Ništa od senzacije, Švedska savladala Crnu Goru

Veliku razliku u klasi i iskustvu nije mogla da sakrije velika želja izabranika Zorana Kastratovića, jer su Šveđani majstorski koristili svaku grešku u njihovoj igri
91 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 21:13h

Hrabrili su se, govorili i sebi i svima oko sebe da mogu da prirede još jednu senzaciju protiv Švedske, ali je realnost, ipak, drugačija - u prvom meču na 11. Evropskom prvenstvu, rukometaši Crne Gore su poraženi od Skandinavaca sa 28:21.

Veliku razliku u klasi i iskustvu nije mogla da sakrije velika želja izabranika Zorana Kastratovića, jer su Šveđani majstorski koristili svaku grešku u njihovoj igri.

Legendarni Stafan Olson i Ola Lindgren, koji su kao igrači osvojili četiri zlatne medalje na šampionatima Starog kontinenta, naučili su grešku iz baraža za Svjetsko prvenstvo u Španiji i odlično pripremili svoje pulene za odbranu 3-2-1. Doduše, u njoj je bilo dosta rupa, a i greške u napadu su plaćane skupo...

Sjajna odbrana rivala: Mladen Rakčević u zagrljaju Šveđana (Foto: EPA)

Držali se do 3:3

Crna Gora je povela golom Vaska Ševaljevića iz sedmerca koji je iznudio Mladen Rakčević, ali je selekcija „tri krune” odgovorila iz penala preko Fredrika Petersena i sa dva pogotka sinoć fenomenalnog Kima Ekdal du Rica.

„Crveni” su izjednačili na 3:3 i to je bilo sve - sa tri gola iz kontri za samo 80 sekundi, Šveđani su pobjegli na 6:3 i lako održavali prednost.

Igralo se gol za gol, ali je skandinavski velikan novom serijom 3:0 pobjegao na plus pet (14:9, 23. minut). Uskoro je bilo i 17:11, Nemanja Grbović i Igor Marković su smanjili na 17:13, ali se neiskustvo najbolje vidjelo u pretposljednjoj sekundi prvog poluvremena - iako su imali igrača više, „lavovi” su dozvolili Lukasu Karlsonu da se ušunja i savlada Rada Mijatovića.

Ivan Perišić na utakmici sa Švedskom (Foto: EPA)

A golman Crne Gore je u 25. minutu napravio potez za pamćenje - vidio je da je najbolji čuvar mreže Bundes lige u posljednje dvije sezone, Matijas Anderson, krenuo da presječe kontru i savladao ga šutem preko čitavog terena.

Muke u napadu u 2. poluvremenu

Kastratovićev tim se u drugom poluvremenu mučio u napadu, nije mogao da postigne gol ni u situacijama sa igračem više, pa je razlika konstantno rasla. Sve do rekordnih 27:17 u 53. minutu.

Tada su i jedni i drugi usporili ritam, ali je Crna Gora u završnici imala više motiva i borbenosti, čime je spustila razliku na podnošljivih minus sedam. Goleadu je zaključio najmlađi igrač na terenu, 19-godišnji Vuko Borozan.

Dao posljednji gol na meču: Vuko Borozan (Foto: EPA)

Protiv Bjelorusije za drugu fazu

Mladen Rakčević i drugovi prekosjutra u 18 časova igraju sa Hrvatskom. Na pobjedu praktično niko i ne pomišlja, zbog čega će se vjerovatno sada sve misli usmjeriti na duel sa Bjelorusijom u petak.

Tim iz bivše SSSR republike je ubjedljivo poražen od Hrvatske (33:22), ali čuveni Sergej Rutenka nije odigrao ni sekundu. Zvanično zbog prehlade, mada se spekuliše da ga je selektor Jurij Ševcov odmarao za meč odluke...

Švedska - Crna Gora 28:21 (18:13)

Kopenhagen - Hala „Brondbi”. Gledalaca: 2.697. Sudije: Licis i Stolarovs (Letonija). Sedmerci: Švedska 3 (2), Crna Gora 3 (2). Isključenja: Švedska 10, Crna Gora 8 minuta.

Švedska: Anderson (osam odbrana i sedmerac), SJESTRAND (tri odbrane), Person, Kalman 1, Jernemir, L. KARLSON 4, Ekberg, Larholm, T. Karlson, JAKOBSON 3, Falgren 2, PETERSEN 2 (2), EKDAL DU RIC 7, ZAHRISON 5, NILSON 4, Nilsen.

Crna Gora: MIJATOVIĆ 1 (osam odbrana i sedmerac), Simić (dvije odbrane), RAKČEVIĆ, Borozan 1, Milašević 1, MARKOVIĆ 4, Radović, M. Vujović, Grbović 1, PEJOVIĆ 1, Vujović, ŠEVALJEVIĆ 5 (2), PERIŠIĆ 1, Petričević, Simović 4, LASICA 2.

Galerija

Bonus video: