila plejmejker. Imam veliko povjerenje u ovaj tim - istakao je švedski stručnjak.

Za Litvaniju nastupaju igračice iz domaće lige i pet internacionalki iz klubova iz Druge i Treće lige Njemačke. Protiv Mađarske su ubjedljivo najbolje bili bekovi iz Cvajte - Greta Kavalijauskaite iz Kirhofa (devet golova) i Brigita Ivanauskaite iz Redertala (pet pogodaka), na koje upozorava i Jovanka Radičević.

- Litvanija je puno ozbiljnija ekipa od Italije, a mi smo oslabljene. Moramo da imamo maksimalno ozbiljan pristup, jer je naš rival u prethodnim kvalifikacijama igrao neriješeno sa Njemačkom, ali sve će zavisiti od nas. Litvanija ima dva vrhunska beka od kojih sve zavisi, a igra atipične odbrane 3-2-1 i 4-2, tako da će nas čekati teži meč nego protiv Italije - istaklo je jedno od najboljih desnih krila svijeta.

„Lavice” su u srijedu protiv „azurina” u Pljevljima dale čak 17 golova iz kontri i nadaju se da to mogu da ponove, kako bi sakrile nedostatak organizatora igre.

- Najviše bih voljela da dajemo golove iz tranzicije, kao što je to bilo u Pljevljima. Biće teško, jer Milena daje 80 odsto asistencija i suvišno je govoriti koliko ona znači za ekipu. Ali, Crna Gora mora da razmišlja i o budućnosti i koristi i druge igračice, jer ni Milena, ni ja, ni bilo koja od nas neće biti tu vječno. Ovo im je šansa da se dokažu - zaključila je Radičevićeva.

Marta Batinović: Odbrana adut

Marta Batinović je u debiju u dresu Crne Gore odbranila šest šuteva, a pred duel u Klaipedi se uzda u bedem ispred gola koji čuvaju ona, Marina Rajčić i Anastasija Babović.

- Žao mi je što nismo u kompletnom sastavu, da stvaramo dobru atmosferu i dižemo nivo igre. Čeka nas zahtjevna utakmica, ali se nadam da ćemo doći sa pobjedom. U napadu će nam biti teško bez Milene, ali tu su druge igračice koje bi trebalo da se pokažu. Odbrana će sigurno biti dobra kao uvijek, Crna Gora je po tome prepoznatljiva - naglasila je 29-godišnjakinja koja je 2015. proglašena za najbolju rukometašicu Hrvatske.

Bonus video: