Legende krote „lavove“: Roganović selektor, Mrvaljević direktor

Pred dvojicom Cetinjana je veliki izazov - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Austriji i Norveškoj 2020. godine
379 pregleda 1 komentar(a)
Roganović i Mrvaljević, Foto: Savo Prelević
Roganović i Mrvaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.08.2018. 13:44h

Crnogorska rukometna reprezentacija je dobila osmog selektora od obnavljanja nezavisnosti. I prvog koji je igrao za „lavove“ - Upravni odbor Rukometnog saveza Crne Gore je na današnjoj sjednici dao povjerenje Zoranu Roganoviću.

On neće biti jedina legenda koja će voditi računa o nacionalnom timu, jer je za sportskog direktora izabran Draško Mrvaljević.

Ovim je i definitivno završen mandat bivšeg selektora Dragana Đukića, kojem je ugovor istekao 1. jula, a Mrvaljević je naslijedio Blaža Lisičića.

„Na danas održanoj sjednici UO RSCG razmatran je izvještaj i program rada gospodina Dragana Đukića i program rada gospodina Zorana Roganovića. Izvještaj i program rada gospodina Đukića nijesu dobili podršku članova Upravnog odbora, a o programu rada gospodina Zorana Roganovića članovi Upravnog odbora su se pozitivno izjasnili, nakon čega je jednoglasno donijeta odluka da se za selektora muške reprezentacije Crne Gore izabere Zoran Roganović, bivši reprezentativac Crne Gore i sada trener ekipe Lund - Švedska”.

„Gospodin Roganović u potpunosti ispunjava uslove za obavljanje ovih poslova. Na predlog gospodina Roganovića, za direktora muških reprezentacija Crne Gore izabran je Draško Mrvaljević, takođe bivši reprezentativac Crne Gore, koji će ujedno biti i prvi saradnik budućeg selektora u stručnom radu”.

„Upravni odbor se zahvalio bivšem selektoru gospodinu Draganu Đukiću i direktoru reprezentacije gospodinu Blažu Lisičiću na dosadašnjoj saradnji i ujedno im poželio puno uspjeha u budućem radu”, piše u saopštenju RSCG.

Roganović i Mrvaljević su bili u startnoj postavi prve crnogorske selekcije koja je nastupila na velikim takmičenjima, Evropskom prvenstvu u januaru 2008. godine u Norveškoj.

Roganović je seniorsku karijeru počeo u Lovćenu, potom je bio u Partizanu, grčkom Filiposu i Borcu iz Banjaluke. Već 15 godina je u Švedskoj (u tom periodu kratko igrao za Lovćen i katarsku El Kijadu), a trenutno je trener mlađih kategorija u H43 Lundu, klubu u kojem je proveo 12 godina.

Organizator je i rukometnog kampa Z23 u Švedskoj i Crnoj Gori, a 40-godišnjak koji je igrao na poziciji desnog beka je za „lavove“ nastupio 51 put i dao 165 golova.

Mrvaljević je igrao u Lovćenu i Sintelonu, a internacionalnu karijeru je gradio u Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Austriji i Izraelu, gdje je prošle sezone nosio dres Makabi Rehovota.

Nekadašnji srednji bek je odigrao jedan meč više od novog selektora za Crnu Goru i 225 puta tresao mreže rivala.

Pred dvojicom Cetinjana je veliki izazov - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Austriji i Norveškoj 2020. godine. „Lavovi“ su u grupi sa Danskom, Ukrajinom i Farskim Ostrvima, a plasman na prvi kontinentalni šampionat sa 24 selekcije izboriće po dvije selekcije iz osam grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane.

Prvi meč će biti najlakši, jer 24. ili 25. oktobra u Crnu Goru stižu Farani. Do tada bi trebalo riješiti nekoliko problema, prije svih situaciju sa Vukom Borozanom, koji je poručio da više ne želi da igra za selekciju svoje zemlje.

Možda sada promijeni mišljenje, jer ga je Mrvaljević kao anonimusa praktično i doveo u reprezentaciju kao 18-godišnjaka, kada ga je predložio tadašnjem selektoru Zoranu Kastratoviću.

Bonus video: