„Lavice” sa olimpijskim prvakom, Brazilom i tri rivala iz Danske

Crna Gora u Oldenburgu protiv Danske, Rusije, Brazila, Japana i Tunisa, „Jesmo mlade i neiskusne, ali ako bude naš dan, sve je moguće”, poručila je Milena Raičević
0 komentar(a)
Žrijeb za Svjetsko prvenstvo, Foto: Ihf.info
Žrijeb za Svjetsko prvenstvo, Foto: Ihf.info
Ažurirano: 27.06.2017. 20:33h

Rukometašice Crne Gore nisu imale baš mnogo sreće na žrijebu za Svjetsko prvenstvo.

Iz prvog, petog i šestog šešira su, doduše, dobile rivale po mjeri - Dansku, Japan i Tunis, selekcije koje su pobijedile na prethodnom planetarnom šampionatu upravo u Danskoj.

Ali, iz 2. i 3. šešira su im stigli najteži mogući rivali - olimpijski prvak Rusija i jedan od najboljih timova svijeta, prvaka iz 2013. godine, Brazil.

„Lavice” ne bi trebalo da propuste šansu da protiv Japana i Tunisa izbore plasman u osminu finala, bez obzira na to što što nisu navikle na atipičan stil igre Azijatkinja i Afrikanki.

Ali, pobjeda protiv bilo kog drugog rivala u Oldenburgu, a posebno u nokaut fazi, bila bi senzacija...

„Sigurno je da će nam biti teško, ali je rano da se priča o tome. Najbitnije je da kada dođe šampionat sve budemo zdrave i spremne, što nije bio slučaj na prošlom Evropskom prvenstvu. Sve ćemo biti zrelije za godinu i pružićemo otpor svakom protivniku”, obećala je kapitenka Milena Raičević.

Crna Gora će mečeve u grupi igrati 2, 3, 5, 6. i 8. decembra.

Osmina finala je u Magdeburgu i Lajpcigu 10. i 11. decembra, u istim gradovima su i mečevi četvrtfinala 12. i 13, a polufinala su 15. u Hamburgu.

I finale i meč za 3. mjesto će se 17. decembra igrati u gradu u kojem je najveća njemačka luka.

Prije dvije godine u Herningu, Crna Gora je na zatvaranju grupe A savladala Dansku sa 23:21, a igračica meča je bila djevojka koja bi trebalo da bude liderka nove generacije, uz Raičevićevu i Majdu Mehmedović - Đurđina Jauković.

Japan je savladan sa 29:23, a Tunis sa 37:26, mada se mora imati u vidu da je Crna Gora slabija nego tada za Katarinu Bulatović, Jovanku Radičević, Mariju Jovanović, Sonju Barjaktarović i Biljanu Novović.

Sve njih je selektor Dragan Adžić otpisao nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, baš kao i Anđelu Bulatović, koja je zbog povrede propustila posljednje Svjetsko prvenstvo.

U Danskoj nije igrala ni Radmila Petrović, koja je prošle godine završila karijeru u Riju, a u međuvremenu je isto odluku donijela i Novovićeva.

„Japan nam je bio nezgodan, mučile smo se, bez obzira na to što smo ubjedljivo pobijedile. Tunis smo dobile bez problema, ali ne mora da znači da će i sada biti tako. Sa Danskom smo jedino igrale u ovom sastavu, a možemo da se nosimo i sa Rusijom i Brazilom, kao i sa svakom drugom reprezentacijom. Jesmo mlade i neiskusne, ali ako bude naš dan, sve je moguće. Prolazak u osminu faza bi bio uspjeh, sve preko toga bi bilo preveliko”, poručila je Raičevićeva.

Timovi iz grupe C će se u osmini finala sudariti sa selekcijama iz grupe D, u kojoj su Holandija, Njemačka, Srbija, Južna Koreja, Kina i Kamerun.

Grupa A (Trir): Francuska, Rumunija, Španija, Slovenija, Angola, Paragvaj

Grupa B (Bitighajm-Bisingen): Norveška, Švedska, Češka, Mađarska, Argentina, Poljska

Grupa C (Oldenburg): Danska, Rusija, Brazil, CRNA GORA, Japan, Tunis

Grupa D (Lajpcig): Holandija, Njemačka, Srbija, Južna Koreja, Kina, Kamerun

Iskustvo iz Lige šampiona neprocjenjivo za reprezentaciju

Crna Gora je u podmlađenom sastavu nastupila na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, ali je takmičenje završila u prvoj fazi sa pobjedom i dva poraza, zbog najgore gol-razlike u krugu sa Češkom i Mađarskom.

Nakon tog šampionata, neke igračice su imale veću minutažu u Budućnosti, a odlaskom vedeta će i ostale dobiti šansu u Ligi šampiona, što bi trebalo mnogo da koristi nacionalnom timu.

„Vidjelo se koliko nam je značilo što su neke djevojke igrale Ligu šampiona, jer su u baražu sa Bjelorusijom pokazale mnogo, mnogo više nego na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Mnogo će nam značiti što će nosioci igre Budućnosti biti ne samo dvije, već skoro sve rukometašice”, naglasila je Milena Raičević, uz napomenu da „lavice” u Njemačku ne idu bez ambicija:

„Nama svako takmičenje znači, jer ćemo sticati samopouzdanje, a neke igračice iskustvo, što se može samo kroz velike utakmice”.

Bonus video: