Ni igrače niste pozdravili

Na sva okupljanja nijeste našli za shodno da nađete vremena da dođete i pozdravite reprezentativce. Prije vašeg dolaska na čelo saveza, prethodni predsjednik UO i Skupštine su to radili
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 23:25h

Miodrag-Miško Popović održao je obećanje - nakon drugog meča sa Izraelom, u kojem su naši seniori upisali prvu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Srbiji, dojučerašnji selektor je Upravnom odboru Rukometnog saveza Crne Gore i pismeno podnio ostavku, koju je u medijima najavio još nakon prvog duela sa Izraelcima, i poraza u Rišon le Zionu.

U obrazloženju svoje ostavke, Popović je podsjetio da je za selektora svih muških selekcija izabran na predlog predsjednika UO RSCG (Miodraga Ivanovića).

- Po postavljanju na mjesto selektora, dostavio sam vam plan i program rada svih muških reprezentacija do Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Taj plan je prihvaćen od vaše strane, a da ga niko od članova UO nije pročitao. Na moje upozorenje da je plan finansijski zahtjevan i da ga je teško ispuniti, vi ste ga ipak prihvatili i obećali da ćete ga finansijski ispratiti. Prema tom planu i programu rada, trebalo je da se svakog mjeseca sastaju po dva dana za vrijeme vikenda kadetska, juniorska i B (olimpijska) selekcija. Od svih predloženih okupljanja, ispunili ste i omogućili dva okupljanja kadetske selekcije. Sve ostale zahtjeve koje smo slali UO i predsjedniku ostali su mrtvo slovo na papiru – stoji na početku pismene ostavke Miodraga Popovića.

Popović je naveo da je odnos Upravnog odbora RSCG i predsjednika prema muškoj seniorskoj selekciji „za svaku osudu“.

- Na sva okupljanja nijeste našli za shodno da nađete vremena da dođete i pozdravite reprezentativce. Prije vašeg dolaska na čelo saveza, prethodni predsjednik UO i Skupštine su to radili. Takođe, reprezentativcima dugujete dnevnice i putne troškove, koji se duguju i prije mog postavljenja, i sa tom praksom ste nastavili i vi. Vrhunac vaše nebrige je i smještanje reprezentacije u hotel “Onogošt” u Nikšiću u kojem nema grijanja. Takav vaš odnos izazvao je nezadovoljstvo i revolt od strane svih reprezentativaca – navodi Popović.

On se potom osvrnuo na probleme na početku kvalifikacija.

- Prilikom okupljanja za prvi krug kvalifikacija protiv Švedske i Slovačke u Baru, Generalni sekretar tražio je od mene da mu predam spisak od 16 igrača koji treba da putuju u Švedsku, iako do tog momenta nijesmo održali nijedan trening, a bio sam pozvao 18 igrača, što je potrebni minimum prilikom okupljanja reprezentativaca. Zbog toga zvao sam predsjednika UO koji je riješio problem u kontaktu sa generalnim sekretarom i na put je otišlo 18 igrača – naveo je Popović.

Potom je na red došao i Izrael...

- Za drugi krug kvalifikacija seniora za utakmice sa Izraelom u martu 2011. godine, prije objavljivanja spiska kandidata, generalni sekretar mi je saopštio da ne mogu pozvati 18 igrača na pripreme već samo 16, jer za više igrača „nema para”. Isti slučaj se dogodio i u januaru 2011. na pripremama za turnir u Španiji, kada nam nije dozvoljeno da dopunimo reprezentaciju ni do 15 igrača sa juniorima koji nijesu bili određeni da putuju u Finsku, već smo otputovali u Španiju u krnjem sastavu sa 13 igrača. Generalni sekretar mi je, takođe, predložio da se po povratku iz Izraela raziđemo kućama i da se okupimo pred utakmicu u Nikšiću. Ovakav nečuveni predlog sam ja kategorički odbio – stoji u pismenoj ostavci Popovića.

On je Upravnom odboru RSCG ponovio da to što nije redovno primao platu nije bio problem da „normalno radi selektorski posao“.

- Napominjem vam da meni i mojim saradnicima od februara 2009. godine nijeste isplatili dnevnice za Mediteransko prvenstvo, koje je održano u Tunisu. Takođe, od aprila mjeseca 2010. godine kada ste me postavili za selektora, isplatili ste mi samo dvije plate. To jasno govori da novac nije razlog da ne radim svoj posao – ističe Popović.

Sada već bivši selektor, tokom čijeg mandata se dosta igrača oprostilo od reprezentacije (Stojanović, Kapisoda, Svitlica), a neki se nijesu odazivali pozivu (Rudović, Bakić, Žarko Pejović), napisao je da je po završetku druge utakmice sa Izraelom, prilikom pozdravljanja sa igračima, „više njih najavilo da se više neće odazivati na pozive budućeg selektora, zbog vašeg odnosa prema njima“.

- Sve izneseno jasno govori o vašem odnosu prema muškom rukometu, i koje su vam namjere sa njim. Izgleda da je moja ostavka kod čelnika RSCG učinila da se juniorska reprezentacija prijavi za Otvoreno prvenstvo Evrope u julu i kadetska reprezentacija za Mediteranske igre u junu, jer inače nijesu bile planirane za učešće na tim prvenstvima – zaključuje Popović.

Bonus video: