Noć koja se čeka godinama

"Tokom čitave sezone dobijamo sa srcem i željom, a ako popravimo ono na čemu smo radile čitave sedmice, savladaćemo ih u „Morači” - ističe makedonska reprezentativka Dragana Pecevska.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 21:36h

U četvrtak će biti deveta godišnjica najbaksuznijeg meča u istoriji ŽRK Budućnost, tog nesrećnog revanša polufinala Lige šampiona sa Hercom.

Sjutra veče se, međutim, pruža prilika da igračice, uprava, navijači i ljubitelji rukometa zalupe tu stranicu, da zatvore ranu koja je „načeta” porazom (32:31) davnog 21. aprila 2002. Podgoričanke u grotlu „Morače” imaju veliku priliku da nadoknade sve što su prethodne generacije propustile od 1986. do 2002. godine, i da se u sedmom pokušaju napokon domognu nedosanjanog sna - finala Lige šampiona.

Bojani Popović, koja igra svoje 10. polufinale najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svijetu, i drugaricama neće biti nimalo lako da ostvare cilj. Larvik je u Podgoricu stigao sa pet golova prednosti (25:20) i oreolom prvog favorita Lige šampiona.

Adžić: Prva utakmica namje dala dodatnu snagu

To, međutim, u podgoričkom hramu rukometa, u atmosferi kakvu priželjkuju svi klubovi u Evropi, ništa ne znači. Budućnost ima želje, motiva, znanja, umijeća i snage da u prepunoj „Morači” napravi korak od sedam milja. Uostalom, ni Larvik prije osam dana nije pokazao da je toliko moćan da bi ga se trebalo plašiti...

"Kao što sam rekao i poslije prve utakmice, mislim da smo svi stekli utisak da možemo da igramo protiv velikog rivala kakav je Larvik. To je vrlo bitno, osjećaj koji su djevojke iznijele poslije te utakmice daće nam dodatnu snagu da u „Morači”, pred svojom publikom, sa novom energijom i novim iskustvom, damo još više", poručio je Dragan Adžić.

Trener „plavih” je na konferenciji za novinare bio samouvjereniji nego obično. Čak je i između redova najavio ostvarenje decenijskog cilja Budućnosti.

"Uočili smo i izanalizirali sve greške koje smo napravili. One su sastavni dio igre, a probaćemo da sve to promijenimo. Zadatak je isti kao u prvoj utakmici - potrebno je da odigramo fenomenalno odbranu, da svedemo Larvik na što manji broj jeftinih golova iz kontri i produženih kontranapada, kao i da imamo malo bolju koncentraciju. Sada nam je najpotrebniji mir, jer je u pet vezanih polufinala u Budućnosti bilo najmanje mira i u ekipi i u javnosti. Znam da ovo znači čitavoj crnogorskoj javnosti puno, ali najvažniji je taj uspjeh koji će se desiti. Poslije toga možemo da pričamo".

Nismo se okupili samo dabismo došli do polufinala

Adžić je napomenuo da je Budućnost godinama pokušavala da se vrati u polufinale, ali da to nije bio konačni cilj na početku sezone.

"Fenomenalni uspjeh, što je svakako plasman među četiri najbolije ekipe u Evropi nakon devet godina, proizvod su velikog odricanja i želje ovih djevojaka. Ali, nismo se na početku sezone okupili samo da bismo došli do polufinala, želja je naša bila da se napravi taj odlučujući korak i sve smo radili zbog toga. To je, naravno, najteže, ali apsolutno vjerujem u ove djevojke. Svaka od njih je posebna heroina i zaslužuje maksimalnu pažnju. Vidjećete u nedjelju koliko će one pružiti i dati za svoj klub".

Kako stizati razliku iz prve utakmice?

"Nikako. Treba igrati kao da nije ni bilo meča u Larviku i graditi rezultat dobrom igrom. Nema jurnjave, razlika se može stići samo dobrom igrom i nerazmišljanjem o rezultatu. To je dokazano jedini način. Moramo da vjerujemo u to što radimo, u svoje sposobnosti i polako će rezultat doći na svoje. Tako će da raste naše samopouzdanje, a pada njihovo i gradiće se nešto što čekamo skoro 30 godina.

• Da li su igračice dobile krila nakon što su u prvom susretu shvatile da mogu da se nose sa igračicama Larvika?

- Naravno. To je najvažjije, taj osjećaj da na terenu one mogu da igraju protiv fenomenalnih igračica, koje su osvojile sve u karijerama je najvažnija stvar u ovom momentu. One su osjetile da mogu da igraju protiv jedne Gro Hamerseng, Larsen, Loke i da daju gol Leganger. To je nešto što će da nam da krila".

Pecevska: Imamo kvalitet za finale

Dragana Pecevska je prije šest godina igrala u finalu Lige šampiona sa Đorče Petrovim, a ubijeđena je da to može da ponovi u dresu Budućnosti.

"Analizirale smo utakmicu u Norveškoj i vidjele da imamo kvalitet da izbacimo Larvik, da trijumfujemo sa tih šest golova razlike. Moramo da promijenimo ono što je bilo loše u prvoj utakmici, da ispravimo greške. Iskreno vjerujem da nam samo to fali. Tokom čitave sezone dobijamo sa srcem i željom, a ako popravimo ono na čemu smo radile čitave sedmice, savladaćemo ih u „Morači” - ističe makedonska reprezentativka, koja je prije šest dana napunila 28 godina.

• Da li je Larvik bolji ili gori tim nego što ste mislile prije prve utakmice polufinala?

"Za Larvik nastupaju igračice koje su osvajale sve moguće trofeje, naš rival je favorit. Ipak, očekivala sam mnogo više od onoga što su pružile u prvom meču. Ne odskaču, nisu bolje od nas".

• Može li atmosfera u „Morači” da presudi?

"Pokazalo se da imamo dodatni motiv i energiju kada igramo kući, jer nam to daje naša publika svojim navijanjem. • Plašite li se euforije? - Ne. S tim moramo da se borimo, da taj pritisak bude pozitivan, kako bismo odigrale kako je potrebno", zaključila je Pecevska.

Bonus video: