Pao Vardar, pašće i Đer

Nakon neviđene drame, rukometašice Budućnosti su savladale Vardar poslije produžetaka sa 22:20 i izborile plasman u finale Lige šampiona
55 pregleda 0 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: ŽRK Budućnost
Rukometašice Budućnosti, Foto: ŽRK Budućnost
Ažurirano: 03.05.2014. 21:19h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Plesale su u ritmu finala prvih 30 minuta, onda pod naletom nevjerovatne mržnje sa tribina tresle narednih 30, ali su u dodatnih 10 pokazale da su satkane od pravog materijala - nakon neviđene drame, rukometašice Budućnosti su savladale Vardar poslije produžetaka sa 22:20 i izborile plasman u finale Lige šampiona.

U prepunoj „Laslo Pap areni” u Budimpešti poprijeko će ih gledati igračice Đera i njihovih 10 hiljada navijača, koji su u današnjem obračunu ekipa iz ex-YU dali sve od sebe da pobijede Makedonke.

Na „nož” su dočekali Podgoričanke od prvog trenutka, navijali „Vardar, Vardar”, ali je sve bilo uzalud - Anita Gorbic, Katarina Bulatović, Hajdi Loke, Eduarda Amorim i drugarice će morati da nakon Midtjilanda sruše i Budućnost da bi odbranile titulu prvaka Evrope.

Jasno je, naravno, da je to rival kojeg su svi u Mađarskoj najviše željeli da izbjegnu, jer su „plave” jedine protivnice koje drim-tim Ambrosa Martina nije pobijedio ove sezone.

U oba meča glavne faze je bilo neriješeno, pobjednik sada mora da se zna, a adut Budućnosti biće vjerovatno najomraženija sportistkinja u Mađarskoj Milena Knežević, koja se vraća nakon odrađene suspenzije zbog udaranja Gorbic...

Poluvrijeme iz snova

Fascinantna odbrana Budućnosti najbolje je došlo do izražaja baš u najvažnijoj utakmici, iako nije bilo jednog od njenih lidera, Kneževićeve. Podgoričanke su „udavile” Anu Đokić na crti i maestralno koristile činjenicu da Vardar igra sa tri srednja beka, bez pravog šutera, da potpuno zatvore sve prilaze golu Klare Voltering. Ako bi neka lopta i prošla, fenomenalna Njemica bi radila ono što najbolje zna i spektakularnim odbranama dodatno nabijala kompleks protivnicama.

Frapantno djeluje podatak da je Vardar za 21 minut, od 9. do 30. dao samo jedan gol, i to na kakav način - u napadu sa igračem manje, Andrea Lekić je šutirala, a lopta je od ruku Podgoričanki promijenila pravac i prevarila Voltering.

Makedonkama nije pomoglo ni to što su tokom tog perioda po 120 sekundi na neželjeno „hlađenje” morale Radmila Miljanić, Suzana Lazović i Kinga Bizdra.

Propuštena šansa za veću razliku

Nažalost, „plave” u napadu nisu imale previše rješenja, pa razlika na velikom odmoru i nije bila prevelika. Prva šansa je propuštena kada je pri rezultatu 7:4 Dragana Cvijić iznudila sedmerac i isključenje Jovanke Radičević, koja je zbog ironičnog aplauza sudijama dobila još dva minuta kazne.

Radmila Petrović je iz penala pogodila stativu, Cvijićeva u narednom napadu zagazila u golmanski prostor prije šuta, pa je Budućnost uspjela da povede samo 9:5.

Za rekordnih plus šest se pobrinula Kristina Neagu, koja je na pravi način preuzela odgovornost zbog neigranja Kneževićeve - prvo je namjestila gol Cvijićevoj za 10:5 i svoju petu asistenciju, a nakon devet minuta „suše” je fenomenalno prošla kroz odbranu rivala i spektakularnom „zavrtaljkom” povisila na 11:5. Na 35 sekundi prije velikog odmora, Alison Pino je konačno prekinula prokletstvo i smanjila na 11:6.

Zamijenjene uloge

A onda se situacija potpuno preokrenula. Razlika se, istina, držala do početka 44. minuta, kada je Majda Mehmedović dala svoj peti gol za 15:10, da bi tada uslijedio mračni period Budućnosti - možda zbunjene nestvarnom podrškom navijača Đera igračicama Vardara, izabranice Dragana Adžića kao da su potpuno ostale bez ideja.

Pokušao je trofejni trener da ih razmrda, opet igrao sa dva pivota kao na početku nastavka, ali se razlika polako topila.

Kamila Dalbi je u finišu 51. minutu ušla na teren prvi put u drugom poluvremenu i 10-ak sekundi kasnije pogodila za 16:14. Tatjana Hmirova je ubrzo smanjila, Dalbi imala čistu kontru, ali je šutirala pravo u izvanrednu Amandin Lejno, da bi se za delirijum Mađara i Makedonaca pobrinula Pino tri minuta i 23 sekunde prije kraja., pogodivši za 16:16.

Uslijedila je drama u posljednja dva minuta, u kojima je Budućnost imala sreće, ali i iskustva na klupi - Indira Kastratović je pozvala tajm-aut sekundu prije nego što je Julije Nikolić zatresla mrežu, a Adžić je 66 sekundi prije posljednje sirene stavio zeleni karton na zapisnički sto, taman na vrijeme da ne važi probijanje Dalbi.

Neagu preuzela sve u svoje ruke

Budućnost je dugo „cijedila” posljednji napad, Lejno je branila šuteve Bizdre i Cvijić, ali je lopta vraćana zbog faulova. Cvijićeva je u očaju pokušala da baci cepelin ka Petrovićevoj, ali je desno krilo nagazilo liniju.

Vardar je dobio 10-ak sekundi za napad za pobjedu, ali se stamena srpska pivotmenka vratila na vrijeme i izblokirala šut. Ušlo se u produžetke, dva puta po pet minuta.

I opet je stvari u svoje ruke preuzela Neagu, koja je realizovala dva penala, dala gol sa devet metara i asistirala Cvijićevoj za 20:17 pred sam kraj 65. minuta. Činilo se da je sve gotovo, ali je Andrea Lekić smanjila na 20:18, a Vardar potom iskoristio isključenje Neagu da sa dva pogotka Nikolić iz sedmerca izjednači na 20:20.

Rumunka se vratila na teren i odmah iskoristila prostor koji se stvorio ispred nje da iznudi udarac sa sedam metara, koji je na nepun minut i po do kraja majstorskim lobom u pogodak pretvorila Radmila Petrović.

I onda je uslijedio duel zvanično najbolje rukometašice svijeta i prve defanzivke Lige šampiona, koji je pripao Suzani Lazović. Mlada crnogorska reprezentativka je 57 sekundi prije posljednje sirene iznudila probijanje Andree Lekić, a tačku na „i” je svojim prvim golom, opet na asistenciju Neagu, stavila Bizdra.

Finale se igra sjutra u 17 časova, a u 14.30 počinje meč za 3. mjesto Vardar - Midtjiland.

Očajna organizacija

Mađari su pali na ispitu. Studentskim rječnikom, dobili su peticu koju dugo neće moći da poprave.

Očajna organizacija fajnl-fora bila je vidljiva već na prvom koraku, jer su pojedini novinari u akreditacionom centru saznali da njihovih propusnica za utakmice nema. Zapravo, da su izgubljene, zbog čega su morali da čekaju da se ponovo odštampaju, plastificiraju...

Još veće razočaranje je uslijedilo u „Laslo Pap areni”, gdje su neljubazni volonteri na pitanje o šifri za internet lakonski odgovorili: „Nemamo je sad”. Kada su upitani kad će je dobiti, samo su rekli: „Možda i nećemo”.

I kada su konačno stigle, bile su za svakog posebne, kako bi se što manje ljudi „nakačilo”, ali je problem što je bežični internet radio samo u pres centru, gdje je postojala mogućnost povezivanja i preko mrežnog kabla.

Na neudobnim novinarskim mjestima u dvorani je, pak, sve bilo uzalud - Wi-Fi usluge nije bilo, baš kao ni mrežnih kablova!

I Budućnost je napravila propust, Dragan Adžić je mogao da računa na samo 15 igračica, jer se na spisku za meč misteriozno našlo ime Jelene Despotović.

Napravljena je greška, jer je ona na pozajmici u MTK iz Budimpešte, zbog čega u sastavu nije moglo da bude Ivane Božović, iako je ona „uredno” odradila zagrijavanje...

Tura brodom otkriva čari Budimpešte

Polazak u 14 časova iz luksuznog hotela „Korintija” ka „Laslo Pap areni”, natjerao je stotinjak Crnogoraca na rano buđenje kako bi imali vremena za uživanje u čarima Budimpešte.

A u gradu koji sačinjavaju stara prijestonica Kraljevine Mađarske Budim i mnogo „mlađa” Pešta zaista ima šta da se vidi - od Sečenjijevog lančanog mosta, kojim se Mađari ponose kao Francuzi Ajfelovom kulom jer je njegova izgradnja 1849. godine bila najava formiranja današnje prijestonice, preko prelijepe zgrade Parlamenta, do Budimskog dvorca i mnogih drugih znamenitosti u gradu na Dunavu.

Za ovako kratak boravak, razgledanje je najbolje baš sa Dunava, a 45-minutna vožnja brodom košta nešto manje od 10 eura.

Grad je tokom vjekova bio pod brojnim osvajačima. Mađari najviše pamte Njemce tokom Drugog svjetskog rata i sovjetsku invaziju, a potom i dugogodišnju komunističku vladavinu, tokom koje su bili zatvoreni brojni manastiri, a kaluđeri bili primorani da rade razne druge poslove. Ali, sve je to prošlost.

Budimpešta danas privlači ogroman broj turista, koji u ulici Dohanj, blizu glavne gradske promenade Vaci, mogu da vide i drugu po veličini sinagogu u svijetu. Veća je jedino u Njujorku.

Uzgred, nije ni skupo, osim što cijene smještaja „podivljaju” tokom praznika, kao sada. Hrana i piće u barovima i restoranima su nešto malo skuplji nego u Crnoj Gori, ali mogu da varaju mala slova na dnu svakog menija. A u njemu jasno piše - u cijenu nije uračunato 12 odsto za uslugu. Bakšiš, jednostavno, mora da bude makar toliki...

Vardar - Budućnost 20:22 (6:11, 10:5, 4:6)

Budimpešta - Dvorana "Laslo Pap arena". Gledalaca: 9.000. Sudije: Arntsen i Roen (Norveška). Sedmerci: Vardar 6 (5), Budućnost 5 (4). Isključenja. Vardar 6, Budućnost 16 minuta.

Vardar: Lejno (14 odbrana), SUSLJINA (dvije odbrane), Kostjukova, RADIČEVIĆ 1, ĐOKIĆ 2, Pino 5, Šterjova, NIKOLIĆ 3 (3), DEMBELE 2, Fernandes, Zebić, Klikovac, Crvenkoska, HMIROVA 1, LEKIĆ 5 (2), Dmitrović.

Budućnost: VOLTERING (15 odbrana), M. Vukčević, Žderić (jedan sedmerac), PETROVIĆ 2 (2), NEAGU 6 (2), O. Vukčević, Nikitina, Gjorgijevska, DALBI 3, Ježić, CVIJIĆ 5, MEHMEDOVIĆ 5, Pavićević, BIZDRA 1, Lazović.

Bonus video: