Podignuta optužnica protiv Karabatića i društva

Ako se dokaže da su namjerno namjestili rezultat, prijeti im kazna do pet godina zatvora i novčana globa od 75.000 eura.
89 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Karabatić, Foto: Beta AP
Nikola Karabatić, Foto: Beta AP
Ažurirano: 02.10.2012. 22:41h

Nikola Karabatić i društvo će svoju nevinost morati da dokazuju na sudu! Protiv jednog od najboljih rukometaša današnjice, njegovog brata Luke i još nekoliko sadašnjih ili bivših igrača Monpeljea je podignuta optužnica za nelegalno klađenje i namještanje utakmica.

Na optuženičkoj klupi naći će se i srpski rukometaš Mladen Bojinović (do ljetos igrač Monpeljea, trenutno član Pari Sen Žermena), Slovenac Primož Prošt i Francuz Samuel Onrubija, te djevojke braće Karabatić.

Rukometaši se terete da su 12. maja namjestili utakmicu sa Seson Sevinjom, koju je Monpelje neočekivano izgubio (28:31), a prije tog meča je bio osigurao titulu. Po navodima optužnice, to su uradili da bi zaradili na kladionici, a među osobama koje su uplaćivale sporne tikete su djevojke Karabatića.

Ako se dokaže da su namjerno namjestili rezultat, prijeti im kazna do pet godina zatvora i novčana globa od 75.000 eura. Ako im se, pak, dokaže samo krivica za nelegalno klađenje, svaki osumnjičeni će dobiti šest utakmica zabrane igranja i 15 hiljada eura kazne.

Inače, rukometaši su svi pred sudijom priznali da su se kladili, ali ne i da je bilo namještanja. Posebno zanimljivu odbranu iznio je advokat Mladena Bojinovića.

"Mladen je strastveni i iskusni kockar koji se puno kladi, ali prije toga nikada na rukomet. Ovo je greška francuskih kladionica, koje su postavile nerealne koeficijente za taj susret. Rukometaši su to odlučili da iskoriste. Kroz sezonu je Monpelje više puta imao teškoća u prvom poluvremenu, a kada su to vidjeli u ponudi kladionice, igrači su rekli:

"Ovo je nerealno, idemo da se kladimo", rekao je advokat srpskog rukometaša Luk Abratkijevic lokalnim medijima u Monpeljeu.

Nikola Karabatić je u sud stigao malo prije podneva, a majicom preko prozora skrivao je lice.

"Ovo je neosnovana hajka, Nikola i Luka su nedužni. Pa kako su mogli namjestiti utakmicu u kojoj nisu ni igrali. Presudili ste ljudima koji su nevini – rekao je na sudu advokat braće Karabatić, Erik Djupon-Moreti.

O aferi se izjasnio i francuski selektor Klod Onesta, priznavši da je za sve znao prije nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu.

"Ovo je prvi put da se u Francuskoj srijećemo sa takvom situacijom. Postojale su glasine, ali ni u jednom trenutku, pogotovo ne tokom Igara u Londonu, nismo znali da je neka istraga u toku. Nije dobro da ih sada provlače kroz blato kao da su već krivi", kazao je Onesta francuskim medijima.

"Karabatić je bio sjajan u Londonu. Žao mi je svih momaka, jer ih veoma poštujem. Ipak, ako su napravili ozbiljan prekršaj, moraju da budu kažnjeni adekvatno. Očekujem da istraga bude nastavljena i, znam da će, ako budu proglašeni krivim, momci prihvatiti kaznu", dodao je Onesta, koji je sa Nikolom Karabatićem osvojio zlato na Olimpiskim igrama u Londonu.

Bonus video: