Lekić, Cvijić, Damjanović i Tomašević poručile: Bošković ili mi

4 komentar(a)
Rukometašice Srbije, Foto: Beta AP
Rukometašice Srbije, Foto: Beta AP
Ažurirano: 19.03.2015. 12:15h

Najbolje srpske rukometašice Andrea Lekić, Sanja Damjanović, Katarina Tomašević i Dragana Cvijić objavile se danas da neće igrati za reprezentaciju sve dok je Saša Bošković selektor.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima, članice tima Srbije, koji je u Beogradu 2013. godine osvojio srebro na šampionatu svijeta, poručuju da su najsrećnije trenutke u karijeri doživjele u dresu reprezentacije i da je odluka koju su donijele "teška srca i hladne glave njima najteža i najbolnija".

"Na putu našoj spremnosti da budemo na raspolaganju našoj zemlji, stoji, ovaj put nama nepremostiva prepreka. Sačuvaćemo opšte dostojanstvo i nećemo ulaziti u detalje, niti ih iznositi u javnost", navode srpske rukometašice.

One ističu da su se bezbroj puta podredile zajedničkom cilju, da su preko leđa i glave prebacile mnogo tereta i problema, skrivajući i kamuflirajući glavni problem - vođenje sa klupe.

"Debakl na Evropskom prvenstvu je kap koja je prelila čašu i pokazala da na taj način više ne možemo. U junu nas očekuju izuzetno teške kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom Rumunije. Vremena za pripremu je sve manje, ova nedjelja je bila poslednje okupljanje prije tih mečeva, a mi ne možemo više sa istim i jednako praznim oružjem u tako neizvjesnu bitku. Potrebno nam je i novo oružje i nova municija".

Lekić, Damnjanović, Tomašević i Cvijić, kažu da su uvijek ponosno oblačile dres Srbije, navode da su svjesne da nisu u poziciji da postavljaju uslove i traže promjene u vođenju, ali da dalje ne mogu.

"Nismo mašine, imamo emocije i prosto, ljudski, kažemo da ovako ne možemo. Ni dalje, ni više. Još jednom ponavljamo, nije da nećemo, nije da ne želimo da igramo. Zato neka niko ne pomišlja da nas stavi u taj kontekst. Želimo i hoćemo, ali u ovim okolnostima ne možemo. Mi zemlju, narod, grb, himnu, zastavu i dres, volimo više od sebe. Naše porodice, prijatelji i navijači čije smo povjerenje zadužili i zaslužili odnosom, pristupom i borbom na terenu za osam godina u dresu reprezentacije, razumjeće našu odluku. Molimo javnost da učini isto. Nama je u ovoj situaciji najteže", zaključuje se u saoppštenju, uz nadu da će zajedno sa rukovodstvom Rukometnog saveza Srbije pronaći rešenje za ovu situaciju i nastaviti da brane boje zemlje.

Marjanović: Probleme rješavati unutar reprezentacije

Predsjednik Rukometnog saveza Srbije (RSS) Velimir Marjanović, povodom sukoba između najboljih igračica i selektora, izjavio je da svi problemi moraju da se rešavaju unutar reprezentacije.

"Između srebrnog selektora i srebrnih igračica ne smije biti arbitriranja, a sva otvorena pitanja moraju se riješiti unutar reprezentacije i u interesu reprezentacije. Svaki izlazak iz tog okvira kako god se razriješio nanosi štetu svim akterima, a posebno rukometu. Kao aktuelni viceprvaci svijeta nemamo pravo na proizvoljnost i unošenje ličnih stavova i otuda vjera da će svi akteri, stručni stab, reprezentativke i ostali, postupati u okviru opšteg interesa, a u skladu sa uobičajenim pravilima reprezentacije i cijelog sportskog svijeta", naveo je Marjanović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema njegovim riječima jedni bez drugih ne bi osvojili medalje, te niko izvan njih nije pozvaniji da se u to miješa.

"Činjenica je da je kod svih ostala gorčina nakon Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, ali je jedini put za popravak veliki rad i čist pristup junskom baražu za Svjetsko prvenstvo, pogotovo ako sam lično poslije EP preuzeo svu zajedničku odgovornost time što sam na Skupštini u decembru, uz druge razloge i pretočio u najavu svog povlačenja koje je već u proceduri za sjednice tijela RSS, 24. marta na kojima ću u skladu sa statutom prenijeti svoja ovlašćenja na potpredsjednike Saveza", poručio je Marjanović.

Bonus video: