„Lavice” krenule u pohod na Tokio

Rukometašice Crne Gore počele pripreme za Svjetsko prvenstvo, na kojem je glavni cilj jedno od prvih sedam mjesta, koje donosi kvalifikacije za Olimpijske igre
2218 pregleda 2 komentar(a)
Rukometašice, Foto: Nikola Zindović
Rukometašice, Foto: Nikola Zindović
Ažurirano: 19.11.2019. 08:04h

Domaćin Japan, Francuska, Brazil, Južna Koreja i Angola. Tih pet selekcija zasada ima vizu za Olimpijske igre u Tokiju, za preostalih sedam mjesta konkuriše 15-ak reprezentacija, među kojima su i rukometašice Crne Gore.

A da bi treći put zaredom nastupile na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri, „lavice” u prvom od, nadamo se, dva boravka u Zemlji izlazećeg sunca moraju da budu uspješne. Na Svjetskom prvenstvu u Kumamotou, koje se održava od 30. novembra do 15. decembra, neophodno je da tim Pera Johansona bude među sedam najboljih kako bi izborio nastup na jednom od tri kvalifikaciona turnira za OI. Mogao bi i da ih zaobiđe, ali bi morao da osvoji zlato... - Primarni cilj su kvalifikacije za Olimpijske igre. Idemo utakmicu po utakmicu, spremne smo, srećne i jedva čekamo da počne Svjetsko prvenstvo. Najteži mečevi će biti sa Španijom, Mađarskom i Rumunijom, tu ćemo pokazati koliko možemo - istakla je Jelena Despotović.

„Lavice” sjutra putuju u Njemačku, gdje će u četvrtak odigrati prijateljski meč sa Njemačkom, a dan kasnije idu u Kumamoto. - Dugo smo zajedno, znamo se, iskoristićemo taj meč najbolje što možemo i onda idemo za Japan.

Crna Gora prvi meč u Japanu igra 30. novembra sa Senegalom, dan kasnije sa Kazahstanom, a prvi derbi je 3. decembra sa Mađarskom, koju Despotovićeva odlično poznaje, jer nosi dres Debrecina.

- Sve mađarske rukometašice igraju jaku ligu i sigurno su spremne. Sa njima očekujem najteži meč. Igrale smo prošle godine dva meča, jednom smo pobijedile mi, jednom one. Mađarska je do sada tri puta bila rival „lavica” na velikim takmičenjima. Na putu ka zlatu na Evropskom prvenstvu u Srbiji, Crna Gora je u glavnoj fazi slavila 28:26, da bi na šampionatu svijeta u Danskoj slavila najubjedljiviji trijumf protiv ozbiljnih selekcija - 32:15. Godinu kasnije u Švedskoj, tim koji je tada pruzeo Kim Rasmusen je slavio 21:14 i ostavio podmlađenu ekipu tadašnjeg selektora Dragana Adžića bez glavne faze.

- Mađarice su sazrele, imaju dosta mladih i talentovanih igračica koje igraju Ligu šampiona i domaće prvenstvo. Spremne su i biće veoma jak protivnik - naglasila je Despotovićeva. Majda Mehmedović poručuje da jedva čeka start Svjetskog prvenstva.

- Dugo razmišljamo i maštamo o tome, očekivanja su nam velika. Svakoj djevojci je san da ode na OI. Idemo u Japan sa pozitivnim mislima, da obezbijedimo najmanje kvalifikacije za Tokio. Sigurna sam da možemo da ostvarimo cilj. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da ćemo igrati bolje iz utakmice u utakmicu, kao i na svim prvenstvima - rekla je 29-godišnja Baranka.

IHF je promijenio sistem svjetskih prvenstava. Sada prolaze po tri od šest selekcija iz četiri grupe, a ne kao četiri dosad. Ne igra se odmah osmina finala, već glavna faza, što bi trebalo da odgovara „lavicama”, jer neće imati ogroman pritisak kao što bi imale da odmah počinje nokaut runda.

- Biće lakše, jer je zbog saznanja da možemo da imamo neki kiks jednostavnije igrati nego do sada. To me raduje, iskreno se nadam da možemo da ostvarimo cilj. Vjerujem u ovu ekipu, znam kakva nam je energija na terenu i van njega, tako da nemam bojazan - kaže jedno od najboljih krila svijeta.

Crna Gora u Japanu u prva dva kola ima šansu da se zagrije protiv Senegala i Kazahstana i uigra za mečeve odluke sa Mađarskom, Rumunijom i Španijom. Svi ti dueli će biti jako bitni, jer se bodovi prenose u glavnu fazu.

- Nismo do sada imale priliku da nam prvi protivnici budu malo slabiji. To je dobro, jer možemo da uđemo u bolji ritam, a selektor ima šansu da odmori neke igračice, koje su se previše istrošile kroz Ligu šampiona - zaključila je Mehmedovićeva.

Bonus video: