Sa ovakvom odbranom Crna Gora je moćna!

66 pregleda 10 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: Jan Christensen/DHF
Katarina Bulatović, Foto: Jan Christensen/DHF
Ažurirano: 20.07.2016. 19:52h

Scenario je bio gotovo prepisan od dana ranije. Rusija je, kao i Švedska, vodila protiv Crne Gore, kojoj je puno vremena trebalo da uhvati pravi ritam. A kada je tim Dragana Adžića počeo da igra odbranu kako zna, Skandinavke nisu mogle bukvalno ništa - „lavice” su iz minusa od šest stigle do plusa od pet golova i rutinski privele kraju i drugi meč na turniru u Ajndhovenu (29:27).

Selektor je u odnosu na meč sa “zbornajom” promijenio krila, jer su od početka na terenu bile Jovanka Radičević i oporavljena Majda Mehmedović, a na golu Sonja Barjaktarović, dok je ostatak startne postave bio isti - na crti Ema Ramusović, u bekovskoj lini Milena Raičević, Katarina Bulatović i Bojana Popović, koju je u odbrani mijenjala Anđela Bulatović.

Aktuelni olimpijski vicešampion je mlako ušao u meč, bez prepoznatljivih kretnji u odbrani, pa su izabranice Henrika Signela vodile od početka, s tim da je Raičevićeva donijela dva izjednačenja (4:4 i 5:5). Uslijedila je serija 3:0 za 8:5, a nova tri uzastopna gola donijela su Švedskoj ogromnih 15:9 u 24. minutu.

Adžić je četiri minuta prije toga tražio tajm-aut, nakon što je njegov tim za trećinu meča primio 14 golova. U preostale dvije trećine je igrao onako kako zna u odbrani i samo se čekalo kada će proraditi i napad da se to adekvatno valorizuje.

Za to je moralo da se čeka drugo poluvrijeme, pa je u 40. minutu Majda Mehmedović zaključila seriju 9:2 za 18:17. Nesuđeno pojačanje Budućnosti u zimskom prelaznom roku, Natali Hagman, donijelo je sa dva vezana pogotka Švedskoj posljednje vođstvo u 43. minutu (20:19).

Tada je Bojana Popović dala svoj jedini gol na utakmici, a potom preko cijelog terena našla Radmilu Petrović, koja je u kontri produžila loptu do Mehmedovićeve za 21:20. Katarina Bulatović je iz sedmerca povisila na 22:20, a Majda uzvratila Radmili sjajnom asistencijom u novoj kontri za 23:20.

Već tada je bilo jasno da će Crna Gora pobijediti, a kada je Marina Rajčić odbranila dva sedmerca Hagmanovoj i omogućila Petrovićevoj da sa crte donese rekordnih plus pet (28:23) sve dileme su i definitivno otklonjene...

Crna Gora sjutra veče (20.30) igra za 1. mjesto sa Holandijom, koja je večeras savladala Rusiju 25:23.

Švedska - Crna Gora 27:29 (16:12)

Ajndhoven - Sportski centar. Gledalaca: 1.200. Sudije: Načevski i Nikolov (Makedonija). Sedmerci: Švedska 8 (5), Crna Gora 6 (6). Isključenja: Švedska 2, Crna Gora 2 minuta.

Švedska: Bundsen (sedam odbrana), IDEN (četiri odbrane), Torn, Tegsted, Stremberg 3, BLOM 1, SAND 3, Blomstrand, Roberts, Torstenson, GULDEN 4 (2), HAGMAN 8 (3), Valen 2, Jakobsen, ALM 5, EK 1.

Crna Gora: Rajčić (osam odbrana i dva sedmerca), BARJAKTAROVIĆ, Petrović 7 (2), Pavićević, RADIČEVIĆ 2 (1), Grbić, A. Bulatović 1, A. Klikovac 1, POPOVIĆ 1, B. Klikovac, Jauković, K. BULATOVIĆ 7 (2), RAMUSOVIĆ, MEHMEDOVIĆ 3, Despotović, RAIČEVIĆ 7 (1).

Bonus video: