Rumunke rasplakale domaćina, Poljska fešta u Herningu

0 komentar(a)
Holandija, Foto: Reuters
Holandija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2015. 21:59h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rumunija - Norveška, Poljska - Holandija, parovi su polufinala Svjetskog prvenstva za rukometašice u Danskoj.

Prava drama gledana je u duelu domaćina i Rumunije - Kristina Neagu je imala šansu u posljednjem sekundu regularnog toka da odvede Rumunke u polufinale, ali nije realizovala sedmerac. Ona i njene saigračice ipak su se podigle u produžetku i slavile sa 31:30, golom tri sekunde prije kraja.

Trijumf nad Mađarskom je bio čudo, šta tek reći za pobjedu nad Rusijom? Poljska je šokirala još jednog velikog favorita i drugi put zaredom se domogla polufinala svjetskih prvenstava.

Gol za veliki trijumf (21:20) je postigla Monika Kobilinjska 20 sekundi prije kraja. Bio joj je to šesti pogodak, a peti je dala šest minuta ranije za 20:20. Ruskinje nisu zatresle mrežu posljednjih osam minuta i 20 sekundi, a za to je i te kako zaslužna Monika Gavlik, koja je odbranila šest od 11 šuteva kada je zamijenila Anu Visokinsku. Posljednji osam sekundi prije kraja, kada je zaustavila pokušaj Ane Vjahireve.

Uz Kobilinsku, odlična je bila i Karolina Kudlač-Gloc sa pet golova, koliko je na drugoj strani dala i Vjahireva, ali uz šut 7-5 sa sedam metara. Polina Kuznjecova i Olga Akapjan su po četiri puta tresle mrežu.

Poljakinje će u sjutrašnjem polufinalu igrati sa letećim Holanđankama, koje su savladale i Francusku sa 28:25. Najefikasnija je bila Estavana Polman sa 10 pogodaka (sedmerci 5-5), ali su junakinje bile Tes Vester sa 21 odbranom i fenomenalna organizatorka igre Nike Grot, koja je meč završila sa pet golova i šest asistencija. Kod Francuskinja je najbolja bila Alison Pino, jer je osam puta zatresla mrežu.

Bonus video: