Sad tek vide koliko su bile blizu polufinala

Rukometašice Crne Gore rutinski savladale Švedsku (30:28) na startu glavne faze Evropskog prvenstva
141 pregleda 3 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Uroš Hočevar/kolektiff
Rukometašice Crne Gore, Foto: Uroš Hočevar/kolektiff
Ažurirano: 06.12.2018. 22:14h

Pobijedite, a ne znate da li da se radujete ili tugujete. Rukometašice Crne Gore su savladale Švedsku na startu glavne runde 13. Evropskog prvenstva u Francuskoj (30:28), ali vjerovatno nisu mogle da zaborave kakvu su šansu propustile protiv Rusije u prvoj fazi. Sa ta dva boda, koja su im praktično bila u džepu, bile bi mnogo bliže polufinalu...

Sada, nakon što su se i na djelu uvjerile kolika je bila razlika u kvalitetu ekipe u grupama A i B, što je pokazala i Francuska trijumfom nad Danskom (29:23), znaju da na završni vikend u Parizu vjerovatno mogu samo kao trećeplasirana ekipa. Na meč za 5. mjesto, a ne u borbe za medalju... Jer, trebalo bi da se dogodi čudo nad čudima, pa da Rusija i Francuska ne stignu do polufinala.

Razlika u klasi se vidjela od prvog trenutka - Marina Rajčić je, uz pomoć dobre odbrane, odmah zaustavila dva šuta, a Jovanka Radičević i Tatjana Brnović na drugoj strani pogodile za 2:0. Švedska je šest puta prilazila na minimalnu razliku, ali je na 7:6 krenula serija „lavica”.

Golovima Katarine Bulatović, Radičevićeve i Jelene Despotović, tačno na četvrtini utakmice je bilo 10:6, da bi nakon majstorskih lobova Eme Ramusović i kapitenke, te iskorišćenog sedmerca Đurđine Jauković, na semaforu stajalo 8:15 nakon 22 minuta.

Selektor Švedske Henrik Signel je tada povukao očajnički potez, ali se ispostavilo da je odluka bila dobra, jer su mu napadi sa sedam igračica omogućili da do odmora smanji razliku na 14:18.

Selekcija „tri krune” je prišla na 22:19 u 44. minutu, ali je brzo bilo 25:19, nakon što je u kontri Radičevićeva asistirala Majdi Mehmedović za cepelin. U 52. minutu je opet dostignuto rekordnih plus sedam, nakon što je Andrea Klikovac dala svoj prvi gol na Evropskom prvenstvu za 27:20.

Umjesto mirne završnice, bespotrebno se ušlo u dramu. Šveđanke su sa četiri vezana pogotka 4:0 prišle na 25:28, a prilikom posljednjeg gola Danijele Gustin je isključenja Milena Raičević na tri minuta i 47 sekundi do kraja.

Srećom, Mehmedovićeva je u pasivnom napadu srećno pogodila, jer je lopta nakon šuta iz teške pozicije prošla kroz ruke Johane Bundsen. Time je definitivno obezbijeđen trijumf...

ŠVEDSKA - CRNA GORA 28:30 (14:18)

Nant - Dvorana „XXL”. Gledalaca: 1.200. Sudije: Betman i Caferopulos (Grčka). Sedmerci: Švedska 5 (4), Crna Gora 4 (4). Isključenja: Švedska 8, Crna Gora 12 minuta. Crveni karton: Helegard (Švedska) u 48. minutu (3X2).

Švedska: Bundsen (odbrana i sedmerac), IDEN (11 odbrana), MELEGORD 3, Stremberg, Blom 1, ROBERTS 4, Sand 1, GUSTIN 4, LAGERKVIST 1, GULDEN 7 (4), BLOMSTRAND 4, Hagman, Mesing, Helegard, Jakobsen, Alm 3.

Crna Gora: RAJČIĆ (15 odbrana), Nenezić (sedmerac), RADIČEVIĆ 9 (3), JAUKOVIĆ 3 (1), A. Bulatović 1, Klikovac 1, Ujkić, Premović, K. BULATOVIĆ 2, BRNOVIĆ 2, Pavićević, RAMUSOVIĆ 2, Mehmedović 7, Despotović 2, RAIČEVIĆ 1, Grbić.

Galerija

Bonus video: