„Leteće Holanđanke” i Norvežanke odlučuju o zlatu

63 pregleda 4 komentar(a)
Holandija, Foto: Reuters
Holandija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2015. 22:51h

Zemlja koja je imala „leteću domaćicu” Fani Blankers-Koen i „letećeg Holanđanina” Johana Krojfa, sada ima i „leteće Holanđanke” - igračice Henka Grenera su još jednom oduševile svijet, u polufinalu 22. Svjetskog prvenstva savladale Poljsku sa 30:25 i obezbijedile prvu medalju u istoriji holandskog rukometa.

Ali, ne žele da se zadovolje samim ulaskom u finale, hoće zlato protiv Norveške, koja je nakon drame i desetominutnog produžetka nadvisila Rumuniju (35:33) i stekla šansu da kao i 2012. ujedini sve tri krune, pošto je već olimpijski i evropski šampion.

„Osvojile smo srebro, ali želimo zlato. Zabavljamo se i igramo toliko brzo da imamo šansu protiv bilo kog tima”, rekla je kapitenka „lala” Danik Snelder.

Da je jedna od najboljih igračica svijeta, Nike Grot je još jednom pokazala i protiv Poljske, pošto je postigla pet golova i imala šest asistencija. Efikasnija je bila samo Estavana Polman sa šest pogodaka, a Ivet Broh je postigla pet.

„Da mi je neko prije dvije sedmice rekao da ćemo igrati finale Svjetskog prvenstva, glasno bih se nasmijala. Ali, sada je taj san postao stvarnost i još nije završen”, istakla je Laura van der Hejden, desni bek Holandije.

Karolina Kudlač-Gloc je predvodila Poljsku sa pet golova, po jedan manje su dale Monika Kobilinjska, Patricja Kulvinjska i Ivona Njeđvijeđ.

„Holandija je u svim segmentima bolji tim od nas i velika joj je prednost što ima 16 igračica sličnog kvaliteta. Imale su mnogo više snage nego mi. Ne želim da kao prije dvije godine opet odem kući kao četvrtoplasirana”, aludirala je Kudlač-Gloc na činjenicu da je Poljska i na SP u Srbiji izgubila polufinale i meč za 3. mjesto.

Drugo polufinale je bilo znatno uzbudljivije, a Rumunkama su ovog puta presjeli produžeci.

Tim koji je nakon 70 minuta u četvrtfinalu porazio Dansku je ostao bez snage u završnici „rata“ sa Norveškom, koja je imala svježiji tim u završnici.

Kristina Neagu i drugarice će dugo žaliti za šansom koju su propustile u posljednjim trenucima regularnog toka.

Nakon greške Nore Merk u koracima, Valentina Ardean-Elisej je šutirala, doduše iz teške situacije, a Kari Grimsbo je odbranila. U dodatku je rukometni velikan iz Skandinavije bio smireniji i stigao do novog finala.

Merk je postigla osam golova, šest je dala odlična Stine Oftedal, a pet Hajdi Loke, koja je bila fenomenalna na crti i iznuđenim isključenjima i sedmercima zaslužila epitet igračice utakmice. Neagu je predvodila Rumunke sa osam pogodaka, dva više od Adrijane Nekite i Oane Manee.

„Jedna od naših tajni je to što nikada ne odustajemo. Ova utakmica je bila napeta, a nije mi bitno kako smo pobijedile. Imamo mnogo igračica koje su pobjednice u svojoj glavi, kao Loke i Oftedal, to je i presudilo. Namučile smo se da dođemo do finala, ali imamo najbolji tim i sada nas još samo pobjeda dijeli od zlata. Uvijek podižemo formu, sada smo na vrhuncu i Holandiji će biti teško da nas savlada”, naglasila je Merk.

Finale Holandija - Norveška je zakazano za sjutra u 17.15 časova, a od 14.45 za bronzu će igrati Rumunija i Poljska.

Danska se sastaje sa Rusijom od 12.15 u meču za peto, a Crna Gora sa Francuskom od 9.45 u utakmici za 7. mjesto.

Bonus video: