"Lavovi" broje sitno do obračuna sa Hrvatskom

Rukometaši Crne Gore danas stižu u Grac, gdje će sjutra u 1. kolu Evropskog prvenstva igrati sa velikanom svjetskog rukometa
2232 pregleda 1 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore na treningu u Zreču, Foto: RSCG
Rukometaši Crne Gore na treningu u Zreču, Foto: RSCG

Povrede dva veoma bitna igrača, nikad kraće pripreme, nedostatak iskustva na velikim takmičenjima, 14 poraza i remi na evropskim prvenstvima, velikan svjetskog rukometa Hrvatska kao suparnik. Sve te stvari su na jednoj strani, na drugoj su veliki motiv, srce i želja da se konačno stigne do pobjede na kontinentalnim šampionatima sjutra veče u Gracu (20.30 časova).

Rukometaši Crne Gore danas poslije doručka napuštaju slovenačko Zreče, koje im je bila baza prethodnih pet dana i prelaze u glavni grad austrijske pokrajine Štajerska, gdje će igrati mečeve A grupe 14. Evropskog prvenstva. „Lavovi” su tokom boravka u „deželi” odigrali dvije prijateljske utakmice i izgubili ubjedljivo od Slovenije (37:22), a tijesno od Sjeverne Makedonije (25:24).

- Uočili smo nedostatke u tim kontrolnim mečevima. Pokušaćemo da ispravimo što možemo do duela sa Hrvatskom i da pružimo maksimum. Suvišno je trošiti riječi o Hrvatskoj. Daćemo sve od sebe i vidjećemo za što će to biti dovoljno - istakao je Marko Lasica.

Prvog dana priprema, 23. decembra, otpao je glavni igrač odbrane Nebojša Simović, kojeg je zamijenio iskusni Vuk Lazović. Prije četiri dana, povredu pete je obnovio najbolji strijelac tima u kvalifikacijama, Miloš Vujović, prvo lijevo krilo i veoma važan šraf u odbrambenoj zoni 5-1, koga će mijenjati debitant Filip Vujović.

- Pehovi nam se dešavaju iz dana u dan. Pokušaćemo da nadomjestimo izostanak Nebojše i Miloša, daćemo sve od sebe da dođemo do pobjede koju željno iščekujemo. Nikako da nastupimo u najjačem sastavu na nekom prvenstvu, ali se nadam da ćemo ovog puta uspjeti ostvarimo najbolji rezultat. Homogenost i dobra atmosfera su naši aduti, vjerujem da ćemo to prenijeti na teren i doći do toliko željene pobjede - naglasio je Lasica.

Ovo će biti četvrti nastup na EHF Euru za četvoricu crnogorskih rukometaša - kapitena Vaska Ševaljevića, Nemanju Grbovića, Mirka Radovića i Vladana Lipovinu, koji smatra da je ekipa sazrela.

- Brojimo sitno do početka prvenstva. Nedostaju nam dva važna igrača, ali to može samo da nas ojača. Zreli smo i vjerujem da je došlo vrijeme da ostvarimo prvu pobjedu na prvenstvima Evrope - naglasio je desni bek njemačkog Balingena.

Cetinjski bombarder smatra da je problem što su pripreme bile kratke.

- Imali smo dvije prijateljske utakmice i znamo gdje smo griješili, ali je malo vremena da to ispravimo. Očekujem veliku borbu. Ne mogu da obećam da ćemo pobijediti svakoga, ali mogu da najavim da ćemo pružiti maksimum kao i uvijek.

Hrvatska je rukometna velesila, ali se čini da ova generacija nije jaka kao prethodne, iako ima ambicije da osvoji medalju.

- Hrvatska je iskusna ekipa, koja na svakom prvenstvu stiže do završnice. Ipak, imala je ona problema u kontrolnim mečevima, analiziraćemo je i vjerujem spremno dočekati taj duel. I Srbija je dobra ekipa, a Bjelorusija možda i najjača u grupi, iako je mnogi potcjenjuju - zaključio je Lipovina.

Červar sa samo jednim desnim bekom na EP

Lino Červar je dva dana pred Evropsko prvenstvo objavio konačan spisak Hrvatske, a imaće samo jednog desnog beka na raspolaganju, Luku Stepančića iz PIK Segeda.

Na toj poziciji je prvo posljednjeg dana 2019. godine otpao Luka Šebetić, a juče i Ivan Martinović iz drugoplasiranog tima Bundeslige, Hanovera. Desni bek je i Josip Vekić, ali je Červar procijenio da nema kvalitet za Evropsko prvenstvo i vratio ga Veselinu Vujoviću na treninge u Zagreb. Ako bude neophodno, tj. ako se povrijedi i Stepančić, mogao bi da bude pozvan. Ranije su se povrijedili i Lovro Mihić i Fran Mileta, a Červar je odlučio da ne pozove jedno od najboljih lijevih krila svijeta, Manuela Štrleka.

Spisak - golmani: Marin Šego (Monpelje) i Matej Ašanin (Zagreb); desna krila: Zlatko Horvat (Zagreb) i Vlado Matanović (Gorenje); lijeva krila: David Mandić i Valentino Ravnić (Zagreb); pivoti: Željko Musa (Magdeburg), Marino Marić (Melzungen) i Marin Šipić (Zagreb): lijevi bekovi: Domagoj Duvnjak (Kil), Marko Mamić (Lajpcig), Josip Šarac (Celje) i Matej Hrstić (Zagreb); srednji bekovi: Luka Cindrić (Barselona) i Igor Karačić (Vive Kjelce); desni bek: Luka Stepančić (PIK Seged).

Bonus video: