Poraz Crne Gore od Norveške, sa Španijom u osmini finala

Španija u Brazilu poražena samo od Rusije, a savladala je Južnu Koreju, Holandiju, Australiju i Kazahstan. Ako ne bude promjena u rasporedu, taj meč igraće se u nedjelju u 20.15 časova
85 pregleda 0 komentar(a)
Anđela Bulatović, Foto: Www.handballbrazil.com
Anđela Bulatović, Foto: Www.handballbrazil.com
Ažurirano: 09.12.2011. 21:17h

Umjesto u Santosu, rukometašice Crne Gore olimpijske snove juriće u Barueriju.

Protivnik u osmini finala biće Španija, koja je u Brazilu poražena samo od Rusije, a savladala je Južnu Koreju, Holandiju, Australiju i Kazahstan i osvojila drugo mjesto u grupi B. Ako ne bude kakvih promjena u rasporedu, taj meč igraće se u nedjelju u 20.15 časova.

Nije niko u taboru „crvenih” želio da napušta grad Edsona Arantesa do Nasimenta, ili mnogo jednostavnije Pelea, ali je za izbjegavanje puta od 100 kilometara i privikavanja na novu dvoranu „kriva” Norveška - u okršaju za 1. mjesto u grupi A, aktuelni olimpijski i evropski prvak savladao je Crnu Goru sa 28:27.

Norveški blickrig

Nakon golova Ane Đokić i Katarine Bulatović u uvodnih 60 sekundi, Norveška je pokazala koliko je moćna, jer je uslijedio nevjerovatan blickrig - četa Islanđanina Torira Hergeirsona je počela je nemilice da rešeta mrežu Sonje Barjaktarović i Marine Vukčević, pa je na startu 12. minuta bilo nevjerovatnih 9:2!

Ispostavilo se da izabranice Dragana Adžića nisu mogle da se oporave od početnog naleta Skandinavki. Uskoro je bilo i 13:5, ali je Crna Gora serijom 5:0 prišla na 13:10.

Trećina utakmice sa igračicom manje

Možda bi sve bilo uzbudljivije da nije bilo velikog problema - isključenja. Francuske bliznakinje Šarlot i Žili Bonaventura kažnjavale su svaki malo grublji start, ponekad su i pretjerivale, pa su Majda Mehmedović i Anđela Bulatović na kraju završile meč na tribinama zbog crvenih kartona.

Na dvominutno hlađenje morale su i Milena Knežević, Ana Đokić, Bojana Popović i Radmila Miljanić, pa preokret protiv rastrčanih i raspoloženih Norvežanki praktično nije bio moguć, jer je tačno trećina utakmice prošla sa igračicom manje u polju!

Pokazan karakter

I pored svih nabrojanih problema i igre koja nikoga nije mogla da oduševi, djevojke koje su sinoć igrale u bijelim dresovima još jednom su, baš kao i na Evropskom prvenstvu protiv Rusije, Rumunije i Danske, pokazale da imaju nešto što mnogim našim ekipama fali - karakter.

Nisu se predavale ni u 35. minutu, kada je Norveška ponovo stigla do plus sedam (19:12), ni u 46. kada je bilo 23:17. Predvođene raspoloženom Barjaktarović, Popović i Marijom Jovanović, nepunih devet minuta prije kraja prišle su na 24:22.

Na 28:26 propuštena je zlatna šansa - Radmila Miljanić je dva minuta i 20 sekundi prije kraja izašla sama ispred Katrin Lunde-Haraldsen, ali nije iskoristila kontru. Pedeset sekundi kasnije otišla je svaka nada - pas Jovanović je, umjesto u rukama Popović, završio u autu...

Island bez kalkulacija

Nakon poraza je ostala samo nada da će Kina u posljednjem meču osvojiti makar bod protiv Islanda, koji je svakako bio prikovan za 4. poziciju grupe A i osuđen na duel sa moćnom Rusijom. Tim sa ostrva u Atlantskom okeanu je, međutim, odigrao bez kalkulacija, slavio 23:16 i pogurao Angolu na 2. mjesto u grupi.

Afrikanke, naime, u krugu tri ekipe sa skorom 3:2 imaju najbolju gol razliku - one su na plus dva, „crvene” na plus jedan, a Island na minus tri.

Da je postignut još samo gol protiv sestara Kiala i drugarica, Crna Gora bi imala mnogo lakše rivale na putu ka polufinalu - prvo Južnu Koreju, a zatim i Dansku. Ovako, moraju da idu na „crvenu furiju”, a potom u eventualnom četvrtfinalu i na domaći Brazil.

Ali, ko zna zašto je to dobro. Možda u polufinalu Maja Savić i drugarice dobiju priliku da se revanširaju Norveškoj...

Norveška - Crna Gora 28:27 (15:11)

Santos - „Arena Santos“. Gledalaca: 800. Sudije: Š. Bonaventura i Ž. Bonaventura (Francuska). Sedmerci: Norveška 6 (5), Crna Gora 4 (4). Isključenja: Norveška 8, Crna Gora 20 minuta. Crveni karton: Mehmedović u 50. i A. Bulatović u 56. minutu (3x2).

Norveška: Grimsbo, HARALDSEN (16 odbrana), Molid, Oftedal, Alstad 3, Loke 2, Nestvold, BREJVANG 5, LUNDE-BORGERSEN 2, Johansen, FRAFJORD, SULAND 9 (5), RIGELHUT 1, Snoroegen 2, Kurtović, HEREM 4.

Crna Gora: M. Vukčević, BARJAKTAROVIĆ (12 odbrana), Milenković, Miljanić, RADIČEVIĆ 1, ĐOKIĆ 3, Jovanović 5, Radović 1, A. Bulatović, SAVIĆ 3, POPOVIĆ 7 (1), Tošković, Lazović, K. BULATOVIĆ 7 (3), Mehmedović, KNEŽEVIĆ.

Bonus video: