Rostov - Budućnost: Sa Dona ka četvrtfinalu

Rukometašice Budućnosti bi pobjedom praktično osigurale četvrtfinale i približile se cilju - jednom od prva dva mjesta u grupi 1
647 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Adžić na utakmici sa Kopenhagenom, Foto: Boris Pejović
Dragan Adžić na utakmici sa Kopenhagenom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2019. 11:31h

Volgograd je godinama bio jedna od stanica rukometašica Budućnosti u Ligi šampiona, mečevi sa Akvom, a kasnije Dinamom, bili su konstanta. Gostovao je najtrofejniji crnogorski klub i u Toljatiju, Zvenigorodu i Astrahanu, a danas će prvi put igrati u gradu koji ima trenutno najjači tim u najvećoj zemlji svijeta - Rostovu na Donu.

U dvorani gdje je izuzetno oslabljena reprezentacija Crne Gore 25. marta 2012. u posljednjoj sekundi doživjela poraz od Rusije (24:23), danas (14 časova po našem vremenu, 16 po lokalnom) igraće se derbi 2. kola glavne faze Lige šampiona, Rostov - Budućnost. Pobjeda bi „plavima” otvorila vrata četvrtfinala i približila ih cilju - jednom od prva dva mjesta u grupi 1.

Biće to duel dva velika trenera, Dragana Adžića i Ambrosa Martina, te igračica koje se jako dobro poznaju, iako je ovo prvi zvanični duel prvaka Rusije i Crne Gore.

- Martin je najuspješniji trener u ženskom rukometu i uvijek je izazovan zbog načina na koji priprema i vodi ekipe. Spremao sam se dugo za ovaj meč, a žao mi je što Rostov najvjerovatnije neće biti kompletan. Imamo dobro iskustvo sa ruskim ekipama i sa reprezentacijom Rusije, ali sada trener nije Rus, pa je malo komplikovanije. Vjerujem da će ekipa biti stabilna, kao protiv Kopenhagena, a u nekim segmentima sigurno i bolja - istakao je Adžić.

Djevojka oko koje se vrti sve u igri Rostova i reprezentacije Rusije, Ana Vjahireva, gotovo sigurno neće igrati, jer je prije sedam dana u porazu u Mecu (29:25) povrijedila lakat. Sada će doći do preraspodjele poslova u napadu Ambrosovog tima.

- Lois Abing je već u Mecu preuzela odgovornost i imala više šuteva. Ona će voditi tim uz Anu Senj i Viktoriju Boršćenko, kao i mlade Valeriju Maslovu i Milanu Taženovu. Rostov ima i vrhunske pivotmenke, krila i golmanke. Mora se osjetiti izostanak Vjahireve, ali to će i nama otežati pripremu utakmice - naglasio je trofejni trener.

Kao što je glavni adut Budućnosti odbrana, tako je to i Rostovu najjače oružje.

- Reprezentacija Rusije je na Olimpijskim igrama, kada je bila najbolja, igrala slično sistemu koji forsira Martin. Zato je ekipa, iako oslabljena od početka sezone, lako to prihvatila i igra vrlo zahtjevnu odbranu. Tražiće drugačiju napad nego protiv Kopenhagena, veću stabilnost, sigurnost i koncentraciju. Vjerujem da ćemo biti odgovorniji kod izbora situacija za šut, jer znamo šta može da nas očekuje - zaključio je Adžić.

Bulatović: Rostov je mnogo disciplinovaniji od Dankinja

Anđela Bulatović je sezonu 2014/2015. provela u Rostovu, sa kojim je osvojila duplu krunu u Rusiji. Od njenih tadašnjih saigračica, u timu su sada samo Vladljona Bobrovnjikova, Marija Sudakova, Maja Petrova i Viktorija Borščenko, a glavna zvijezda Vjahireva je stigla 2016. godine.

- Ove sezone se sve svodilo na Vjahirevu i na to kako će ona da razigra ekipu. Biće drugačije bez nje, ali će ostale preuzeti odgovornost i neće nam biti lako. Rostov je jako dobra ekipa, odlično pokrivena na svim pozicijama i ne sumnjam da će odlično - istakla je 32-godišnja Podgoričanka.

„Plave” su prošle sedmice bile bolje od Kopenhagena, ali defanzivna specijalistkinja poručuje da se ta ekipa ne može porediti sa ruskom.

- Rostov je mnogo disciplinovaniji od Kopenhagena. Dankinje su samo htjele da trče i da pokušaju na taj način da nas pobijede. Ruski tim igra mnogo bolju odbranu, ima mnogo kvalitetnije golmanke i zna šta radi - zaključila je Anđela Bulatović, djevojka koja igra posljednju sezonu u karijeri.

Bonus video: