Šamar od Španije, Crna Gora ispala u osmini finala

Šta se desilo Crnoj Gori u duelu sa ekipom koju je porazila na Evropskom prvenstvu u Danskoj (22:20), i to bez Katarine Bulatović, Ane Đokić i Ane Radović, teško je reći
145 pregleda 0 komentar(a)
Majda Mehmedović, Foto: Www.handballbrazil.com
Majda Mehmedović, Foto: Www.handballbrazil.com
Ažurirano: 11.12.2011. 21:18h

Krah je potpun - Crna Gora je završila nastup na 20. Svjetskom prvenstvu za rukometašice. U osmini finala, „crvene” su bile nemoćne protiv Španije, koja je kaznila smušenost u igri tima Dragana Adžića i slavila sa 23:19.

Šta se desilo Crnoj Gori u duelu sa ekipom koju je porazila na Evropskom prvenstvu u Danskoj (22:20), i to bez Katarine Bulatović, Ane Đokić i Ane Radović, teško je reći. Ništa nije funkcionisalo, igra nije ličila ni na šta.

Glavnih igračica Bojane Popović i Katarine Bulatović nije bilo nigdje, šutirale su iz igre po 8-1, Maja Savić je igrala samo prvih šest minuta i potom je ostala prikovana za klupu, a ostale nisu mogle ni da zaprijete „crvenoj furiji”.

Što je najgore od svega, ni Španjolke nisu pokazale da su velika ekipa. Naprotiv. Samo su koristile potpunu dekoncentraciju protivnica, o čemu valjda najbolje govori podatak da je Silvija Navaro odbranila čak 31 šut! Čuvarka mreža Ićaka je bila sjajna, ali je i činjenica da Crnogorke nisu gledale gdje šutiraju, to su radile samo po automatizmu... Kazna je bila surova.

Djevojke koje su u Brazil otišle kao treće favoritkinje vraćaju se kući znatno ranije nego što je iko mogao i da pretpostavi. Ono od čega su svi pravi rukometni poznavaoci strepili nakon šokantnog poraza od poluprofesionalki sa Islanda, sinoć se i konačno dogodilo - Crna Gora je platila visoku cijenu očajnoj igri, slaboj formi, ali i nedostatku prave hemije u timu.

Čak i preko TV ekrana je bilo vidljivo da nešto ne funkcioniše, da odnosi između igračica nisu sjajni... Što je najgore od svega, akcije kao da nisu postojale. A Crna Gora je baš u tom segmentu morala da bude daleko ispred svih ostalih ekipa u Brazilu, jer 12 igračica nosi dres Budućnosti.

Uostalom, Bojana Popović je zbog toga i vraćena iz Danske u Podgoricu prošle, a Maja Savić ove godine, kako bi se što bolje uklopile sa saigračicama za Svjetsko prvenstvo, kao i Olimpijske igre. Ali, ništa nije funkcionisalo u pozicionom napadu - bio je potpuno predvidiv, nemaštovit, bez lucidnosti koja je nekada krasila ovu ekipu, krila su mogla samo da sanjaju loptu...

Solidna odbrana, uz veoma rijetke kontre, bila je dovoljna samo za osminu finala. I ništa više.

Sada će se neki truditi da ulazak u osminu finala predstave kao veliki uspjeh, govoriće o zemlji sa tek nešto preko 600 hiljada stanovnika, zaboravljajući činjenicu da smo iz komšiluka „pozajmili” glavne igračice. Jasno je, međutim, da je ovo šamar. Šamar od kojeg će crnogorski rukomet teško da se oporavi. Jedina nada ostaje teorija o odlasku na Olimpijske igre...

Izjave

Dragan Adžić, selektor Crne Gore: Bili smo previše uplašeni od pobjede i preslabi u realizaciji šuteva.

Suzana Lazović, pivot Crne Gore: Užasno smo počele meč, ali smo uspjele da se vratimo do odmora. U defanzivi smo bile dobre, ali smo u napadu bile preslabe da bismo mogle da se nadamo pobjedi. Čestitke sjajnom golmanu Španije.

Horhe Duenjas, selektor Španije: Odlično smo počeli meč, a zahvaljujući odbrani i golmanu čuvali smo prednost sve vrijeme. Sada slavimo pobjedu, ali već od sjutra moramo da se koncentrišemo na četvrtfinale i eventualni duel sa Brazilom.

Silvija Navaro, golman Španije: Trener nas je izuzetno motivisao prije utakmice, to nam je dalo samopouzdanje. Crna Gora je odličan tim, ali smo držale visok nivo koncentracije.

Crna Gora - Španija 19:23 (10:12)

Barueri - Dvorana „Žoze Korea“. Gledalaca: 400. Sudije: Gjeding i Hansen (Danska). Sedmerci: Crna Gora 5 (4), Španija 5 (5). Isključenja: Crna Gora 6, Španija 4 minuta.

Crna Gora: M. Vukčević (pet odbrana), BARJAKTAROVIĆ (četiri odbrane), Milenković, Miljanić 1, RADIČEVIĆ 1, ĐOKIĆ 1, Jovanović 5 (3), Radović, A. BULATOVIĆ 2, SAVIĆ, POPOVIĆ 2 (1), Tošković, Lazović, K. BULATOVIĆ 1, Mehmedović 2, Knežević 4.

Španija: Gonsales, NAVARO (31 odbrana), Ćobanu (jedan sedmerac), BARNO 1, MARTIN 4 (4), Alberto, KVADRADO 1, MANGE 6, Agilar 1, Alonso 1 (1), Ćaves, E. PINEDO 7, Amoros, PENA 1, P. Pinedo, Elorsa 1.

Bonus video: