"Lavovi" kod kuće: Sa Cetinja do Evropskog prvenstva

2048 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje rukometaša nakon pobjede nad Danskom, Foto: Savo PRELEVIĆ
Slavlje rukometaša nakon pobjede nad Danskom, Foto: Savo PRELEVIĆ

Muška rukometna reprezentacija okupila se na Cetinju, gdje će do kraja sedmice odraditi uvodni dio pripreme za kvalifikacione duele protiv Farskih ostrva i Ukrajine, koji su odlučujući u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Tim povodom organizovana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan, direktor reprezentacije Draško Mrvaljević i selektor Zoran Roganović.

Poslije nekoliko godina, najbolji crnogorski rukometaši su na pripremama na Cetinju. Prijestonica se pobrinula da igrači i stručni štab imaju sve uslove za kvalitetan rad pred mečeve odluke u kvalifikacijama.

- Vjerujem da se većina igrača, trener i rukovodstvo, ovdje osjećaju kao kod kuće. Rukomet je sport za koji ovaj grad živi. Sport koji je proslavio Cetinje, mjesto koje je dalo asove u ovom sportu. Momcima, stručnom štabu i upravi želim ugodan boravak na Cetinju i uspješne pripreme – kazao je Kašćelan.

I Ministarstvo sporta i mladih pruža podršku Rukometnom savezu Crne Gore, a ministar Nikola Janović je poželio uspjeh nacionalnom timu, uz očekivanje da će sjajna atmosfera i velika želja koja je evidentna kod svih reprezentativaca, donijeti ostvarenje cilja.

- Na osnovu ličnog iskustva, mogu da kažem da kada ekipa posjeduje kvalitet, a oni ga svakako posjeduju, uz homogenost koju sada imaju zahvaljujući stručnom štabu i novom rukovodstvu saveza na čelu sa Petrom Kapisodom, imamo snagu kolektiva koja je veća od kvaliteta svakog pojedinca. Siguran sam da će momci uspjeti da ostvare cilji izbore plasman na Evropsko prvenstvo – kazao je Janović.

Direktor muške reprezentacije Draško Mrvaljević izrazio je zahvalnost Prijestonici Cetinje, što je obezbijedila kvalitetne uslove za rad našem nacionalnom timu.

- Cetinje je grad rukometa, mi ga osjećamo kao svoj sport i mnogo asova je ovdje poniklo. Da ispravim gradonačelnika: ne osjećamo se kao kod kuće, nego smo kući - kroz osmijeh je rekao Mrvaljević, odgovarajući na šalu gradonačelnika.

''Lavovi'' će 13. juna igrati u Farumu sa Farskim ostrvima – reprezentacijom koja ih je u oktobru šokirala u Podgorici, osvajanjem boda (24:24), a tri dana kasnije u Podgorici sa Ukrajinom.

- Svi smo odavde krenuli. Kada sam čuo da ćemo se okupiti na Cetinju, srce mi je zaigralo. Sa treninzima smo počeli još prošle sedmice. Momci će dati sve od sebe. Ukrajina u ovom trenutku ima svoje ciljeve, a da ne zaboravimo Farska Ostrva koja se nadaju pobjedi protiv nas. Najteže će biti da ih ne potcijenimo i da zadržimo odnos kao protiv Danske – kazao je selektor Roganović.

Roganović vjeruje da će ekipa biti na najvišem nivou u mečevima odluke, te da neće biti euforije kao poslije sjajnog ciklusa u aprilu, kada je u Podgorici savladan aktuelni svjetski i olimpijski šampion – Danska.

- Imamo ponekad tendenciju da malo poletimo. Ipak, mislim da su momci, uz neprekidnu komunikaciju sa stručnim štabom, shvatili, kao i svi mi, naročito protiv Danske, da ekipa ima enorman potencijal. Vjerujem da će nastaviti putem koji su krenuli i da više neće biti potcjenjivanja protivnika.

''Lavovi'' će se na Cetinju pripremati pet dana. Nekompletni su – očekuje se priključenje članova bundesligaških timova Vladana Lipovine, Stefana Čavora i Nebojše Simića, kao i Vaska Ševaljevića, igrača francuskog Tremblea.

Pripreme u kompletnom sastavu, naš nacionalni tim počinje u ponedjeljak, 10. juna.

Bonus video: