Popović i Savić se opraštaju nakon Londona

"Dosta je bilo priče oko mog povlačenja, vrijeme je stvarno da na ovaj, najljepši mogući način, završim karijeru", kazala je Bojana Popović
82 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 22:29h

Davno su najavile, a večeras i potvrdile - Bojana Popović i Maja Savić završiće sjajne karijere nakon Olimpijskih igara u Londonu!

Djevojke koje su zajedno osvojile pregršt trofeja, bile bronzane na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2001. godine, imaju samo jedan san - da se u Londonu oproste sa medaljom.

"Kao što sam rekla, najviše volim da pričam poslije utakmice, i uradile smo nešto veliko, osvojile smo Ligu šampiona. Radile smo vrijedno, bilo je kritika na putu do finala, ali ove djevojke su sve istrpjele, pokazale su karakter, da su velike, da ih ništa neće omesti da put ka osvajanju ovog velikog pehara. Čestitam svakoj, počev od najmlađe pa do nas dvije najstarije, zaslužile smo ovo. Pokazale smo timski duh, u svakoj sekundi je svaka od njih dala sve od sebe i zato im čestitam - rekla je Popovićeva na konferenciji za novinare nakon meča.

Iako je čitava dvorana skandirala „Bojana ostani”, sjajni bek je odlučio da se oprosti nakon šeste titule prvaka Evrope.

"Dosta je bilo priče oko mog povlačenja, vrijeme je stvarno da na ovaj, najljepši mogući način, završim karijeru. U posljednjih 10 godina sam osvojila sedam-osam trofeja i vrijeme je da se povučem, i da klubovima koji toliko ulažu iz godine u godinu dođu do pehara. Nije fer da toliko ulažu, a da ne mogu ništa da uzmu. Mislim da me stvarno sreća prati, jer znanje vjerovatno nije, ali pehari stalno idu za mnom. Hvala sreći, nadam se da ta sreća ostati ovdje.

Da li te molbe navijača mogu ubijediti da se predomisliš i odigraš još jednu sezonu?

"Oni bi to svake godine radili. Lijep je osjećaj kad te neko želi, ali kada sam se vraćala imala sam svoje ciljeve i najavila da ću ostati dvije godine. Rekla sam da će prve sezone biti jako teško sklopiti kockice, a došle smo do polufinala, što je po meni bio veliki uspjeh. Ove sezone, sa malim dodacima - Majom, Cvijom (Draganom Cvijić) i Klarom (Voltering), došlo smo do titule. Stasale smo za to, zato je pehar i došao kod nas. A ja se povlačim jer, kada sam došla, rekla sam da će to biti moja misija i da je vrijeme posvetim svojim porodičnim stvarima.

Je li ti posljednja želja nastup na Olimpijskim igrama?

- To je želja već nekoliko godina. Sad nam predstoji rad u narednih 10 dana do kvalifikacionog turnira za OI. Teško je poslije ovakvog pražnjenja naći motiv, ali Olimpijske igre su san svih nas. Nisam to uspjela do sada, nadam se da ću tako završiti karijeru. I, samo još jedno - mi smo drim-tim, a te prijetnje, priče o timovima snova... Prvo neka urade nešto, pa nek onda prijete - zaključila je Popovićeva, aludirajući na prijetnje iz Đera prije obje utakmice finala.

Maja Savić je pet puta igrala polufinale Lige šampiona u dresu Budućnosti, a u šestom pokušaju se popela na krov Evrope.

- Presrećna sam. Poslije toliko godina sam se vratila, sa željom da osvojim titulu sa Bojanom i ovom ekipom. Zaslužile smo ovo, pakleno smo radile, stasale smo za velika djela. Imale smo preveliki pritisak, jer niko nije doživio ovako veliki broj isključenja na domaćem terenu, ali i to smo istrpjele. Pravi pobjednik igra protiv svih, a mi to jesmo.

Dokazale smo da možemo, ako se držimo kao pravi kolektiv. Veliku zahvalnost dugujemo porodicama, hvala publici, svima koji su bili uz nas... Sjećam se povratka iz Brazila, kritika, ali mi smo to stoički istrpjele i ovo je proizvod toga.

Da smo tamo osvojile medalju, sigurno ne bismo došle do ovoga. Ovako smo znale da pravi pobjednik ne bježi od kritika, ne plaši se poraza, već ide dalje. Eto, na kraju je zasluženo u naše ruke stigla prva Liga šampiona. Drago mi je da se to desilo na zalasku moje karijere, sa ovim djevojkama, trenerom, sa stručnim štabom. Ovo je za našu Crnu Goru - rekla je Savić.

Postoji li šansa da se predomisliš?

- Jedino da igram do 45. godine - uz osmijeh je reklo legendarno lijevo krilo.

- Nemam više ni volje ni snage, mislim da je pravo vrijeme i da je ovo najljepši način da se završi karijera. Cilj mi je da još Olimpijske igre odradim na pravi način, a mislim i da je Majda stasala u pravog igrača.

Galerija

Bonus video: