„Lavovi” spremni da se osvete Faranima i Ukrajincima

„Početak kvalifikacija je bio negativno iskustvo, ali trudićemo se da nam to bude i motiv više pred dva odlučujuća meča”, istakao je Stevan Vujović
1223 pregleda 0 komentar(a)
Selektor Zoran Roganović i Stevan Vujović na večerašnjem treningu, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Selektor Zoran Roganović i Stevan Vujović na večerašnjem treningu, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Ažurirano: 10.06.2019. 22:18h

U oktobru prošle godine je jedna pobjeda bila unaprijed upisana, druga se stidljivo najavljivala. Ali, desilo se nešto potpuno neočekivano - rukometaši Crne Gore su uzeli samo bod protiv rukometnih Liliputanaca sa Farskih Ostrva (24:24), a onda izgubili u Ukrajini (29:24).

Ta dva rivala čekaju „lavove” i u završnici kvalifikacija za prvo Evropsko prvenstvo sa 24 selekcije, ali je situacija sada mnogo drugačija nego što je bila od 28. oktobra i meča u Sumiju do 10. aprila ove godine.

Tog dana je tim Zorana Roganovića upisao najveću pobjedu u istoriji crnogorskog muškog rukometa, savladao aktuelnog olimpijskog i svjetskog šampiona Dansku u „Morači” (32:31) i potpuno promijenio tok kvalifikacija.

Viza za šampionat u Švedskoj, Norveškoj i Austriji je sada nadohvat ruke, a pobjede nad Faranima u danskom Farumu u četvrtak i Ukrajincima u Podgorici u nedjelju donijele bi Vasku Ševaljeviću i drugovima 2. mjesto u grupi 8.

To je sada i cilj, da se ne čeka eventualni status jedne od četiri najbolje trećeplasirane selekcije...

„Početak kvalifikacija je bio negativno iskustvo, ali trudićemo se da nam to bude i motiv više pred dva odlučujuća meča. Naravno, i rivali očekuju pobjede, jer imaju šansi da se plasiraju, ali smo spremni i mislim da će nas pobjeda protiv Danske pogurati ka cilju”, istakao je Stevan Vujović pred početak večerašnjeg treninga u „Morači”.

Bek Crne Gore, koji je dres rumunske Dobrođee sud zamijenio opremom ukrajinskog Motora, učesnika Lige šampiona, prisjeća se šokantnog remija sa Faranima.

„Bila je to naša prva utakmica sa Zoranom Roganovićem i Draškom Mrvaljevićem. Taj rezultat je bio iznenađenje za sve nas, ali kad se pogleda kako se kretao rezultat, mogli smo tada do pobjede. Taj bod koji su nam Farani uzeli može da nam bude motivacija da ih pobijedimo ubjedljivo”, jasan je 29-godišnji Cetinjanin.

Njegov sugrađanin Nebojša Simović je prvi meč sa Farskim Ostrvima završio u prvom poluvremenu zbog povrede šake. Sada je spreman i biće jedan od aduta u odbrani.

„Mislim da smo tada potcijenili Farane, a nismo u poziciji da to radimo protiv bilo koga. Jednostavno, moramo da damo maksimum i da se nadamo dobrom rezultatu”, naglasio je rukometaš mađarskog Dabaša.

Pobjeda nad Danskom je bila prekretnica, pa je sada 2. mjesto u grupi sasvim realan cilj.

„Vjerujem da ćemo, kao i protiv Danske, ući motivisano u ova dva meča. Nadam se da ćemo uz pomoć publike osvojiti sva četiri boda i otići na Evropsko prvenstvo. Protiv Farana ćemo igrati 5-1 odbranu, jer su brzi i vjerujem da će to donijeti rezultat. Ukrajina, s druge strane, ima visoke igrači, koji su jaki u odbrani, ali nadam se da možemo da odgovorimo dobrim napadom. Sampouzdanje poslije Danske je mnogo veće”, zaključio je Simović.

Bonus video: