Obradović: U Hrvatskoj ćemo biti pravi

Obradović nema dilemu da li će njegov tim stići do šampionata u komšiluku. Šta više, najavljuje da će u januaru 2018. godine pokazati svoje pravo lice
0 komentar(a)
Ljubomir Obradović, Foto: Savo Prelević
Ljubomir Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2016. 16:29h

Prvi put poslije neuspjeha u baražu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, okupili su se najbolji crnogorski rukometaši. Zapravo, onaj dio na koji računa Ljubomir Obradović, jer neke ne zove, a drugi ne žele da mu se odazovu...

Ali, ta priča se sada zaboravlja, jer je ova sedmica možda i od ključne važnosti za budućnost „lavova”. Četvrtak i nedjelja će biti prekretnica - sa gostovanja Švedskoj i duela sa Rusijom u Baru su potrebna makar dva boda, ili će san o odlasku na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj ostati neispunjen.

Obradović, međutim, nema dilemu da li će njegov tim stići do šampionata u komšiluku. Šta više, najavljuje da će u januaru 2018. godine pokazati svoje pravo lice.

„Švedska i Rusija su teške, preozbiljne reprezentacije, ali sam maksimalno uvjeren da naša selekcija posjeduje kvalitet i da ima velike šanse da odigra dvije prave utakmice. Pokušaćemo da već na startu kvalifikacija osvojimo bodove, što bi nam mnogo značilo mnogo. Želimo da se pomjerimo iz trećeg u drugi šešir i da se predstavimo u Hrvatskoj u pravom svjetlu”, poručio je Obradović na današnjoj konferenciji za medije.

Na pitanje da li time misli na šampionat ili na prijateljski meč u Hrvatskoj sa „kaubojima” u decembru (tada se igra i duel sa Srbijom), Profesor je kratko odgovorio.

„Na Evropsko prvenstvo, naravno”.

Reprezentacija ne može bez problema, jer su povrijeđeni Branko Vujović i Bogdan Petričević, pa je veliko pitanje da li će moći da nastupe. Doduše, tim je mnogo jači nego u junskom baražu protiv Rusije, s obzirom na to da su se oporavili Vuko Borozan i Miloš Božović.

Sa njima u timu, “lavovi” će napasti Švedsku, koja je u odnosu na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, gdje nije prošla grupu, slabija za nekoliko dugogodišnjih nosilaca igre - oprostili su se fenomenalni golman Matijas Anderson, sjajni desni bek Kim Anderson, kao i lider odbrane Tobijas Karlson.

Novi selektor, Islanđanin Kristjan Andreson, zbog povrede leđa nema na raspolaganju korpulentnog pivota Vesprema Andreasa Nilsona.

„Švedska je podmladila ekipu, jer je počeo novi olimpijski ciklus. Moramo da tražimo svoju šansu, a ne smijemo da precijenimo, niti potcijenimo nikoga. Idemo na svoj kvalitet i da pružimo najbolju partiju”, jasan je Obradović.

Novo ime na spisku je Vladimir Osmajić, koji se vratio u nacionalni tim nakon više od tri godine. Biće adut u odbrani, ali i rezervna varijanta na poziciji pivota.

„Dolaskom Osmajića smo dobili na visini, iskustvu, znanju na toj poziciji na kojoj planiramo da igra. U periodu razvoja je dugo igrao pivotmena. I kad sam ja vodio juniorsku reprezentaciju Jugoslavije on je bio na toj poziciji”, podsjetio je Profesor.

Božović se vraća u tim nakon što je pred Evropsko prvenstvo u Poljskoj slomio nogu.

„Drago mi je da sam tu nakon skoro godinu i da sam spreman da pomognem momcima na novom početku. Svi znamo ko su Šveđani i Rusi, a jako bitna je prva utakmica, da pokažemo javnosti i sebi da smo tu, da vrijedimo, da smo kvalitetni i da nas u drugom meču publika podrži. Taj duel sa Rusijom nam je jako bitna, možda važniji i od prvog, jer ćemo tražiti šansu pred našim navijačima”, naglasio je bek mađarske Tatabanje.

Niko iz Saveza mi nikada nije postavljao uslove

Rukometnim kuloarima je nedavno prostrujala vijest da je novi-stari predsjednik RSCG Zoran Radojičić poručio Ljubomiru Obradoviću da će biti smijenjen ako izgubi oba meča na startu kvalifikacija za EP. Selektor je to demantovao.

„Niko iz Saveza mi nikada nije postavio niti jedan uslov - ni za rezultat, ni za nekog igrača. Imao sam maksimalno povjerenje od bivšeg predsjednika Predraga Boškovića, imam ga i od sadašnjeg Zorana Radojičića. Dokle će to biti, vidjećemo. To zavisi i od njih, ali i od mene, naravno”, naglasio je Obradović.

Bonus video: