Mijatović: Odradili smo samo pola posla

"Vjerovatno niko nije očekivao da ćemo biti ovako dobri. Ali, odradili smo samo prvi dio posla, najvažnije je da u revanšu pokažemo da ovo nije bilo slučajno", kaže Rade Mijatović
50 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 11:11h

Nakon mnogo propuštenih takmičenja, previranja u savezu, brojnih promjena selektora... rukometaši Crne Gore pali su u drugi plan, navijači kao da su ih zaboravili.

U miru, bez mnogo pompe, izabranici Zorana Kastratovića okupili su se za baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo, u kojem im je rival Švedska. Nakon sjajne igre u prvom meču u Stokholmu (poraz 22:21) i nezaboravne scene prije početka meča, kada su uglas pjevali himnu „na suvo”, opet su skrenuli pažnju javnosti na sebe i uputili pravu pozivnicu navijačima da u subotu ispune „Moraču” i poguraju ih ka Španiji.

"Vjerovatno niko nije očekivao da ćemo biti ovako dobri. Ali, odradili smo samo prvi dio posla, najvažnije je da u revanšu pokažemo da ovo nije bilo slučajno, da ne odradimo posao samo polovično. Tek ako potvrdimo igru iz Stokholma, moći ćemo da kažemo da smo pravi", kaže golman Rade Mijatović, jedan od najboljih u crnogorskoj reprezentaciji na gostovanju u Skandinaviji.

Mnogo se priča o odsustvu Kima Andersona, Henrika Lundstrema, Jonasa Kalmana i Markusa Alma, koji se još 2008. oprostio od selekcije „tri krune”. Kao da se zaboravlja da Crnoj Gori fale prvi pivot Mladen Rakčević i glavni šuter Žarko Marković, da ovu akciju preskače Žarko Pejović, a da se Novica Rudović opet nije odazvao selektoru...

"Mnogo više nama nedostaje jedan ili dva igrača nego što bi njima pet ili šest, a kamoli dva-tri. Mi imamo svega 15-ak igrača koji igraju na kvalitetnom, dok oni imaju 30 koji nastupaju na vrhunskom nivou. Ali, podbacili su, neprijatno su iznenadili svoje navijače. Čak se priča da će sada da vrate Kima Andersona, da bi igrao u Podgorici".

Crna Gora je svih 60 minuta igrala u odbrani 3-2-1, koja ne leži Skandinavcima. Možda je to i zbunilo izabranice legendarnih Štafana Olsona i Ole Lindgrena.

"Sigurno su znali da ćemo igrati 3-2-1 odbranu, ali se nisu najbolje snašli. Švedska na nekoliko posljednjih takmičenja ima dosta problema u napadu, ne postiže golove kao ranije, kada je znala da po utakmici da i 40. Ne želim, međutim, da umanjim učinak i fantastičnu požrtvovanost momaka. Sama činjenica da smo primili svega 22 gola govori da smo odigrali odbranu na veoma visokom nivou. Nadam se da će tako, ako ne i bolje, biti i u Podgorici", istakao je Mijatović.

Učinili su nam veliku uslugu sa himnom

Neposredno pred početak meča, sa razglasa se kao himna Crne Gore čula pjesma „Onamo, namo”. Rukometaši u crvenim dresovima su prvo u nevjerici pokazivali da se ugasi ton, a onda počeli sami da pjevaju.

"Ispostavilo se da su nam Šveđani učinili veliku uslugu, jer su nam dali dodatni motiv da pokažemo ko smo i šta smo. Šveđani su pomislili da je i kod nas sve po protokolu, kao kod njih, pa su vjerovatno sa interneta, na kojem svašta može da se nađe, „skinuli” prvu pjesmu koju su našli kao našu himnu. Ne znam ni ko to postavlja. Sigurno im nije bila namjera da nas uvrijede, što je pokazala i podrška publike kada smo pjevali himnu", kaže Mijatović.

Da li ćete i u revanšu u Podgorici pjevati himnu bez muzike?

"Nismo tako nešto dogovorili. Ali, s obzirom na to da se takav način pokazao kao dobar, mogli bismo to i da ponovimo. To je, ipak, samo moje mišljenje, ne mogu ja to da odlučim, naglasio je iskusni golman iz Nikšića.

Galerija

Bonus video: