Pavićević i Ražnatović sude bar do polufinala

Ako se dobro pokažu, možda će Cetinjani biti dio i završnog vikenda u Stokholmu
2436 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović, Foto: Stephane Pillaud
Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović, Foto: Stephane Pillaud

Prvo veliko takmičenje su sudili još 2010. godine, kada su dijelili pravdu na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj i Norveškoj. Zanimljivo, debitovali su kad i „lavice”, a kako je vrijeme prolazilo i oni su postali dio elite, tako da nije nikakvo iznenađenje što su Ivan Pavićević i Miloš Ražnatović među odabranima za prvi šampionat Starog kontinenta za rukometaše sa 24 selekcije.

Evropska rukometna federacija (EHF) je objavila tri kategorije sudija za takmičenje čiji će domaćini biti Švedska, Norveška i Austrija.

U prvoj je 11 parova, koji će suditi samo prvu fazu, a Cetinjani su u drugoj i biće učesnici i prve i glavne faze.

Osim njih, u toj kategoriji su i Česi Vaclav Horaček i Jirži Novotni, Litvanci Valdas Mažeika i Mindaugas Gatelis, Makedonci Slave Nikolov i Đorđi Načevski, Portugalci Duarte Santoš i Rikardo Fonseka, Švajcarci Artur Briner i Morad Sala, te Šveđani Mirza Kurtagić i Matijas Vetervik.

Od glavne faze, šampionatu će se priključiti pet najboljih parova - Hrvati Matija Gubica i Boris Milošević, Danci Martin Gjeding i Mads Hansen, Španci Oskar Lopes i Anhel Ramires, Francuzi Stevan Pišon i Loran Revere, kao i Njemci Lars Gajpel i Markus Helbig.

Nakon završetka te faze, EHF će odrediti pet parova koji će u Stokholmu suditi polufinala, finale i mečeve za 3. i 5. mjesto. Ako se Cetinjani dobro pokažu, možda dobiju šansu da sude najvažnije mečeve u karijeri...

Ako se to i ne dogodi, činjenica da su Pavićević i Ražnatović među 12 najboljih parova u Evropi je za poštovanje.

Njihov uspjeh još više dobija na značenju kada se zna da dolaze iz lige koja je rangirana kao 33. od 49 na Starom kontinentu.

Iza Prve crnogorske lige su nacionalna takmičenja nekih zemalja u kojima malo ko zna i da se igra rukomet - Letonije, Azerbejdžana, Malte, Albanije, Andore, Jermenije, Farskih Ostrva, Irske, Lihtenštajna, Monaka...

Zanimljivo, na šampionatu nema sudija iz Mađarske, koja je po rangu EHF četvrta liga u Evropi, iza nacionalnih takmičenja Francuske, Njemačke i Makedonije.

Bonus video: