"Lavovi" napadaju kraljeve rukometa

U 3. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, rukometaši Crne Gore večeras (21 čas) u „Morači” dočekuju aktuelnog olimpijskog i svjetskog šampiona, Dansku
1911 pregleda 1 komentar(a)
Vjerovatno najbolja utakmica Crne Gore: Vasko Ševaljević u duelu sa Danskom na EP u Poljskoj, Foto: Piotr Matusewicz / Pressfocus
Vjerovatno najbolja utakmica Crne Gore: Vasko Ševaljević u duelu sa Danskom na EP u Poljskoj, Foto: Piotr Matusewicz / Pressfocus
Ažurirano: 10.04.2019. 09:20h

Tri puta je Engleska gostovala pod Goricom, igrala je na jednom od rijetkih stadiona u Crnoj Gori i velika Italija, rukometašice Rusije su dolazile u ulozi svjetskih prvakinja i olimpijskih vicešampionki, vaterpolisti Srbije kao zlatni na OI i Evropskom prvenstvu... Niko, međutim, nije imao dvije najvažnije titule, kao selekcija koja večeras igra u u „Morači”.

U hramu crnogorskog sporta, rukometaši Zorana Roganovića će od 21 čas dočekati olimpijskog i svjetskog prvaka, Dansku. Suludo bi bilo išta očekivati protiv fenomenalnog Mikela Hansena i drugova, koji su se prije tri mjeseca prošetali do svjetskog zlata, jedinog koje im je nedostajalo u kolekciji. Ali, „lavovi” moraju da se potrude da poprave utisak nakon očajnog starta kvalifikacija i da bar ne izgube ubjedljivo, kako bi ostali u igri za odlazak na prvo Evropsko prvenstvo sa 24 selekcije.

- Dolazi najteži mogući protivnik, svjetski i olimpijski šampion, i to nakon ne baš najboljeg starta. Protiv Farskih Ostrva i Ukrajine nismo ostvarili zacrtano, ali na turniru u Hrvatskoj smo popravili i utisak i neke stvari. Nadam se mnogo boljem nastupu protiv Danske, jer takav protivnik zaslužuje najveću moguću alarmantnost - rekao je Roganović.

Nekadašnji desni bek „lavova”, a sada selektor, vjeruje da će njegov tim večeras u Podgorici i u subotu u Kopenhagenu igrati bolje nego u prvim mečevima kvalifikacija u oktobru, kada je u „Verdeu” šokirao remijem sa Farskim Ostrvima (24:24), a potom izgubio u Ukrajini (29:24).

- Sagledali smo greške i stvari koje smo dobro radili, što nam daje za pravo da se nadamo da ćemo popraviti utisak i da ćemo protiv rivala sa najvećim mogućim renomeom odigrati dva dobra meča. Pozivam sve navijače i navijačke grupe da napune „Moraču”, jer nikada nismo podbacili kada je publika bila uz nas kao osmi igrač i davala nam vjetar u leđa - istakao je 41-godišnji Cetinjanin, koji već 16 godina živi u Švedskoj.

Nema prvog pivotmena Nemanje Grbovića zbog privatnih problema, a svi ostali su spremni.

- Žao mi je što ponovo sa nama neće biti Grbović, svi znamo šta on znači za ovaj tim. Postoje stvari koje su važnije od ovoga, svi smo uz njega i dajemo mu veliku podršku. Ostali igrači su u baš dobroj formi, pratim ih u njihovim ligama i evrokupovima. Moguće je da ima malo i umora, jer je tempo u svjetskom rukometu jako naporan.

Jasno je da je Danska apsolutni favorit, a jedine šanse Crne Gore su navijači i odbrana 3-2-1, koja ekipama sa sjevera Evrope ne odgovara.

- Dugo godina sam u Skandinaviji, a poznato je da oni ne vole baš da igraju protiv naše agresivne, tradicionalne 3-2-1 zone. Bolje da ne otkrivam sve, jer će Danci vjerovatno sve čitati, ali ćemo pokušati da ih iznenadimo agresivnom igrom, na šta nisu navikli. Na Svjetskom prvenstvu nisu izgubili nijedan bod, ali nijedan protivnik nije igrao vrstu odbrane koju ćemo mi prikazati - poručio je Roganović.

Selektor se na kraju zahvalio i RSCG.

- Imamo odlične uslove u „Verdeu”, hvala Savezu na tome. Stvarno nemamo više na šta da se žalimo. Sve nam je obezbijeđeno, ovog puta nećemo doći u situaciju da razmišljamo o sporednim stvarima i nadam se da ćemo svi zajedno napraviti dobar rezultat.

Ako se već vadimo, neka to bude protiv svjetskog i olimpijskog šampiona

Zbog šokantnog remija sa Farskim Ostrvima, Crna Gora je praktično izgubila trku sa Ukrajinom za 2. mjesto u grupi 8, jer je prvo rezervisano za Dance. Ali, na Evropsko prvenstvo idu i četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz osam grupa, zbog čega je bitno da „lavovi” u dvomeču sa aktuelnim olimpijskim i svjetskim šampionom, ako već gube, učine to sa što manjom razlikom. U tom slučaju bi pobjedom nad Ukrajinom u junu imali šansu da se „na mala vrata” domognu prvog šampionata Starog kontinenta sa 24 učesnika.

- Bili smo i ranije u teškim situacijama u kvalifikacijama, ali padala je ovdje Švedska dva puta, i Njemačka, i Hrvatska... Mislim da će publika uticati da damo više od onoga što možemo. Ja sam, prvenstveno, prijetio Faranima, pa znamo da nismo baš najbolje prošli. Sada bih se suzdržao nekih prognoza, ali se nadam da ćemo odigrati dva dobra meča i ako već moramo da se vadimo protiv nekoga, neka to bude svjetski i olimpijski šampion - istakao je Roganović.

Jakobsen: Na Balkanu nikada nije bilo lako

Nikolaj Jakobsen je 2017. na klupi Danske naslijedio Islanđanina Guđmundura Guđmundsona, koji je u Rio de Žaneiru osvojio olimpijsko zlato. Nedavno je produžio ugovor do 2024. godine, čime je nagrađen za svjetsku krunu, a Danci trenutno nisu samo šampioni Evrope.

- Bilo bi dobro da istovremeno držimo sve tri titule, ali sada nam je glavni fokus na dvije teške utakmice protiv Crne Gore. Samo o tome mislim - rekao je Jakobsen.

Čovjek koji od 2014. vodi i njemački Rajn-Nekar Leven dobro poznaje „lavove”.

- Crna Gora ima nekoliko dobrih igrača, a radujem se što ču vidjeti Lipovinu, koji igra u mom klubu. Dobri su i Čavor, Božović, lijevo krilo Vujović, a u Simiću imate veoma kvalitetnog golmana. Ako ne budemo igrali najbolje, bićemo u problemu.

Jakobsen je svjestan da su se u Crnoj Gori „okliznulii” mnogi favoriti.

- Znamo da Crna Gora kad ima dobar dan nije laka ni za koga, jer ima vrlo talentovane igrače. Nikada nije jednostavno na Balkanu, atmosfera je uvijek dobra i imamo veliki respekt prema rivalu. Cilj nam je da osvojimo četiri boda u ovom dvomeči, ali znamo da to neće biti lako - poručio je 47-godišnji stručnjak.

Bonus video: