Oproštaj od Nebojše Vujisića: Poštovan, autoritativan i pravedan

Vujisić, koji je bio predsjednik Zajednice rukometnih sudija Crne Gore, preminuo je u Austriji, u 51. godini
1493 pregleda 0 komentar(a)
Petar Kapisoda na komemoraciji Nebojši Vujisiću, Foto: STEFAN IVANOVIC
Petar Kapisoda na komemoraciji Nebojši Vujisiću, Foto: STEFAN IVANOVIC
Ažurirano: 02.07.2019. 15:18h

Malo je ljudi koji su toliko dali crnogorskom rukometu i pronijeli njegovu slavu širom evropskog kontinenta kao Nebojša Vujisić, rekao je predsjednik Rukometnog saveza, Petar Kapisoda.

On je, na komemorativnoj sjednici povodom smrti dugodišnjeg sudije i delegata, istakao da je crnogorski rukomet ostao bez jednog od svojih simbola.

“Napustio nas je čovjek koji je ostavio dubok trag i kao sudija i kao jedan od najcjenjenijih evropskih delegata. Dijelio je pravdu u svim najtežim mečevima u domaćem rukometu, ali i desetinama duela na evropskoj sceni. I u svakom meču, u paru sa svojim kumom Predragom Pavićevićem, bio je na visini zadatka. Bio je i autoritativan i pravedan. Uvijek na strani pravila i kao takav poštovan i od strane pobjednika, i od strane poraženog. Jednako uspješan bio je i kao delegat. Cijenjen i poštovan širom Evrope, bio je jedan od naših najboljih ambasadora na međunarodnoj sceni”, rekao je Kapisoda.

On je naglasio da je Vujisić bio uzor brojnim generacijama crnogorskih sudija i jedan je od najzaslužnijih što su mladi arbitri danas izuzetno cijenjeni na međunarodnoj sceni.

“Svi mi koji smo danas ovdje, ali i svi koji su rukometu posvetili makar djelić svog života, znaju kakav je ovo gubitak. Ovo je nenadoknadiv gubitak za Crnu Goru i crnogorski rukomet”, rekao je Kapisoda.

Vujisićev kum Predrag Pavićević, kazao je da je teško u nekoliko rečenica svesti 35 godina drugarstva.

“Bili smo različiti, a opet slični, dopunjavali smo se. Napravili smo puno i prokrčili put svim sudijama iz Crne Gore. Nebojša je ostavio sjajnu familiju, sin Marko je nastavio njegovim stopama, vjerovatno će nadmašiti svog oca. Poruka svim mlađim kolegama – možete biti bolji ili lošiji sudija, ali morate biti čovjek. Upravo su Nebojšine ljudske veličine i širokogrudost okupile sve nas. Hvala ti za sve ove godine”, kazao je Pavićević.

Dugogodišnji delegat, Radoš Rakočević kazao je da su crnogorski i evropski rukomet, izgubili izuzetnog rukometnog radnika, jednako cijenjenog sudiju i delegata, ali prije svega čovjeka koji je zaslužan za brojne uspjehe tih organizacija.

“Zauvijek nas je napustio čovjek koji je dugo vremena bio sinonim za izuzetnog arbitra u evropskim okvirima. Arbitar kome su povjeravani mečevi najvećeg uloga i najvećeg naboja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. S pravom, jer je ukazano povjerenje svaki put opravdao zajedno sa svojim kumom Predragom Pavićevićm, zbog čega su bili jedan od najboljih evropskih sudijskih parova”, kazao je Rakočević.

On je istakao da je možda i najveći uspjeh Vujisića što su uz njega stasale brojne generacije mladih sudija i delegata.

“Sticati znanje, rukometno, ali i životno iskustvo, od čovjeka takvih kvaliteta, za sve njih, bilo je nešto neprocjenjivo. Imali smo čast da te poznajemo i budemo tvoji prijatelji. Čast da uz tebe učimo o rukometu i životu. Da kroz druženje sa tobom, svakog dana budemo bogatiji za neku novu lekciju.", kazao je Rakočević.

Generalni direktor Sava osiguranja, Nebojša Šćekić kazao je ta osiguravajuća kuća izgubila pravog druga i prijetelja.

„Njegov sportski duh i temperament doprinijeli su sjajnim uspjesima koje je ostvario u poslu kojim se bavio u našoj kompaniji. Ti rezultati su interni i vezani za kompaniju, nijesu bili javni kao sportski uspjesi. Vujisić je, osim što je bio uspješan kao sportista i član našeg kolektiva, za nas biti drugarčina, neko ko će ostati upamćen", kazao je Šćekić.

Vujisić, koji je bio predsjednik Zajednice rukometnih sudija Crne Gore, preminuo je u Austriji, u 51. godini.

Vujisić je rođen 1. maja 1969. i godinama je bio dio najboljeg crnogorskog sudijskog para, sa svojim kumom Predragom Pavićevićem.

Dijelio je pravdu u svim najtežim mečevima u domaćem rukometu, kao i u evropskim kupovima.

Karijeru arbitra je završio 2010. godine i odmah postao delegat Evropske rukometne federacije (EHF).

Kao delegat, posmatrač i supervizor je u prethodnih devet sezona bio akter više od 100 reprezentativnih i klupskih mečeva.

Duel Sjeverne Makedonije i Grčke odigran 16. juna u Skoplju u kvalifikacijama za Evropsko prventsvo naredne godine, bio mu je posljednji u ulozi delegata.

Bonus video: