"Lavovi" počeli Operaciju Grac - cilj proboj do Beča

Rukometaši Crne Gore počeli pripreme za Evropsko prvenstvo, na kojem će igrati u grupi A sa Hrvatskom, Srbijom i Bjelorusijom. Samo dvije najbolje idu u glavni grad Austrije
1279 pregleda 0 komentar(a)
Zagrijavanje uz košarkašku loptu: Branko Vujović pred sinoćnji trening, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Zagrijavanje uz košarkašku loptu: Branko Vujović pred sinoćnji trening, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Operacija Grac je počela, u nadi da se „vojska” neće zaustaviti samo u Štajerskoj, već da će nastaviti proboj do Beča.

Tako bi, figurativno, mogle da se opišu želje rukometaša Crne Gore, koji su počeli pripreme za Evropsko prvenstvo. „Lavovi” će u grupi A u Gracu, od 9. do 13. januara, protiv Hrvatske, Srbije i Bjelorusije tražiti prvu pobjedu na šampionatima Starog kontinenta, a sanjati i dvije, kako bi prošli u drugu fazu i domogli se glavnog grada Austrije.

- Iza sebe imam tri učešća na evropskim prvenstvima i čini mi se da je ekipa sada najsložnija. Svi jedva čekamo da počne ta velika smotra. U kvalifikacijama smo pobijedili svjetskog i olimpijskog šampiona Dansku, ta utakmica je recept kako bi trebalo da igramo na Evropskom prvenstvu - rekao je 26-godišnji Cetinjanin Miloš Vujović.

Lijevo krilo Tatabanje, koje je potpisalo trogodišnji ugovor sa njemačkim Fuhseom, smatra da je najjači rival u grupi Hrvatska, potom Bjelorusija, a da su najveće šanse protiv Srbije.

- Svi protivnici su jaki, ali ne bi trebalo bilo koga da se plašimo. Moramo da izađemo na teren i pokažemo koliko zaista vrijedimo. Uoči prošlog Evropskog prvenstva sam najavio da je vrijeme za prvu pobjedu, ali nismo došli do nje. Sada neću da pričam o tome. Iza nas je kvalitetan rad, svi igrači su zdravi, a uz malo sreće u završnicima možemo do dobrog rezultata.

„Lavovi” su pred odlazak na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj prije dvije godine djelovali preplašeno, previše su respektovali Njemačku, što se vidjelo na terenu, jer su u „Areni Zagreb” izgubili čak 32:19. Ali, magična aprilska pobjeda nad aktuelnim olimpijskim i svjetskim šampionom Danskom je podigla samopouzdanje do maksimuma...

- Stasavamo kao ekipa, mladi igrači nastupaju u ozbiljnim klubovima, gdje se od njih očekuju veliki rezultati. Idemo na Evropsko prvenstvo sa puno više samopouzdanja i osjećamo da već treba da pokazujemo ono što zaista imamo i koliko smo jak kolektiv - zaključio je jedan od četvorice Vujovića koji su juče počeli pripreme u dvorani „Verde”.

Njegov prezimenjak Branko, koji je u posljednje vrijeme sve važniji šraf u poljskom gigantu Vive Kjelceu, podsjeća na to šta je Crna Gora uradila u kvalifikacijama.

- Srušili smo olimpijskog i svjetskog šampiona, ali ne bi trebalo sad da poletimo. Moramo da nastavimo sa napornim radom, da poboljšamo nedostatke iz kvalifikacija i, naravno, da damo sve od sebe na Evropskom prvenstvu - istakao je 21-godišnji Nikšićanin.

Rivali u grupi A su jaki, ne i nepobjedivi. Prva na redu će biti Hrvatska.

- Za svakog rivala ćemo se jednako pripremiti. Možda Hrvatska jeste favorit, ali ćemo na svakoj utakmici dati sve od sebe i nadam se da ćemo pobijediti svakog od njih. Naši najveći aduti su dobro poznati - odnos prema grbu i reprezentaciji. Mislim da malo koja druga selekcija tako nešto ima.

Mladi desni bek je saigrač sa dvojicom sjajnih bjeloruskih igrača, Vladislavom Kulešom i Artjomom Karaljokom, koji su uz Barisa Puhovskog (igra u Motoru iz Zaporožja sa još jednim Vujovićem, Stevanom) nosioci igre tima Jurija Ševcova. Selekcija iz bivše sovjetske zemlje je možda nepoznanica za mnoge u Crnoj Gori, ali je jedna od mogućih iznenađenja na šampionatu u Švedskoj, Austriji i Norveškoj.

- „Peckamo” se pomalo, a moguće da će baš meč sa Bjelorusijom odlučivati ko će proći. To je veoma dobra ekipa, ali se nadam da ćemo mi otići u glavnu fazu - naglasio je jedan od najvećih talenata Evrope na poziciji desnog beka.

Bonus video: