Prilika koja se ne propušta

Ukoliko u okršaju koji u podgoričkom hramu sporta u 19.30 časova savlada Olčim sa dva gola razlike, sedmi put u klupskoj istoriji ući će među četiri najbolje evropske ekipe.
64 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: Savo Prelević
Katarina Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2011. 21:38h

Skoro devet godina prošlo je od onog tragičnog revanša sa Hercom, od onog tužnog 21. aprila 2002. kada su Mađarice šokirale Budućnost usred „Morače” i okončale snove o finalu Lige šampiona.

To je bilo peto uzastopno učešće Podgoričanki u polufinalu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja, u kojem su Maja Bulatović i drugarice nakon 32:32 u Budimpešti imale veliku šansu da se domognu toliko željenog finala. Poražene su 32:31...

Od tog meča, klub iz glavnog grada Crne Gore se dugo oporavljao, a večeras ima priliku da otjera sve duhove prošlosti - ukoliko u okršaju koji u podgoričkom hramu sporta sjutra počinje u 19.30 časova savlada Olčim sa dva gola razlike, sedmi put u klupskoj istoriji ući će među četiri najbolje evropske ekipe.

Ulog je ogroman, očekivanja javnosti takođe, ali su „plave” uvjerene da im veliki uspjeh neće izostati.

- Tenzija postoji, ali biće nam teže ako se budemo opterećivale. Moramo da gledamo samo kako da trijumfujemo, a da ne razmišljamo da nam ta pobjeda donosi plasman u polufinale - kaže Katarina Bulatović.

• Da li vam olakšava situaciju to što Olčim nije u dobroj formi i što neće biti najbolje igračice Kristine Neagu?

- Neću da znam u kakvoj je formi Olčim. Znam samo da nas čeka izuzetno teška utakmica i da ne smijemo da se opustimo nijednog trenutka. Rumunke su došle sa 16 vrlo kvalitetnih igračica, koje će dati sve od sebe da trijumfuju. Nema Neagu, ali ona ni u prvom našem meču nije mogla da šutne zbog bola. Imaju one druge bekove - Pidpalovu, Fieru, Ozel, a sada su tu Stanka i Vizitiu, koje nisu nastupile u prvom meču.

Klub iz Vilčee je pred odlučujući meč smijenio Anju Andersen i vratio Radua Voinu, koji je taj klub u prethodne dvije sezone dovodio do polufinala i finala Lige šampiona.

- Sigurna sam da će Olčim igrati puno bolje nego u prvom meču. Vratio im se stari trener, na čiji su rad navikle, koji ih odlično poznaje. Očekujem još teži meč nego u Rumuniji, Igra sigurno neće biti lijepa za oko, ali vjerujem da ćemo na kraju uzeti ta dva boda.

• Je li Budućnost psihički spremna za meč ovakve važnosti?

- Iskusnije smo za godinu i došlo je pravo vrijeme da pokažemo da li smo sazrele za velika djela. Nadam se da ćemo pobijediti pritisak koji smo, u neku ruku, i same stvorile i stići do velike pobjede. Uostalom, jače smo za Bojanu Popović, čije iskustvo i kvalitet su naši veliki aduti - zaključila je Bulatovićeva.

Ićako završio posao

Ićako je obezbijedio učešće u polufinalu - šampion Španije je protiv Krima stigao do četvrte uzastopne pobjede i osigurao jedno od prva dva mjesta u u grupi 1. U veoma uzbudljivom meču, Ićako je slavio 25:24 i revanširao se za jedini poraz u glavnoj fazi Lige šampiona. Junakinja je bila Silvija Navaro, koja je šest sekundi prije kraja odbranila zicer. Najefikasnija igračica u domaćem timu bila je Aleksandrina Kabral Barbosa sa devet golova, dok je u četvrtom uzastopnom neuspjehu Krima najbolja bila Tamara Mavsar sa osam pogodaka. Španjolkama će se u polufinalu najvjerovatnije pridružiti pobjednik večerašnjeg meča u „Morači”. Budućnost može da otkloni sve dileme ukoliko slavi sa dva ili više gola razlike, a u slučaju minimalnog trijumfa (ako bude postignuto više golova nego u Vilčei, gdje je bilo 21:20) „plave” bi u posljednjem kolu morale da osvoje bar bod protiv Ićaka u „Morači”. Rumunkama pobjeda osigurava drugu poziciju, a i remi bi više odgovarao Olčimu, koji bi u tom slučaju morao da slavi i u Ljubljani u posljednjem kolu. Iz grupe 2 u četiri najbolje ide i Larvik - norveški šampion je savladao Lajpcig sa 29:19 i pridružio se neprikosnovenom Đeru, koji će danas (18.15) protiv Dinama tražiti petu pobjedu u glavnoj fazi.

Voina: Misija je gotovo nemoguća

Olčim je u slaboj formi, prije tri dana je izgubio prvi bod u rumunskom šampionatu (remizirao sa Žolidonom), pa je Radu Voina svjestan da ga u Podgorici čeka izuzetno težak zadatak.

- Pokušaćemo da uradimo nemoguće. Pred nama je nevjetovatno teška misija, ali ćemo se potruditi da se domognemo polufinala. Tim nije u dobroj formi, ali ne želim da ocjenjujem ono što se događalo prije mog dolaska. Važan je samo sadašnji trenutak - istakao je Voina.

On je na Evropskom prvenstvu sa Rumunijom osvojio bronzu, a u odlučujućem meču za plasman u polufinale njegova selekcija je savladala Crnu Goru.

- Gledao sam prvu utakmicu u Vilčei, a igračice Budućnosti dobro poznajem i sa EP. Sastajemo se sa gotovo istim timom iz Skandinavije, pojačanim sjajnim Bulatović i Đokić - istakao je Voina.

Bonus video: