Lunde i Vajpers posljednja stepenica ka Budimpešti

U prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, rukometašice Budućnosti večeras (19 časova) dočekuju prvaka Norveške
1135 pregleda 0 komentar(a)
Spremne da sruše još jednog velikog rivala: Rukometašice Budućnosti slave gol na utakmici sa Mecom, Foto: Boris Pejović
Spremne da sruše još jednog velikog rivala: Rukometašice Budućnosti slave gol na utakmici sa Mecom, Foto: Boris Pejović

Vardar je otišao u istoriju kao jedini klub koji je igrao svih pet završnih turnira Lige šampiona za rukometašice otkada je uveden taj sistem u sezoni 2013/2014.

Šansu da dvostrukog uzastopnog viceprvaka Starog kontinenta dostignu po broju učešća u „Laslo Pap areni” u Budimpešti imaju dva mnogo veća kluba, giganti evropskog rukometa - Budućnost i Đer.

I dok je mađarski velikan apsolutni favorit u dvomeču protiv Odenzea, najtrofejniji crnogorski klub čekaju pakleni i nezvjesni obračuni sa Vajpersom. U novom sudaru crnogorskog i norveškog rukometa, koji su obilježili prvu polovinu ove decenije, „plave” će biti na velikom iskušenju. Rival je iskusniji, u boljoj je formi, ima mnogo manje problema sa povredama, ali ni Budućnost nije bez šanse. Posebno ne večeras od 19 časova u „Morači”, u istom terminu kada košarkaši Budućnost Volija igraju majstoricu polufinala ABA lige protiv Cedevite u Zagrebu.

"Volio bih da publika osjeti ovaj momenat i podrži nas u dvorani, a da mislima bude uz košarkaše. Osjetili smo sve veću energiju sa tribina na posljednjim utakmicama, vjerujem da će tako biti i sada. Naši navijači dobro znaju rukomet i prepoznaju kada je pravi trenutak da pomognu" istakao je Dragan Adžić.

Trofejni trener ne može da računa na svoju produženu ruku na terenu, Milenu Raičević, ali se od povrede koljena oporavila prva golgeterka Đurđina Jauković.

"Najvažnije je što je Đina sa nama i apsolutno je spremna za meč. Velikim odricanjem i energijom je i zaslužila da povreda ne bude teža. Marina Rajčić je odradila prvi trening u četvrtak, Darli Zokebi de Paula radi od nedjelje, Branka Konatar se oporavlja, tako da nećemo moći da računamo samo na Milenu Raičević i Dijanu Ujkić", raportira 49-godišnji stručnjak.

Budućnost je ove sezone igrala sa drugim predstavnikom Norveške, Larvikom, ali nije oduševila. Na sjeveru Evrope je izgubila 23:22, a kući slavila 26:25. Bilo je očito da je potcijenila slabijeg rivala, to joj se ovog puta ne može dogoditi.

"Nema dileme da smo najozbiljnije moguće shvatili Vajpers, čiji sastav je kompletniji nego Larvikov iz najboljeg perioda - 2011, 2012. i 2015. godine, kada je igrao finale sa nama. Ima izuzetnu širinu, a u odnosu na prošlu sezonu tu su tri nova beka - Marta Tomac, zatim Rajstad, koja je najveći norveški potencijal, ljevoruka Vade je odlična i u odbrani, a nova je i pivotkinja Itereng. Vajpers je pobjeđivao jake rivale i u gostima i kući, ima kvalitetne mečeve iza sebe, kao i mi. Izuzetno je zahtjevan rival".

Uloga favorita je prepuštena timu iz Kristijansanda, iako prvi put igra četvrtfinale Lige šampiona.

"Vajpers je favorit, to je pokazao dosadašnjim igrama. Mi smo, s druge strane, od starta imali obavezu da oporavljamo igračice za Evropsko prvenstvo, a to nas je dočekalo i nakon šampionata u Francuskoj. Norvežanke nisu imale tih problema i dovele su sebe u poziciju da budu favoritkinje. Ali, na nama je da to poništimo na terenu i potvrdimo da možemo da igramo protiv njih, kao protiv Meca, Odenzea ili Rostova u dobrom dijelu meča u "Morači"", zaključio je Adžić.

Vraćanje u odbranu najbitnije

Stil Vajpersa je prepoznatljiv - jaka odbrana i ubitačne kontre su odlika svih ekipa iz Norveške, Danske i Švedske. Budućnost i Crna Gora su do najvećih rezultata stigle kada su našle rješenje za tu brzu igru i pravovremenim vraćanjem u odbranu spriječile Larvik, odnosno Norvešku, da daju lake golove.

Nasljednice zlatne generacije još nisu dostigle taj nivo discipline u igri, što se najbolje vidjelo prošle sezone upravo protiv večerašnjeg rivala, kada su izgubile 29:19...

"U ove dvije sezone najvažniji segment koji je trebalo da spoznaju je značaj vraćanja. Poraz na gostovanju Vajpersu 29:19 je bio prekretnica, ali je i ove sezone bilo utakmica na kojima to nismo ispoštovali do kraja. Želja djevojaka i značaj koji tome pridaju su veliki i vjerujem da će se sve poklopiti sada, kada je najvažnije. Protiv ekipe koja ima ovakvu širinu i drži tempo 60 minuta, to je krucijalno da bi se poremetila i da bismo došli u šansu da pobijedimo", naglasio je Adžić.

Neophodno je da se svaki šut izgradi, jer će između stativa stajati legendarna Katrine Lunde.

"Ona je vrhunska golmanka, koja traje i radi na sebi. Bez obzira na godine, ne djeluje ništa slabije nego 2012, kada je bila na golu Đera u našem prvom osvajanju Lige šampiona ili reprezentacije Norveške u ona dva finala. "Razbrane" je šutevi sa devet metara, ali uradićemo sve da se to ne desi i da ne "nahrani" saigračice loptama za kontre. Vjerujem da u dva meča neće biti dominantna".

Itana Grbić počinje kao krilo, ali će pomagati i kao bek

U odsustvu povrijeđene Milene Raičević, otvoren je "konkurs" za mjesto prvog srednjeg beka. Kandidatkinja je i Itana Grbić, koja je startno lijevo krilo.

"Za naš rukomet su jako bitne igračice koje mogu da igraju na više pozicija, jer nemamo veliku bazu. Na prvoj utakmici, Itana će biti naša prva opcija na lijevom krilu, jer je jako napredovala od Evropskog prvenstva i među prvima je na toj poziciji po učinku u Ligi šampiona. Uzgred, i tranziciono i poziciono će kao bek moći da pomogne u napadu koji je Vajpersu težak za branjenje, kao što je bilo u Brestu. Sve će to zavisiti od raspoloženja bekova, ali i ostalih lijevih krila. Vjerujem da će se Itana polako prebaciti na poziciju srednjeg beka, u današnjem rukometu može da ga igra na vrhunskom nivou", jasan je Adžić.

Bonus video: