Ništa od Lige šampiona, Lovćen izgubio od Sloge

Rukometaši Lovćena poraženi su večeras od Sloge 25:23 (13:10), u polufinalu kvalifikacionog turnira u Beogradu.
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 19:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Liga šampiona ostaje samo san - u meču u kojem je bio favorit, u kojem su mi svi davali veće šanse, i za koji su i sami igrači i stručni štab vjerovali da mogu da riješe u svoju korist, Lovćen je poražen od Sloge 25:23, i tako propustio priliku da sa Partizanom sjutra veče (19.30 časova) odlučuje o plasmanu u LŠ.

Cetinjani će sjutra (17) sa Portom igrati za treće mjesto, koje donosi plasman u treće kolo kvalifikacija za Kup EHF (posljednje vodi u drugo kolo).

Na kraju je tragičar ispao najbolji u redovima Cetinjana - Igor Marković, koji je 29 sekundi prije kraja, pri rezultatu 24:23 za Slogu, ukrao loptu, koju je Biljaka nespretno pokušao da doda saigraču. Uslijedila je munjevita kontra, kapiten „crvenih“ se našao oči u oči sa golmanom Sloge, ali je Dejanović uspio da „skine“ zicer Markoviću, koji je ciljao desni gornji ugao. Time je Sloga nagrađena za bolju igru tokom svih 60 minuta, Dobojlije su uspjeli ne samo da sačuvaju loptu, već i da ovjere pobjedu golom Pešića prije zvuka sirene...

„Iako mi je veoma teško, ako je već moralo, bolje što sam ja promašio nego neko drugi iz tima“, kapitenski je u autobusu po povratku u hotel kazao reporteru „Vijesti“ kapiten Marković, preuzimajući na sebe veću odgovornost nego što bi trebalo.

Kako su odigrali ovaj meč (izuzev Markovića i golmana Zlatka Daskalovskog), Cetinjani i nijesu zaslužili da se bore za evropsku elitu. Ekipa nije ličila na sebe, na onaj tim koji je prošle sezone superiorno osvojio duplu krunu u Crnoj Gori, bio šesti i pobrao sve simpatije u SEHA ligi. Izabranici Pera Miloševića su, jednostavno, bili „bez krvi“, posebno u odbrani, gdje je izostala prepoznatljiva borbenost i agresivnost, bez koje se odbrana ne može i ne smije igrati.

Sloga je to iskoristila na najbolji način, iako je igrala bez klasičnog pivota (kako je kazao trener prvaka Bosne i Hercegovine Aleksandar Dugić, iz neobjašljivih razloga sa ekipom nije došao Manjić), pa se na crti našao crnogorski bek Danijel Vukićević (pet golova), koji je taj posao odradio odlično, istina uz svesrdnu pomoć odbrane Lovćena.

Lovćen je poraza koštao i slabiji procenat šuta (47,9 - 58,1 odsto), pošto su Cetinjani na kraju imali manje izgubljenih lopti od rivala (13-15) i više golova iz kontri i polukontri (6-4).

„Čestitam Slogi na fer i korektnoj igri, naravno i na pobjedi. Svima nam je teško, očekivanja su bila velika. Ja mislim da je ovo jedna od gorih partija barem u posljednjih godinu dana. Nijesmo imali onu našu agresivnost, što nas je krasilo tokom čitave SEHA lige prošle godine. Teško je nešto više reći nakon ovog poraza, pobijedila je iskusnija ekipa. Sve smo podredili ovoj utakmici, i odjednom se sve zbilo u tih pet sekundi. Nadao sam se najboljem, šutnuo gdje sam mislio da je najbolje, ali...Čestitam golmanu, ovaj put me nadmudrio“, dodao je Marković.

Podatak da nijednom nije vodio tokom 60 minuta, dovoljno ide u prilog konstataciji da naš šampion nije mogao bolje od poraza. Istina, Lovćen je bio u egalu prvu trećinu meča, jer je u 22. minutu Pejović pogodio za 8:8.

Međutim, Sloga je do početka 28. minuta napravila seriju od 4:0 i prvi put se osjetnije odlijepila (do tada je u četiri navrata imala po dva gola prednosti). Milošević je malo mijenjao u prvih 30 minuta, i to jedino na poziciji lijevog beka, gdje su se smjenjivali Stevan Vujović, Drašković i Lasica.

U nastavku je u igru ušao nedovoljno oporavljeni pivot Grbović, i do kraja je to bila jedino novo ime na parketu (u igru nijesu ulazili mladi igrači Ambramović, Lipovina, Popović, Ivan Radović i Nikolić, kao ni iskusni Goran Vujović, inače trener golmana, koji je licenciran u slučaju povreda prva dva golmana). Sloga je nastavila sa boljom igrom, kao u finišu prvog poluvremena, pa je u 39. minutu stigla prvi put do plus pet (18:13), koje je čuvala do 55. minuta (23:18), kada se činilo da je meč odlučen.

Da li zahvaljujući opuštanju rivala, ili pak iznenadnom buđenju, tek Lovćen je završnicu učinio neizvjesnom. Sa dva uzastopna gola Markovića i jednim Mirka Radovića, Cetinjani su 56 sekundi prije kraja prišli na 23:24, uz igrača više pošto je isključen Pavlov. Sloga je krenula u napad, ali je izgubila loptu. Sreća, koju su zaslužili, je, međutim, bila uz njih u kontri Markovića...

„Utakmica je bila izuzetno teška, veći dio meča smo sve držali pod kontrolom, stalno smo vodili 2-3 razlike, u finišu je bilo i četiri, ali smo dozvolili Lovćenu da nam se približi, maltene i da dođe do prilike za produžetke. Na našu sreću to se nije desilo, mi smo presrećni i okrećemo se finalu sa Partizanom“, rekao je junak meča, golman Sloge Peđa Dejanović.

Lovćen - Sloga 23:25 (10:13)

Beograd - Sportski centar „Voždovac“. Gledalaca: 1.000. Sudije: Kavešnikov i Plotnikov (Rusija). Sedmerci: Lovćen 3 (3), Sloga 5 (4). Isključenja: Lovćen 10, Sloga 8 minuta.

Lovćen: Abramović, DASKALOSKI (14 odbrana i sedmerac), G. Vujović, Lipovina, JOVETIĆ 2, Popović, I. Radović, MARKOVIĆ 9 (3), S. VUJOVIĆ 2, PEJOVIĆ 2, Drašković 1, M. RADOVIĆ 3, PERIŠIĆ 3, Nikolić, Lasica, GRBOVIĆ 1.

Sloga: DEJANOVIĆ (13 odbrana), Maksimović, Đurić, BILJAKA 1, VUKIĆEVIĆ 5, Šijaković, Memišević, ANTONOVIĆ 1, Stanković 3, Čakić 3 (3), PAVLOV 3 (1), PEŠIĆ 7, Panić, KUKRIKA 1, Beljić 1.

Bonus video: