Postoji li prepreka koju ne mogu da preskoče?

Lavice su preživjele sve i magičnim preokretom stigle do velike pobjede i prvog mjesta u grupi 2. A u Budimpešti, u „Laslo Pap areni” u petak će ih sačekati Španija, koja je savladala Dansku sa 29:22.
90 pregleda 8 komentar(a)
Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore, Foto: Huncro2014.ehf-euro.com
Ažurirano: 17.12.2014. 22:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kako godine i utakmice prolaze, postavlja se samo jedno pitanje - postoji li prepreka koju rukometašice Crne Gore ne mogu da preskoče?

Činilo se danas da postoji, jer je Švedska bila na korak od velike pobjede, kojom bi skinula krunu evropskom prvaku, ali joj je sve bilo uzalud - ranjene „lavice” su preživjele to što su 51 minut i 23 sekunde igrale bez prvog pivota i kandidatkinje za najbolju defanzivnu igračicu prvenstva, Suzane Lazović, i što je Milena Knežević zbog velikog umora poput grogirannog boksera često išla na „hlađenje” peškirom, i što su sa pet golova manjka otišle na poluvrijeme...

Preživjele su sve i magičnim preokretom stigle do velike pobjede i prvog mjesta u grupi 2. A u Budimpešti, u „Laslo Pap areni” u petak će ih sačekati Španija, koja je savladala Dansku sa 29:22.

Nakon izjednačenog početka, u 9. minutu šok - Lazović je zbog oštrog starta nad Lineom Torstenson dobila direktni crveni karton. Bez praktično jedine kružne napadačice koju je Adžić koristio na šampionatu (povremeno tu poziciju pokrivala krila Radičević i Mehmedović), Crna Gora je morala da traži nova rješenja i u odbrani i u napadu.

I nije ih našla na početku, jer su Šveđanke iskoristile zbunjenost „crvenih” da povedu 8:5, a nedugo zatim i 11:7. Hele Tomsen, koselektorka Švedske i trener Midtjilanda, pokušala je da igračicu manje nadomjesti mijenjanjem golmana rukometašicom sa markerom, ali je Majda Mehmedović dva puta to kaznila i smanjila na 12:11.

Činilo se da je vraćena kontrola, da je preokret na pomolu, ali je Izabel Gulden dva puta „jeftino” pogodila mrežu Marine Rajčić i natjerala trenera golmana Vlatka Đonovića da među stative ponovo stavi Sonju Barjaktarović.

Na sve te muke su se nadovezala i isključenja Biljane Pavićević i Mehmedović, pa je očas posla bilo 16:11.

Adžić nije imao kud, morao je da zovne tajm-aut, ali je razlika na velikom odmoru ostala rekordnih pet pogodaka, pošto je Lin Blom pogodila uz zvuk sirene za 18:13. Bilo je to prvi put da se Tomsenovoj isplatilo ubacivanje igračice sa markerom, pošto Crnogorske nisu uspjele da se za osam sekundi odbrane od sedam protivnica...

Nakon odmora, kao da su na teren izašle neke druge ekipe. Djevojke u bijelim dresovima su djelovale znatno odlučnije, bile agresivnije i kompaktnije u odbrani, pa je prednost počela da se topi.

Švedska je konačno dostignuta na isteku 52. minuta, kada je Katatina Bulatović pogodila sa igračicom manje, i to dok je prijetio pasivni napad. Selekcija „tri krune” je još dva puta povela, ali je bilo jasno da je psihička prednost na strani ratnica iz Crne Gore i da im čudo neće izmaći.

Jovanka Radičević je na početku 57. minuta pogodila sedmerac za tek drugo vođstvo na utakmici, a nakon što je Sonja Barjaktarović zaustavila udarac sinoć fenomenalne Izabel Gulden, Anđela Bulatović je iznenadila Šveđanke, krenula ka golu i poslala loptu iza leđa Filipe Iden za 30:28.

Džesika Helerberg je smanjila, a Crna Gora je dugo „cijedila” posljednji napad. Katarina Bulatović je iz gotovo nemoguće situacije šutirala 18 sekundi prije kraja, a četiri sekunde kasnije je Tomsen pozvala tajm-aut.

Tada joj nije prošla kombinacija sa sedam igračica, jer su „lavice” napravile faul nad Gulden. Vrijeme je isteklo, Linea Torstenson je pokušala preko živog zida, na trenutak se učinilo da je lopta u mreži, ali je završila iznad prečke.

Uzdah se očas posla pretvorio u usklik oduševljenja...

Švedska - Crna Gora 29:30 (18:13)

Zagreb - „Arena Zagreb”. Gledalaca: 300. Sudije: Horvat i Marton (Mađarska). Sedmerci: Švedska 4 (4), Crna Gora 8 (7). Isključenja: Švedska 8, Crna Gora 10 minuta. Crveni karton: Lazović (Crna Gora) u 9. minutu.

Švedska: Bundsen, IDEN (sedam odbrana i sedmerac), Agren, FOGELSTREM 3, BLOM 4, Roberts, Sand, J. Alm, TORSTENSON 5, GULDEN 9 (4), HELEBERG 2, Hagman 2, Jakobsen, ODEN 1, Dž. Alm 1, Johanson 2.

Crna Gora: Rajčić (dvije odbrane), BARJAKTAROVIĆ (11 odbrana), Petrović 2 (1), PAVIĆEVIĆ, RADIČEVIĆ 9 (6), JOVANOVIĆ 5, A. Bulatović 1, Klikovac, Jauković, Malović, LAZOVIĆ, K. BULATOVIĆ 6, Ramusović, Mehmedović 2, Despotović, KNEŽEVIĆ 5.

Bonus video: