Savladana Rumunija, kadetkinje pete u Evropi

U meču za 5. mjesto, izabranice Maje Savić su danas u Gdinji savladale Rumuniju 26:24 (12:11)
60 pregleda 1 komentar(a)
Ženska kadetska rukometna reprezentacija, Foto: Eurohandballpoland2013.pl
Ženska kadetska rukometna reprezentacija, Foto: Eurohandballpoland2013.pl
Ažurirano: 25.08.2013. 12:22h

Crnogorske kadetkinje nastup na Evropskom prvenstvu u Poljskoj su završile na odličnom 5. mjestu - u svom posljednjoj utakmici u Gdinji, izabranice Maje Savić su savladale Rumuniju 26:24, i tako se revanširale za poraz od istog rivala u glavnoj rundi (27:22).

"Srećna sam, jer sam prije meča rekla da ne želim da dva puta izgubimo od istog rivala, jednom je dovoljno. Rumunija je dobar tim, veoma smo ih respektovali", rekla je selektorka Crne Gore.

Prava je šteta što su "crvene" u glavnoj rundi, u mečevima protiv Portugala i Rumunije, odigrale slabije drugo poluvrijeme, i doživjele poraze.

Jer, mečevi sa Norveškom i jučerašnji sa Rumunijom pokazali da su se crnogorske kadetkinje u finišu prvenstva u potpunosti oslobodile grča i zaigrale kako mogu i umiju, naročito u odbrani, a čini se da su po kvalitetu mogle da se nađu i u borbi za medalju.

Sve u svemu, Crna Gora je šampionat u Poljskoj završila sa skorom od četiri pobjede (Francuska, Holandija, Norveška, Rumunija) i tri poraza (Danska, Portugal, Rumunija).

"Dovoljno smo dobri da se borimo za medalju, ali zbog nedostatka iskustva smo loše počeli prvenstvo. Da smo se, možda, probudili meč ranije, možda bismo se danas borili za medalju. Djevojke su pokazale da imaju veliki potencijal, i mislim da moja ekipa ima lijepu budućnost. Veoma sam srećna, jer smo igrali sa puno dobrih timova, što je dobro za nas", dodala je Maja Savić.

Do 19. minuta duela sa Rumunijom igralo se gol za gol, a onda je Crna Gora stekla prvi put dva gola prednosti (9:7), zahvaljujući i tome što je Ljubica Nenezić odbranila dva sedmerca.

Tu prednost “crvene” su čuvale do 11:9, a onda je Rumunija izjednačila na 11:11. Ipak, Đurđina Malović se nekoliko sekundi prije kraja pobrinula da Crna Gora ima prednost na odmoru.

Serijom 3:0 početkom drugog poluvremena, naše kadetkinje su povele 15:11, a onda su golom Đurđine Jauković u 51. minutu stigle do najveće prednosti od šest razlike (23:17), kada je meč i odlučen. Rumunija je do kraja uspjela samo da ublaži poraz…

"Srećna sam zbog ove pobjede. Ovo je prvo naše veliko takmičenje, nijesmo imale iskustva i mečeva sa tako jakim ekipama. Imamo dobar tim, i mislim da smo zaslužile da se borimo za medalju. Prvi dio šampionata smo odigrale loše, ali su u posljednja dva meča pokazale da imamo veliko srce i da smo veoma dobar kolektiv", rekla je veoma talentovani desni bek Đurđina Malović.

Titulu je osvojila Švedska, koja je sa trona skinula Rusiju, savladavši je u finalu 26:24. Za Švedsku je ovo, uopšte, prva medalja na kadetskim prvenstvima. U meču za bronzu Danska savladala Portugal 42:28.

Crnogorske sudije Jelena Vujačić i Anđelina Kažanegra juče su sudile meč za 7. mjesto, u kojem je Norveška je bila bolja od Hrvatske 28:27.

Konačan poredak: 1. Švedska, 2. Rusija, 3. Danska, 4. Portugal, 5. CRNA GORA, 6. Rumunija, 7. Norveška, 8. Hrvatska, 9. Mađarska, 10. Njemačka, 11. Francuska, 12. Holandija, 13. Španija, 14. Češka, 15. Poljska, 16. Slovačka.

Crna Gora – Rumunija 26:24 (12:11)

Gdinja – Sportska dvorana: „Vidoviskova“. Gledalaca: oko 150. Sudije: Lilipea i Kul (oboje iz Estonije). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Rumunija 8 (4). Isključenja: Crna Gora 8, Rumunija 4 minuta.

Crna Gora: Nenezić, Rajković, Ujkić, Grbić, Prelević, Čavlović, Muratović 4, Stanković, Ristić, I. Pavićević 4, J. Pavićević, Senić, Jauković 9, Agović 2, Malović 7, Arsenijević.

Rumunija: Jon, Roska, Kurment, Vartik 2, Bontea, Abed Kader 3, Voina, Andrei 7, Dindligan 1, Kraju, Onikas, Ilie 1, Vasiliu, Laslo 9, Korban 1, Karasol.

Bonus video: