Prva meč lopta: Crna Gora protiv Izraela

Okršaji sa Izraelom su prava prilika da rukometaši Crne Gore vrate poljuljano povjerenje navijača u njihov kvalitet
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 09:28h

Pobjede nad Švedskom i u Njemačkoj su bile čuda, trijumf nad Češkom potvrda kvaliteta, a okršaji sa Izraelom su prava prilika da rukometaši Crne Gore vrate poljuljano povjerenje navijača u njihov kvalitet.

I, još važnije, ogromna šansa da izbore plasman na Evropsko prvenstvo i u Danskoj urade nešto više nego na januarskom Mundijalu u Španiji.

Put ka drugom uzastopnom učešću na velikim takmičenjima mogao bi da se „probije” već večeras, negdje oko 19.30 časova, kada u „Morači” završava prvi od dva vezana meča sa Izraelom.

Crna Gora bi jednom nogom zakoračila u Dansku ako bi samo večeras pobijedila, jer bi time praktično obezbijedila makar ulogu najbolje trećeplasirane reprezentacije. Svaki naredni trijumf bi pomjerao izabranike Zorana Kastratovića na još bolju poziciju u grupi 2.

Ali, prije svega, mora da se arhivira nastup u Španiji i da se pronađe forma koja je krasila „crvene” tokom 2012. godine.

"Samo učešće na Svjetskom prvenstvu je bilo veliki uspjeh za nas, ali moramo da zaboravimo sve što je bilo i koncentrišemo se na utakmice sa Izraelom. Moramo da izvučemo pouke iz Španije, da ispravimo greške koje smo pravili i da počnemo da funkcionišemo u odbrani kao što je to nekada bilo. Ako je išta bilo što nas je krasilo, onda je to bila odbrana iz koje smo davali lake golove", iskren je Fahrudin Melić.

Crna Gora i Izrael su se sastali i u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo. U Rišon Lecionu, koji će biti poprište novog okršaja i u subotu, domaći su 9. marta 2011. slavili sa 29:24, da bi se „crveni” u Nikšiću, na oproštaju četvrtog selektora Miodraga-Miška Popovića, revanširali (36:27) u meču prekidanom zbog divljanja publike.

Niko nema iluzija ni da će ovog puta biti lako protiv tima koji od prošle godine vodi srpski trener Dragan Đukić.

"Izrael je ozbiljna reprezentacija, očekuju nas dvije tvrde utakmice. Imamo iskustvo sa istim rivalom od prije dvije godine, koje bi nas dovelo do samog ponora da nismo odigrali onakvu utakmicu u Nikšiću. Rival će dati sve od sebe i ovdje, a pogotovo kući, ali se uzdam u nas i vjerujem da ćemo dobro izgledati na terenu. Izraelci su protiv Njemačke odigrali zrelo i pametno, a sama činjenica da se ta ekipa okuplja gotovo svake sedmice tjera sve da je shvataju ozbiljno. Ima dobrih strana, ali i mana, koje ćemo pokušati da iskoristimo", dodaje desno kilo slovenačkog Gorenja.

Melić, koji će od naredne sezone biti dio velikog projekta Pari Sen Žermena, priznaje da je bio deprimiran nakon Svjetskog prvenstva, pogotovo zbog poraza od Argentine i Brazila, te da je razmišljao da se oprosti od reprezentacije.

"To su, za mene konkretno, bila dva dobra šamara. Inače sam čovjek koji ne voli da gubi, kad igram sa svojom djecom hoću da ih pobijedim. Bilo mi je teško, bio sam do te mjere iznerviran i bilo mi je krivo da nisam imao više namjeru da dolazim. Moramo da izvučemo pouke iz svega toga, a mislim da smo na treninzima već počeli da ispravljamo neke stvari koje nisu bile dobre u Španiji. Nije nam potrebno puno da bi ovo opet bila ona stara ekipa, da bi sve ponovo ličilo na pravu priču", zaključio je Melić.

Osmajić: Ovo je najbitnija utakmica

Poput Melića, i njegov cimer Vladimir Osmajić priznaje da je nakon Svjetskog prvenstva razmišljao o povlačenju, ali da je odustao jer želi da izbori plasman na još jedno veliko takmičenje.

"Kada je glava vruća poslije neuspjeha, bude svakavih priča. U godinama sam kada moram da razmišljam o tome kada ću prestati, ali se nadam da ću pomoći da reprezentacija ode u Dansku. Volio bih da prvi put u karijeri nastupim na Evropskom prvenstvu", istakao je 33-godišnji Nikšićanin.

Večerašnji rival Crne Gore je u Češkoj poražen sa 27:22, a potom je u Rišon Lecionu izgubio od Njemačke sa 30:27, iako je vodio na poluvremenu.

U oba meča je najbolji bio jedini internacionalac, bek njemačkog Grosvalštata Čen Pomeranc, koji je zbog klupskih obaveza propustio subotnji prijateljski meč sa Portugalom u Beogradu (26:26).

"Pred nama je najbitnija utakmica u kvalifikacijama. Neće biti nimalo lako, ali uz maksimalno zalaganje možemo do pobjede. Analizirali smo njihov meč sa Njemcima, u kojem su bili ravnopravni 45 minuta, tako da će biti jako interesantno. Ali, igramo kući i ne plašimo se bilo koga", rekao je Osmajić.

Utakmica u "Morači” počinje u 18 časova, a ulaz je besplatan. Sudije su Francuzi Stevan Pišon i Loran Ravere.

Galerija

Bonus video: