Mijatović: Neka bude tako i protiv Češke

"Očekivali smo tešku utakmicu u Njemačkoj, ali ovako ubjedljivu pobjedu nisu sanjali ni najveći optimisti", iskren je jedan od heroja pobjede Rade Mijatović
1 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Zoran Đurić
Rade Mijatović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.11.2012. 17:19h

Tiho, bez ikakve pompe, rukometaši Crne Gore otputovali su na megdan Njemačkoj. Nakon njihovog trijumfalnog pohoda, u velelepnoj „SAP areni” u Manhajmu tiho je bilo preko 7.000 domaćih navijača, koji su u nevjerici posmatrali kako velikan svjetskog rukometa pada pred anonimusima sa Balkana.

"Vjerovali smo da možemo da napravimo dobar rezultat. Očekivali smo tešku utakmicu, ali ovako ubjedljivu pobjedu nisu sanjali ni najveći optimisti", iskren je jedan od heroja pobjede Rade Mijatović.

Šok kakav je priređen Šveđanima u junu sada je zadesio Njemce, ali je euforija zabranjena riječ u taboru „crvenih”. Već u nedjelju u Baru je rival Češka, a recept za pobjedu je isti kao prije dvije noći u domu lidera Bundes lige, Rajn-Nekar Levena.

"Odbrana je bila na veoma visokom nivou, svi momci koji su igrali su dali maksimum i u defanzivi i u napadu. Odigrali smo zaista sjajnu utakmicu, daj bože da se ovakvo izdanje ponovi protiv Češke", dodaje golman bjeloruskog Dinama iz Minska, koji nije htio da se miješa u posao selektora i da odgovori da li je 3-2-1 zona najbolja i za meč sa Filipom Jihom i drugovima.

"To je bolje pitanje za Zorana (selektor Kastratović, prim. a.), a što se mene lično tiče potpuno je svejedno koju ćemo odbranu igrati. Zoran će na najbolji način odrediti koja je zona prava za borbu protiv Češke".

Pobjeda bi, naravno, bila velika. Ne k'o Rusija, kako je pjevao, tj. recitovao Bajaga, već kao Danska...

"Bili bismo jednom nogom već na Evropskom prvenstvu, sebi bismo širom otvorili vrata Danske. Idemo, ipak, korak po korak", zaključio je Mijatović.

Osim što je srušila Njemačku, Crna Gora je u Manhajmu dobila i jednog igrača - Marka Simovića. Dugogodišnji desni bek skopskog Vardara, koji od ove sezone nosi dres katarskog Al Ahlija, ušao je u igru nakon trećeg isključenja Zorana Roganovića i za osam minuta postigao četiri gola bez promašaja. Dan nakon velike pobjede, lakonski poručuje da su igrači i očekivali dva boda...

"Za širu javnost je ovo možda neočekivano, ali za nas nije. Poslije Švedske su nam apetiti porasli, atmosfera je kao i uvijek odlična. Otišli smo sa namjerom da se ne predamo, da igramo našu igru. Spremali smo se, vjerovali smo da možemo da napravimo dobar rezultat, ali ne baš i da ćemo ostvariti ovakvu pobjedu", ističe 25-godišnji Budvanin.

A da je baš atmosfera adut Crne Gore, najbolje se vidjelo juče na podgoričkom aerodromu. Prvi je izašao Kastratović, ali je on zamolio novinare da uzmu izjave od igrača, jer je „ovo njihova pobjeda”.

Prvi je prišao najstariji, Petar Kapisoda, čije je riječi prekidao šaljivi aplauz saigrača, dok je Roganović iz pozadine sve snimao.

Trijumf u Baru za krunu ciklusa

Simović je u reprezentaciju ušao kao treći desni bek, ali je pokazao da Kastratović ozbiljno mora da računa na njega. Kada je zamijenio isključenog Roganovića, morao je da preuzme odgovornost na sebe....

"Nisam razmišljao na taj način. Svaki igrač, pogotovo mlađi, čeka šansu da zaigra protiv Njemačke, koja je velesila i ima ime u svjetskom rukometu. Nikome ne fali motivacije protiv Njemaca, pa nije ni meni. Ušao sam, odigrao neku svoju igru i mislim da je u tom trenutku to bilo dobro. Kocke su se sve poklopile, zbog toga smo i pobijedili - kaže Simović.

Trijumf u Manhajmu može da se zaokruži na pravi način protiv Češke u nedjelju.

"Pobjeda bi došla kao šlag na tortu. Mi to očekujemo, pogotovo što igramo pred našom publikom, ali Češka je izuzetno jak protivnik, sa odličnim igračima koji nastupaju u Bundes ligi. Između ostalih, tu je i Filip Jiha. Ali, kao što su imali Njemačka i Švedska neke svoje adute, tako ih imamo i mi. Nadam se da ćemo i protiv Čeha prikazati dobru igru i krunisati ovaj ciklus, ako ne pobjedom, onda makar remijem", poručio je Simović.

Bonus video: