Milošević: Možemo biti zadovoljni

"Prognoze su nezahvalne, jer ne znamo sa kakvim će ekipama igrati naši protivnici, a, što je važnije, ne znamo ni mi u kakvom ćemo sastavu nastupiti", rekao je trener Lovćena
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 10:28h

Put do Lige šampiona nije tako trnovit, kakav je mogao biti – jučerašnji žrijeb u Beču, u sjedištu Evropske rukometne federacije, prošao je, sve u svemu, dobro za rukometaše Lovćena, i našem šampionu ostavlja šanse za nešto što je do skoro izgledalo nemoguća misija za crnogorski muški klupski rukomet.

Cetinjani će na putu do elite igrati sa ekipama iz grupe 1, prvo Slogom iz Doboja, šampionom Bosne i Hercegovine, a onda, ako pobijede, sa boljim iz duela Partizan – Porto, prvacima Srbije i Portugala.

Lovćen je, dakle, iz prvog šešira dobio najlakšeg protivnika, pored Metalurga (Makedonija), Kostance (Rumunija) i Dinamo Minska (Bjelorusija). Nije loše prošao ni sa Partizanom u drugom šeširu, jer je izbjegao Tatran (Slovačka) i Haslum (Norveška), a jedino je moglo bolje iz trećeg šešira, gdje su bili još ukrajinski Dinamo Poltava i izraelski Makabi.

Voljom žrijeba je odlučeno da ekipe iz drugog šešira imaju pravo prvenstva na organizaciju kvalifikacionih turnira, koji se igraju 8. i 9. septembra, pa to pravo pripada Partizanu u grupi 1. Ako Beograđani kojim slučajem odustanu, u šta je teško povjerovati, onda to pravo ide na ekipe iz prvog šešira, dakle na Slogu, a tek onda na timove iz četvrtog šešira (Lovćen), odnosno drugog (Porto). Lovćen je i sa finansijske strane dobro prošao, jer će, svakako, igrati negdje u regionu…

"Ako gledamo ekonomsku stranu, bliže bi nam bilo samo Skoplje, tako da smo sa te strane dobro prošli. Imali smo sreće da, recimo, ne idemo u Norvešku, Rumuniju, ili, pak, Bjelorusiju. Možemo biti zadovoljni i sa rivalom iz prvog šešira, jer je Sloga, na papiru, slabija od Metalurga, Kostance i Dinamo Minska. Jedino nijesmo imali sreću sa ekipom iz trećeg šešira, gdje bi bilo bolje da smo izvukli Dinamo Poltavu ili Makabi", kaže za “Vijesti” trener Lovćena Pero Milošević.

Milošević dodaje da Lovćen nikako ne može niti smije da potcijeni klub iz Doboja.

"U domaćem prvenstvu Sloge je iznenadila sve, iza sebe je ostavila Borac iz Banjaluke. Nekoliko igrača im je na polusezoni došlo iz Bosne, i napravili su dobar tim i odigrali odlično finiš sezone. Iako je ovog ljeta klub napustilo nekoliko igrača, Partizan je uvijek Partizan. Najzad, Porto je veoma jak, biće teško Partizanu protiv Portugalaca. U ovom trenutku, međutim, prognoze su nezahvalne, jer ne znamo sa kakvim će ekipama igrati naši protivnici, a, što je važnije, ne znamo ni mi u kakvom ćemo sastavu nastupiti. U svakom slučaju, mogli smo gore da prođemo na žrijebu, u nekoj ludoj sreći još bolje", dodao je Milošević.

Interesantno, Partizan i Porto su i prošle sezone bili rivali u kvalifikacijama, tada u finalu, kada je bolji bio Partizan (33:26) i otišao u elitu.

Pored tri grupe, iz koje samo pobjednici idu u LŠ, žrijeban je i jedan par, od timova iz prvog i četvrtog šešira, koji će se u dva meča, kod kuće i na strani, boriti za prolaz u grupnu fazu – turski Bešiktaš i bjeloruski Dinamo Minsk…

Pobjednik grupe 1 će žrijeb za grupnu fazu (6. jula) dočekati u petom šeširu, dok će pobjednici grupe 2 i 3, pobjednik dvomeča Bešiktaš - Dinamo Minsk, kao i pobjednik vajld-kard turnira (učestvuju Hamburg, Sen Rafael, Silkeborg i Visla) biti u posljednjem, šestom šeširu.

S obzirom na to da su prošle sezone bili domaćin kvalifikacionog turnira, Tatran i Makabi nemaju to pravo ove sezone, već prvo Kostanca, a onda Bolcano.

Drugoplasirane i trećeplasirane ekipe sa kvalifikacionih turnira za LŠ (za turnirima će poraženi polufinalisti igrati za treće mjesto), sa vajld kard turnira, te poraženi iz dvomeča Bešiktaš – Dinamo Minsk, idu u treće kolo novoformiranog EHF kupa, odnosno Evropskog kupa, koji je nastao spajanjem starog Kupa EHF i Kupa kupova.

Posljednjeplasirane ekipe iz tri kvalifikacione grupe, odnosno vajld kard turnira, nastavljaju takmičenje u drugom kolu novog EHF kupa.

Džaba dobar žrijeb ako je račun blokiran

Predsjednik kluba Jovo Lagator kazao je da je žrijeb dobar, i da Lovćen “može da igra sa rivalima u grupi i da prođe dalje, pogotovo što je prva utakmica sa Slogom”. Upravu kluba, međutim, brinu veće brige, jer treba obezbijediti budžet za sljedeću sezonu, u kriznim vremenima za crnogorski sport.

"Imamo mnogo naslijeđenog, starog duga, pa su blokirani i računi, jer su sudske presude postale izvršne, pa se to mora rješavati. Ne može klub da funkcioniše sa blokiranim računom. Razgovarao sam sa nekim ljudima, koji su i prijatelji kluba, i obećali su neki angažman, pa ostaje da vidimo da li ćemo uspjeti da složimo tu finansijsku konstrukciju, da obezbijedimo neki minimalni budžet klub za iduću sezonu. Bez toga džaba i dobar žrijeb. Sve se mora brzo dešavati, jer za 20-ak dana treba početi i pripreme. Brzo će to, a treba da vidimo da li ostajemo na ovome što imamo, ili se treba pojačati sa nekoliko igrača", kaže Lagator za “Vijesti”.

Većini prvotimaca, svim starijim igračima, istekli su ugovori. Ispisnicu je dobio mladi, reprezentativni golman Nebojša Simić.

"Mislim da će svi ostati kojima su istekli ugovori. Treba vidjeti samo hoćemo li svima, ili kome ponuditi ugovor. Osim Simića, niko nije izrazio želju da ide negdje drugo. Ako budemo dovodili igrače, prvo ćemo ponuditi ugovor našim igračima koji su bez kluba, ima i tu i reprezentativaca, što bi bila dobra opcija i za Lovćen i za reprezentaciju", dodao je Lagator.

U slučaju plasmana u LŠ, Lovćen će svoje mečeve igrati u Podgorici. Iako još nije prebrodio kvalifikacije, iz Evropske rukometne federacije, naime, već je zatraženo od Lovćena da do petka dostavi termine odigravanja utakmica u “Morači”.

Galerija

Bonus video: