Predavanja im drži sekretar

"Kakvo je danas stanje u struci, najbolje govori to da Lovćen, naš najbolji klub, jedan od najboljih klubova na Balkanu, pored toliko stručnih trenera mora da vodi sekretar kluba".
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 22:22h

Goran Đukanović, potpredsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, reagovao je na saopštenje sa sjednice Stručnog savjeta RSCG, u kojem je, između ostalog, navedeno da „samoizabrani selektor i potpredsjednik saveza Goran Đukanović nije član Udruženja rukometnih trenera i nema potrebne kvalifikacije za trenerski rad”.

Đukanović je u izjavi za „Vijesti“ kazao da bi „članovi Stručnog savjeta, da su malo bolje pratili situaciju, „znali da on nije selektor, i da ga to u ovom trenutku ne interesuje“.

„Kad me bude interesovala selektorska funkcija, sigurno je da neću tražiti savjet od ljudi iz tog Stručnog savjeta. Članovima Stručnog savjeta bi bilo bolje da svu svoju energiju troše da se dokažu crnogorskim klubovima, da njih animiraju, a ne da im predavanja iz rukometa i taktike drži sekretar Lovćena Peđa Vujanović. Kakvo je danas stanje u struci, najbolje govori to da Lovćen, naš najbolji klub, jedan od najboljih klubova na Balkanu, pored toliko stručnih trenera mora da vodi sekretar kluba. Lovćenu, u svakom slučaju, svaka čast na tom izboru. Članovima Stručnog savjeta, zato, predlažem da obrate pažnju na takve stvari, a ne da se bave time ko vodi kadete, a vodi ih Nenad Kraljevski, trenutno najbolji stručnjak u Crnoj Gori za mlade igrače“, kaže Đukanović.

Stručni savjet je konstatovao da „podržava odlazak kadetske reprezentacije na turnir u Hrvatsku“, ali je opomenuo UO RSCG da sve reprezentativne kategorije, na bilo koje takmičenje, mogu da vode isključivo treneri“.

„Poziv za učešće na turniru u Hvaru stigao je na adresu moje Akademije rukometa, ali sam taj poziv iskoristio da tamo ode kadetska reprezentacija Crne Gore. Za neupućene, ja sam tamo išao u svojstvu potpredsjednika Saveza, a trener je bio Nenad Kraljevski. Mislim da je privilegija imati takvog stručnjaka u Crnoj Gori, i velika je stvar što je Mojkovac uspio i našao sredstva i mogućnosti da ga dovede u svoje redove“, dodao je Đukanović.

Naša kadetska reprezentacija je na turniru u gradiću Jelsa na Hvaru odigrala tri utakmice, i sve tri izgubila Hrvatske (34:17), Slovenije (29:21) i Makedonije (17:16), za koju su igrali mladi rukometaši skopskog Metalurga. Član naše selekcije Vuko Borozan bio je najbolji strijelac turnira sa 31 golom.

„Za ovaj turnir smo birali igrače iz što više crnogorskih klubova kako bi izbjegli centralizaciju reprezentacije na Cetinju, iz jednog kluba, koja je, po pričama trenera u stručnim savjetima, do sada bila prisutna. Namjera nam je da šansu dobije što više igrača, da što više klubova i igrača dobije na značaju, da im se pruži šansa, a kasnije će biti izabrani najbolji. Na kraju, htjeli smo da se izmjerimo sa okruženjem, da vidimo gdje smo. Znali smo da ne vodimo najbolju ekipu, ona je ostala u Crnoj Gori, falila su i dvojica sjajnih kadeta koji su u Sijudad Realu, Božović i Čavor, ali koji zbog kratkoće vremena nijesu mogli stići za ovu akciju“, kaže potpredsjednik RSCG.

Đukanović je istakao da će u uoči finala Kupa Crne Gore za muškarce, 21. maja, u predigri igrati najbolji crnogorski kadeti.

„Koristim priliku da zahvalim Opštini Cetinje i gradonačelniku Bogdanoviću, koji će omogućiti da se svi ti kadeti nađu na jednom mjestu. Pozivam sve ljubitelje rukometa da dođu i vide kakav je potencijal crnogorskog rukometa. Imamo desetak igrača preko dva metra, i to je, možda, jedna od najboljih crnogorskih selekcija u posljednjih 20 godina. Biće pozvani i svi treneri da analiziraju kandidate za kadetsku reprezentaciju, i da nam dostave svoju analizu. Želja nam je, dakle, da što više trenera bude uključeno u formiranje ove selekcije, koja treba da bude nosilac reprezentativnog rukometa u budućnosti. Ako uspijem da se izborim sa raznim stručnim komisijama, stručnim savjetima i generalnim sekretarima, nastojaću da oformimo jednu ekipu koja će se takmičiti u Prvoj ligi i u kojoj će igrati 90 odsto kadetskih reprezentativaca. To pod uslovom da to ne urade Lovćen ili Mojkovac. Ako oni ne uspiju da okupe takvu ekipu, onda će Savez raditi na tome da na sebe preuzme brigu o jednoj takvoj selekciji. To je jedini način da nešto napravimo od našeg muškog reprezentativnog rukometa“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: