Roganović: Samo da ne igra Kim Anderson

"Ako Anderson ne bude igrao, onda imamo velike šanse i možemo da se nosimo sa Šveđanima", kaže za "Vijesti" Roganović
93 pregleda 6 komentar(a)
Zoran Roganović, Foto: Zoran Đurić
Zoran Roganović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.06.2012. 14:17h

Prvo bih želio da čestitam Lovćenu na duploj kruni i Budućnosti na osvajanju Lige šampiona, a naravno i našoj ženskoj reprezentaciji na plasmanu na Olimpijske igre. Želim im svu sreću tamo. Nadam se da ćemo i mi poći njihovim stopama, i da ćemo poslije dužeg vremena izaći na svjetsku, odnosno evropsku scenu – kazao je na početku razgovora za “Vijesti” Zoran Roganović, desni bek švedskog Lunda i godinama jedan od najboljih i najvažnijih igrača u našoj muškoj rukometnoj reprezentaciji.

Crnogorski rukometaši su u srijedu u Podgorici počeli pripreme za dvomeč sa Švedskom, u baražu za Svjetsko prvenstvo, koje se od 11. do 27. januara naredne godine igra u Španiji.

Belgija i Letonija su uspješno prebrođene u kvalifikacijama, sa sve četiri pobjede, ali je najtrofejnija skandinavska reprezentacija (po četiri zlata na evropskim i svjetskim prvenstvima) znatno jači rival, i poznat našoj selekciji iz dva ciklusa kvalifikacija za evropska prvenstva (sva četiri poraza).

"Prije dvije nedjelje je u švedskoj štampi objavljena informacija da Kim Anderson i Henrik Lundstrom, neće nastupati za Švedsku u ovom baražu, dok je Markus Alm to najavio još ranije, što bi bilo dosta povoljno za nas. Međutim, posljednjih dana sam razgovarao i sa nekim novinarima koji su objavili te informacije i oni nijesu htjeli da potvrde te vijesti.

Vjerovatno to kriju od nas. Ipak, za dva-tri dana će se definitivno znati da li igrati desni bek Kim Anderson (igrač Kila, pr.a.), jedan od najboljih igrača na svijetu, koji nas je u protekle četiri utakmice gotovo sam dobio, i uvijek je igrač koji pravi razliku kad igra za Švedsku. Nadamo se da će on preskočiti ovaj baraž. Ako on ne bude igrao, onda imamo velike šanse i možemo da se nosimo sa Šveđanima", nastavlja Roganović sa najsvježijim informacijama iz Švedske.

Prvi meč sa Švedskom igra se 10. juna u Stokholmu, revanš je 16. juna u “Morači”.

"Prvi meč je mnogo bitan. Švedska dugo nije igrala u Stokholmu, mislim da to nije baš rukometni grad, što će nama dobro doći. Jer, podršku kakvu imaju u manjim gradovima, rukometnim centrima, to neće dobiti u Stokholmu. Mi, naravno, i u prvom meču idemo na pobjedu, ali ne treba zaboraviti da smo u prethodna četiri meča sa njima dva puta bili blizu iznenađenja, dok su nam dva puta održali lekciju. Moramo da vjerujemo da možemo, treba pokušati, a mnogo toga će zavisiti, ponavljam, od toga da li će igrati Kim Anderson", ističe Roganović.

Roganović je punih devet godina član švedskog Lunda, gdje je prava rukometna ikona kluba i grada. Ove sezone je četvrti put uzastopno bio najbolji stijelac švedskog prvenstva (221 gol), peti ukupno, a ušao je i u “Ol star” postavu prvenstva, kao najbolji desni bek. Do sada je za deveg sezona postigao ukupno 1.673 golova, i sada je drugi strijelac svih vremena na listi strijelaca švedskog prvenstva.

S obzirom na to da ima još tri godine ugovora, i da je u Lundu našao sve što želi i što mu treba, Roganović ne pomišlja o promjeni sredine.

"Zadovoljan sam, zato sam i devet godina u istom klubu. Imam obećanja, a to stoji i u ugovoru, da ću ostati u Lundu i po završetku igračke karijere, jer su svi u klubu svjesni što sam sve uradio za njih. Na drugoj sam godini trenerskog obrazovanja, vidjećemo da li ću biti trener, ili ostati na nekoj drugoj funkciji u klubu, ali je sigurno da ostajemo u Lundu. Mojoj porodici se puno sviđa tamo, djeca tamo idu u školu, navikli su se na to društvo, sve nam tamo odgovara", zaključio je Roganović.

Kamp Z23 i u Budvi

Iako još nije prelomio da li će po završetku karijere biti trener, Zoran Roganović je već počeo da prenosi svoje znanje i iskustvo na mlađe – krajem februara ove godine, ogranizovao je u Lundu rukometni kamp Z23 (skraćenica za ime Roganovića i broj na dresu u Lundu), a isti takav će biti održan i u Crnoj Gori, od 25. juna do 1. jula u Budvi.

Pored kampa za najmlađe, biće organizovan i trenerski seminar uz neka zaista eminentna trenerska imena, poput Bengta Johansona, koji je na klupi Švedske osvojio 13 medalja od 1989. do 2004. godine, Veselina Vujovića, Pera Miloševića, Tomasa Sivertsona, Veroljuba Kusovca…

"Prvi kamp u Lundu je prošao fenomenalno, sada nastavljamo u Budvi. Radi se o saradnji skandinavskog i balkanskog stila rukometa. Poslije dugo godina igranja u Švedskoj želim nešto da donesem i ovdje, da pokažem, da i naša djeca vide kako se radi u Skandinaviji sa mlađim kategorijama. Želim isto i djeci u Švedskoj da pokažem kako se radi kod nas. Mislim da će razmjena iskustava koristiti za jednima i drugima. Nadam se će kamp od naredne godine da bude tradicionalan", kazao je Roganović.

Više informacija o kampu mogu se naći na zvaničnom sajtu

Bonus video: