Rusija ostala bez krune, Crna Gore u kvalifikacijama za Olimpijadu

Eliminacijom Brazila, vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu definitivno je izborila i Crna Gora, koja je učešće na šampionatu završila osvojenim 10. mjestom.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 00:18h

Trostruke uzastopne svjetske šampionke u Brazilu su bez krune ostale već u četvrtfinalu – skalp je uzela Francuska, i tako se Ruskinjama revanširala za poraz u finalu prethodnog šampionata svijeta u Kini. Francuska je slavila 25:23 (13:12), skoro identičnim rezultatom kojim je poražena prije dvije godine (Rusija je sa 25:22 stigla do titule).

Francuska, koja je do četvrtog polufinala u svojoj istoriji stigla oružjem Rusije – jakom odbranom i strpljivim napadom, prvi put je povela u 13. minutu (6:5), i vođstvo nije ispuštala do kraja meča. Kod 24:19 u 50. minutu činilo se da će Francuskinje u lakši finiš, ali je Rusija u 57. minutu prišla na 23:24. Ipak, Klidin Mendi je u 58. minutu postigla gol za 25:23, što je bio i konačan rezultat.

Aleksandra Lakraber sa pet, te Siraba Dembele i Kamil Ajglon sa četiri gola bile su najefikasnije u francuskom timu, dok je u ruskom timu najbolja bila Emilija Turej sa sedam golova iz osam pokušaja.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Danske, koja je u četvrtfinalu eliminisala Angolu sa 28:23 (15:11). Svjetske prvakinje iz 1997. godine bez većih problema su došle do pobjede, u meču u kojem je najveća prednost, u nekoliko navrata, iznosila šest razlike. U redovima Danske, An Gret Norgard nije promašila iz sedam pokušaja, Trine Troelsen je dodala pet. Danila Karlos je sa sedam golova bila najefikasnija u Angoli.

Norveška je opravdala ulogu favorita protiv Hrvatske, pobijedivši 30:25 (16:12). Hrvatice su u 40. minutu zaostajale dva razlike (16:18), ali je desetak minuta kasnije Norveška vodila sa nedostižnih 27:17...

Hajdi Loke je sa sa osam golova predvodila Norvežanke, dok je u redovima Hrvatske Andrea Penezić bila najefikasnija sa četiri gola.

Norvežanke će u polufinalu igrati protiv Španije, koja je golom Elizabet Pinedo 17 sekundi prije kraja savladala Brazil 27:27 (18:16). Najefikasnija u pobjedničkom timu bila je Martin sa osam golova, po sedam golova u domaćoj selekciji postigle su Nasimento i Kavalero.

Brazil je imao šansu za pobjedu, pošto je 48 sekundi prije kraja imao napad, istina sa igračicom manje u polju. Međutim, Španija se odbranila i iz kontre došla do velike pobjede. Domaćinu je uzaludan bio posljednji napad sa dvije igračice manje.

Eliminacijom Brazila, vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu definitivno je izborila i Crna Gora, koja je učešće na šampionatu završila eliminacijom u osmini finala od Španije, i osvojenim 10. mjestom.

Polufinalni mečevi na programu su u petak.

Galerija

Bonus video: