Obradović: Bez kalkulacija, napašćemo sve

"Na šampionatu počinje jedna velika pijaca, naši momci treba da se pokažu, da odigraju za sebe i svoju državu. Treba da pruže najbolje što mogu da se ne bi stidjeli kad izađu sa terena", kaže selektor Ljubomir Obradović
84 pregleda 0 komentar(a)
Pres rukometaša, Foto: Boris Pejović
Pres rukometaša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2016. 13:31h

Na Evropskom prvenstvu u Danskoj 2014. Vuko Borozan je bio tek momak koji obećava, Nemanja Grbović i Miloš Vujović rezerve mnogo iskusnijim igračima, Vladana Lipovine nije ni bilo, Fahrudin Melić se nakratko povukao iz reprezentacije...

Za dvije godine se mnogo promijenilo. Ti igrači sada nose igru „lavova”, stasao je i Stefan Čavor, pa Crnu Goru sada mnogi smatraju jednom od najtalentovanijih ekipa na Starom kontinentu. Tim Ljubomira Obradovića će na Evropskom prvenstvu u Poljskoj za tri dana igrati prvi meč, protiv Mađarske. Rivali u grupi D su i Danska i Rusija, a cilj je plasman u drugu fazu, jer bi nove tri utakmice i lakši rival u baražu za Svjetsko prvenstvo značili mnogo...

"Protivnici su ozbiljni, ali se ne stidimo i ne bojimo nikoga. Idemo da vidimo dokle smo došli. Prije kvalifikacija dosta igrača nije imalo ugovore, a sada svi imaju. U Poljskoj 15. januara počinje velika pijaca, pravi rukometni pazar. Momci mogu da se izbore za sebe, za ugovore u većim klubovima, a i za državu. Nećemo da kalkulišemo, da napadnemo Mađare i Ruse, a ne Dance. Idemo da igramo svaku utakmicu, da skupljamo iskustvo i da poslije 60 minuta pogledamo semafor i vidimo šta smo uradili", istakao je Ljubomir Obradović.

Crna Gora je odigrala pet kontrolnih utakmica. Upisala je pobjede protiv Bosne i Hercegovine i Alžira, od kojeg je izgubila u revanšu, a pripremni period je okončala sa dva poraza od Makedonije.

"Možemo da budemo izuzetno zadovoljni sa stvarima koje smo odradili. Zbog načina na koji smo tretirani u Makedoniji, za mene smo tu utakmicu dobili, iako na papiru piše drugačije. Cilj nam je bio da se momci snađu u transformacijama odbrane, da otupimo oštricu reprezentacija koje imaju Nađa, Hansena... Htjeli smo da se adaptiramo i na odbrane rivala, na 5-1 Dujšebajeva, jer on voli da je koristi, kao i Rusi".

Selektor je kao model kojem stremi pomenuo stil igre crnogorskih rukometašica.

"Moramo da iskoristimo malo sporije vraćanje Mađara, odnosno da i mi budemo sprječavamo kontre kao što to rade ženska reprezentacija i ŽRK Budućnost. Nema veze da li neko pogriješi, da li je sudija pokazao na našu stranu, svih šest djevojaka je već spremno da se brani. Kod nas još ima igrača koji zadrijemaju. Moramo i da izbjegnemo dvostruke kazne, penal ili gol uz isključenje od dva minuta. Tako nas je Hrvatska dobila u Umagu".

U duelu sa selekcijom BiH, problem je bio što je previše golova primljeno nakon brzog centra rivala, koji je koristio nedovoljne brze izmjene „lavova”.

"Dogovaramo se, pričamo i diskutujemo oko toga. Protiv Srbije smo, na primjer, primili pet golova na odbijene lopte nakon odbrana Rada Mijatovića. To je premnogo. Sve su bile na malog Miloša Vujovića, sada mu aplaudiramo kada uhvati loptu nakon odbrane. To je ta pozitivna atmosfera koja nam je potrebna", naglasio je Obradović i rekao da se nada da njegovi izabranici neće previše respektovati rivale.

"Niko ne može da odbrani šut Vuku Borozanu kada je u punom zaletu, ili Vladanu Lipovini i Stefanu Čavoru. Samo da ne bude prevelikog respekta. Problem je što nismo u stanju da u istom ritmu igramo 60 minuta, još imamo „talasa”. kada gubimo gol razlike, žele to što prije da riješe. Moramo da budemo smireni, da gradimo šansu. Kao ženska reprezentacija i Budućnost, jer je svaka lopta kao zlato", zaključio je Profesor.

Bošković: Petogodišnji projekat, cilj OI u Tokiju

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Predrag Bošković je poručio igračima da budu opušteni.

"Značajno smo podmladili reprezentaciju, a cilj nam je bio plasman na Evropsko prvenstvo. Momci su to ostvarili i neka bez opterećenja krenu u Poljsku, jer nemaju apsolutno nikakav pritisak. Ovo je petogodišnji projekat, u kojem nam je cilj da napadnemo Olimpijske igre u Tokiju 2020. Imamo dobru osnovu i vjerujem da ćemo uz kvalitetan rad ostvariti ono što smo zacrtali", naglasio je Bošković.

Katarina Bulatović: Presrećna bih bila da 2016. bude kao 2012.

Kao i prije dvije godine u hotelu „Maestral”, Rukometni savez je iskoristio pres konferenciju muške reprezentacije u hotelu „Podgorica” da nagradi najbolje rukometaše Crne Gore.

Priznanje za najbolju igračicu u Crnoj Gori su podijelile Milena Raičević i Katarina Bulatović, dok je u muškoj konkurenciji tu nagradu dobio bek tivatskog Partizana Đorđo Peruničić.

"Velika mi je čast što sam osvojio nagradu. Hvala treneru Dejanu Stjepčeviću i saigračima u Partizanu iz Tivta, koji su doprinjeli ovom uspjehu", naglasio je Peruničić.

"Svakom priznanju se radujem kao prvom, a ovom će se najviše obradovati moj otac, koji skuplja sve nagrade. Prethodna godina je bila uspješna, jer smo osvojili Ligu šampiona. Nedostajao je završni pečat reprezentacije, ali ćemo to popraviti u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Osvojila sam mnogo titula, ali želim još. Bila bih presrećna da ponovimo 2012. godinu", aludirala je Bulatovićeva na godinu kada su osvojene Liga šampiona, Evropsko prvenstvo i olimpijsko srebro.

Za najbolje mlade rukometaše su proglašeni Đurđina Jauković (Budućnost) i Branko Vujović (Kjelce, Poljska), a u inostranstvu su najuspješniji bili Jovanka Radičević (Vardar, Makedonija) i Rade Mijatović (Tatabanja, Mađarska).

Bonus video: