Mrvaljević: Uz pomoć publike sve je moguće

"Moramo u meč ući oprezno, hladne glave, da znamo šta i kako nam je raditi”, rekao je Mrvaljević na konferenciji za novinare.
8 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 01:47h

U junu 2009. godine Rumunija je bila bolja za gol (31:27 u Bijelom Polju, 24:29 u Oradei) u baražu za Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, u januaru 2010. godine u italijanskom Alkamu nijesu prošli ni prvi krug kvalifikacija za SP u Švedskoj (ostali su iza Grčke). Igrom slučaja, domaćin prethodnog SP je posljednja prepreka najboljim crnogorskim rukometašima na putu do Svjetskog prvenstva, koje se naredne godine igra u Španiji. Da li će biti treća sreća za “crvene”, znaće se večeras u “Morači”, negdje oko 20 časova, kada se završi revanš sa „vikinzima“, koji u drugi meč ulaze sa minimalnom prednošću iz Stokholma (22:21).

Crnoj Gori treba pobjeda od dva razlike, ili minimalan trijumf pod uslovom da gosti ne postignu više od 20 golova.

“Pozivam sve ljubitelje rukometa da nam pomognu u našoj namjeri da odvedemo Crnu Goru na još jedno veliko takmičenje. Nakon nekoliko propuštenih prilika, mislim da bi bilo vrijeme da Crna Gora ponovo odigra jedno veliko prvenstvo”, kaže Zoran Roganović, jedan od šestorice igrača iz tima koji će danas igrati, pored Rada Mijatovića, Marka Pejovića, Mirka Milaševića, Draška Mrvaljevića i Petra Kapisode, koji je igrao na prvom i do sada jedinom velikom takmičenju, na Evropskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine.

Odličnom partijom u Stokholmu, uz žal za propuštenom prilikom za još boljim rezultatom (prokockali su posljednji napad za pobjedu, i primili gol dvije sekunde prije kraja), Roganović i drugovi imaju lijepu priliku da naprave podvig, jer bi bilo veliko iznenađenje izbaciti jednu od svjetskih velesila u muškom rukometu.

"Mislim da su stvoreni svi uslovi za to, počev od rezultata iz Stokholma, preko publike koja će, nadamo se, doći u velikom broju da nam pomogne na tom putu. Najvažnije je da ponovimo našu igru iz prvog meča, da igramo čvrstu odbranu. Ne smijemo primiti puno golova, a u tom dijelu smo dobar posao napravili u prvoj utakmici. Treba samo da nastavimo tim putem i da smanjimo neke greške koje smo vidjeli kada smo gledali snimak prvog meča. Važno je da nekoliko igrača koji su odigrali jako dobro u Stokholmu isto tako nastave i u Podgorici, ali i da nas nekoliko, koji možemo bolje, da odigramo što bolje, da igramo bolje kao ekipa, i da se na kraju svi zajedno radujemo", dodaje desni bek Lunda, prefinjeni tehničar, i drugi strijelac u istoriji švedskog prvenstva.

Roganović je svjetan da švedski igrači neće biti impresionirani eventualnom punom “Moračom”.

“To su sve igrači koji igraju u velikim klubovima, u Njemačkoj uglavnom, tako da njima puna dvorana ne smeta, već ih motiviše da igraju još bolje. Oni su navikli na to. Ali, ajmo da uz dobru odbranu da pokušamo da ih “slomimo”, i možda u posljednjim minutima meča napravimo dobar rezultat po nas”.

Možete li Švedsku ponovo svesti na mali broj golova?

“Iskreno se nadamo da možemo. Bitno je da ponovimo dobru igru u odbrani. Njima tradicionalno ne odgovara duboka zona, obično u švedskoj ligi igraju na zonu 6-0. Vratili su Kima Andersona, ove godine je odigrao 50-60 utakmica bez poraza, u pitanju je rođeni pobjednik. Biće nam veoma teško, ali mi treba da nastavimo ono što smo započeli kod njih, a to je zona 3-2-1, koja njima ne odgovara, i da je odigramo još bolje. Svi mi koji budemo igrali treba da damo sve od sebe, a na kraju ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti”, istakao je Roganović, autor najavnog spota za meč sa Švedskoj koji je već postao hit na jutjubu.

“Svi volimo tehniku, to je nekako spontano išlo. Već po povratku iz Stokholma, malo u avionu, malo na aerodromu i autobusu, zezali smo se i nekako se rodila ta ideja. Fino je to ispalo, nadam se da se svidjelo svima koji su to gledali”, zaključio je Roganović.

Kapiten Draško Mrvaljević se plaši teških uslova u dvorani, iako je iz Rukometnog saveza Crne Gore najavljeno da će dvorana biti klimatizovana.

“Svi znamo šta znači igrati u Podgorici u ovom periodu, u “Morači” u zatvorenom prostoru, tako da će biti izuzetno teško adaptirati se na takav ambijent. Pitanje je kako će obje ekipe odreagovati na to. Ali, mi imamo motiv. Meni je ovo 60 zvanična utakmica ove godine. I da ih je bilo još 60, bilo bi motiva i snage za ovu posljednju utakmicu. Nadam se da je uz podršku publike sve moguće", ističe Mrvaljević.

Bez obzira na dobru partiju u Stokholmu, Mrvaljević upozorava da je to bilo tek prvo poluvrijeme.

“Ništa još nije riješeno, iako velika većina navijača u Crnoj Gori naš poraz od gola razlike vidi kao pozitivan rezultat. Švedska nas je ovdje dobijala i prije, svi znamo sa kojim igračima raspolaže, sa kakvim kvalitetom, tako da su oni apsolutni favorit i ovdje. Ali, ovo je jedna utakmica, kao finale, gdje odlučuje dosta toga. Ponavljam, puno toga će zavisiti i od toga kako će se ko prilagoditi na uslove u dvorani. Utakmica će biti izuzetno taktički zahtjevna za igrače, stručni štab, u svakom pogledu. Uz podršku sa tribina, uz naše veliko htijenje, motiv, ipak je moguće. Ali, moramo u meč ući oprezno, hladne glave, da znamo šta i kako nam je raditi”, kaže Mrvaljević.

Sada već bivši član njemačkog Gepingena (naredne tri sezone provešće u austrijskom Bregencu), sa kojim je osvojio dva posljednja Kupa EHF, ističe da pojedinci neće odlučivati.

“Rukomet je timska igra. Iako je Kim Anderson bio ponajbolji igrač Kila i Bundes lige, vjerujte da ni on sam neće odlučiti utakmicu u subotu, iako je super igrač. Utakmicu će dobiti ona ekipa koja više bude željela pobjedu, koja više bude igrala timski, disciplinovanije, i koja bude imala hladnu glavu u određenim trenucima. Biće jako teško psihički izdržati sam pritisak, i od publike, i od javnosti, koja nas je proglasila favoritima, što, svakako, nijesmo”, zaključio je Mrvaljević.

Neka bude zemljotres u ”Morači”

Na komentar Mrvaljevića da će u dvorani biti pakleno vruće, do 40 stepeni, nadovezao se Roganović u svom stilu, govoreći takođe o stepenima, ali Merkalijeve skale.

“Pozivan navijače da zajedno sa nama napravimo u “Morači” 10 stepeni Merkalijeve skale i izatovemo zemljotres koji će potresti čitavu Crnu Goru i progutati Šveđane”, poručio je Roganović.

Utakmica u “Morači” počinje u 18.30 časova. Ulaz je slobodan, a biće otvoren od 16.30 časova. Sude Mađari Čaba Dobrovic i Peter Tajok.

Galerija

Bonus video: