Mučenje i sa Kazahstanom - „lavice” tek u finišu do ubjedljive pobjede

Igru je najbolje opisala kapitenka Jovanka Radičević, koja je na kraju tajm-auta Pera Johansona, pri vođstvu 20:19, saigračicama poručila: „Treba da nas je sramota, sve”
6210 pregleda 4 komentar(a)
Per Johanson sa igračicama Crne Gore, Foto: Aniko KOvacs/IHF
Per Johanson sa igračicama Crne Gore, Foto: Aniko KOvacs/IHF
Ažurirano: 01.12.2019. 08:49h

Ako je meč sa Senegalom bio prvo upozorenje, sada su već upaljeni svi alarmi za uzbunu - rukometašice Crne Gore su u 2. kolu Svjetskog prvenstva u Japanu nakon mnogo muka savladale skromni Kazahstan (30:21).

Igru „lavica” je najbolje opisala kapitenka Jovanka Radičević, koja je na kraju tajm-auta Pera Johansona pri vođstvu 20:19 saigračicama poručila: „Treba da nas je sramota, sve”.

Kako drugačije objasniti gotovo 50 minuta mučenja sa najslabijom ekipom u grupi? Kako se nadati toliko željenoj vizi za kvalifikacije za Olimpijske igre sa ovakvom igrom? Teško, ako se nešto drastično ne promijeni...

Ostaje samo nada da su loša izdanja u prva dva meča bila samo posljedica mentaliteta i činjenice da ekipe sa ovih prostora rijetko kada napune mrežu autsajdera. A kolika je razlika u kvalitetu između dva tima, najbolje se vidjelo nakon tog tajm-auta u 45. minutu, jer je Crna Gora napravila seriju 10:1...

Selekcija iz devete najveće zemlje svijeta, koja samo u fudbalu igra sa Evropljanima, dugo je, predugo mučila Johansonove izabranice. Kazahstan je pet puta vodio na startu, a do preokreta je došlo tek u 12. minutu, nakon dva vezana gola Radičevićeve iz kontri (6:5).

Ubrzo je bilo i 10:6 i činilo se da će meč ući u mirnu luku, ali je odbrana bila previše ranjiva, pa je ekipa Berika Beknazarova čak imala i nekoliko šansi da izjednači.

Dijana Mugoša je na svom debiju na velikim takmičenjima sa dva uzastopna pogotka u 41. minutu vratila plus četiri (19:15), ali je rival opet dva puta prišao na minimalni zaostatak. Kazahstan je imao i napad za izjednačenje, ali je onda odbrana konačno počela da liči na onu koja je zaštitni znak crnogorskog rukometa i odmah je razlika počela da raste, do najvećih plus 10 (30:20).

Crna Gora sjutra odmara, a onda kreću ključne bitke za plasman u glavnu fazu sa Mađarskom, Rumunijom i Španijom. Ako bude igrala kao u većem dijelu mečeva sa autsajderima, teško da će ostati u igri za OI u Tokiju...

KAZAHSTAN - CRNA GORA 21:30 (11:13)

Jacuširo - Glavna dvorana. Gledalaca: 1.900. Sudije: H. Elsajed i J. Elsajed (Egipat). Sedmerci: Kazahstan 3 (2), Crna Gora 3 (3). Isključenja: Kazahstan 6, Crna Gora 10 minuta.

Kazahstan: POILOVA (pet odbrana), Aitenova (tri odbrane), Davidova, M. Sitnjikova, REJEMETOVA 4, PIKALOVA 4, Sizdikova, V. Sitnjikova, HARDINA 1, BARANOVSKAJA 3 (2), Abdihamit, ALEKSANDROVA 5, Seitkasim, Jumadilova, ABILDA 4, Pupčenkova.

Crna Gora: Nenezić (5 odbrana), BATINOVIĆ (10 odbrana i sedmerac), RADIČEVIĆ 9, JAUKOVIĆ 4 (3), KLIKOVAC , Knežević, Ujkić 2, Premović 1, Bulatović, BRNOVIĆ, Mugoša 3, Ramusović 2, MEHMEDOVIĆ 4, Despotović 4, RAIČEVIĆ, Grbić 1.

Bonus video: